Magicianul din spatele ecranului: Povestea reală a lui Georges Méliès

de Cinemagia în 25 Mai 2023
Nu rata filmul sâmbătă, 27 mai, de la ora 21:00, pe AXN

Într-o lume în care tehnologia și viteza ne domină viețile, este o plăcere rară să ne oprim pentru a ne bucura de o operă de artă cinematografică. Sâmbătă, 27 mai, de la ora 21:00, AXN ne dă ocazia să trăim un astfel de moment, difuzând  filmul Hugo, regizat de inegalabilul regizor Martin Scorsese.

Hugo este un film care a captivat publicul și criticii, deopotrivă, o veritabilă bijuterie cinematografică. Este genul de film care îți deschide inima și mintea, îți încălzește sufletul și te face să te gândești la lucrurile mărunte și frumoase din viață.

A fost odată ca niciodată, într-o epocă în care  cinematografia nu era doar o industrie, ci o artă. Acesta este mesajul transmis de Hugo, un film care a adunat nu mai puțin de 5 premii Oscar și a primit alte 6 nominalizări la aceeași prestigioasă gală.

Hugo, este mai mult decât o operă de artă cinematografică, este un omagiu adus uneia dintre figurile cele mai influente și subestimate din istoria cinematografiei, Georges Méliès.

Georges Méliès, personajul care a inspirat figura enigmatică a vânzătorului de jucării din film, nu a fost doar un simplu comerciant, ci un vizionar, un pionier al filmului, care a înțeles mult înaintea altora că cinematografia poate fi un instrument al imaginației, al fanteziei, al viselor.

Născut în 1861 în Paris, Méliès a avut o copilărie marcată de fascinația pentru tehnologie și magie. Înainte de a intra în lumea cinematografiei, a fost un iluzionist de renume, conducând Teatrul Robert-Houdin din Paris. Acolo a combinat arta magiei cu spectacolul, creând iluzii care au fermecat publicul și au stimulat imaginația.

Georges Méliès a fost uluit de potențialul cinematografic al aparatului de filmat inventat de frații Lumière și și-a dedicat viața explorării acestui nou mediu.

Méliès a realizat peste 500 de filme scurte în cariera sa, fiind  pionier în utilizarea efectelor speciale și a tehnicii de montaj. El a fost primul care a utilizat efecte precum oprirea camerei pentru a crea iluzia de dispariție sau apariție a unui personaj, suprapunerea imaginilor pentru a crea efecte de transparență sau de apariție a unor elemente supranaturale, precum și machete și modele pentru a recrea scene imposibil de filmat în realitate.

Unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale, "Călătorie pe Lună" (1902), este considerat primul film de science-fiction și a inspirat numeroase producții ulterioare. În acest film, Méliès a pus în scenă o călătorie fantastică spre Lună, cu o rachetă care aterizează în ochiul Lunii, o scenă de referință în istoria cinematografiei. În doar 14 minute, Méliès a reușit să creeze o lume plină de fantezie și aventură, folosind efecte speciale inovatoare pentru acea vreme.

Cu toate acestea, destinul lui Méliès a fost marcat de tragedie. Chiar dacă a fost unul dintre pionierii cinematografiei, succesul său financiar nu a fost pe măsură. În 1913, a fost nevoit să își închidă studioul și să-și vândă filmele, multe dintre ele fiind topite pentru a recupera argintul din peliculă. În anii următori, Méliès a căzut în uitare și a ajuns să vândă jucării și bomboane în gara Montparnasse din Paris, la fel ca personajul din filmul lui Scorsese. Un destin dur pentru un om care a contribuit atât de mult la dezvoltarea artei cinematografice.

Dar, la fel ca într-un film, povestea lui Méliès are un final fericit.  În anii '20, când a fost reevaluată contribuția sa la cinematografie, a început să fie recunoscut  ca unul dintre pionierii acestei arte. În ciuda recunoașterii târzii, Méliès a trăit suficient cât să vadă reevaluarea operei sale și să primească un fel de recompensă pentru munca sa de pionierat în cinematografie. În 1931, a primit Legiunea de Onoare în Franța, cea mai înaltă distincție a țării, pentru contribuția sa la dezvoltarea artei cinematografice.

Scorsese, în filmul său Hugo, a țesut cu măiestrie povestea lui Méliès într-o narațiune captivantă și emoționantă. În acest film, Méliès este reprezentat ca un om învins de timp și de ghinioane dar care reușește să-și regăsească speranța și magia cu ajutorul tânărului Hugo. Scorsese ne reamintește, astfel, că arta, indiferent de forma ei, este, în esență, umană, că este alimentată de speranțe, vise și emoții și că, în ciuda dificultăților și a obstacolelor, ea supraviețuiește și continuă să ne inspire și să ne încânte.

Revenind în timp, imaginea lui Méliès vânzând jucării în gara Montparnasse poate părea tristă. Dar, într-un fel, este un simbol al rezilienței sale și al dragostei sale pentru magie și fantezie. Jucăriile, la fel ca filmele sale, erau obiecte care aduceau bucurie, care stârneau imaginația și care ne duceau în lumi fantastice și îndepărtate.

Hugo nu este doar o poveste emoționantă despre un orfan care încearcă să-și găsească locul în lume. Este și un omagiu adus unui om care a luptat să își  realizeze visele și care a contribuit la crearea unei forme de artă care ne încântă și astăzi.

Nu rata șansa de a vedea, sau de a revedea, acest film remarcabil, sâmbăta, 27 mai, de la ora 21:00, pe AXN.

Exploreaza subiecte similare:

Hugo, Martin Scorsese, Georges Méliès, Le voyage dans la lune

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells