Locarno: câştigătorii

de Ştefan Dobroiu în 16 Aug 2014
Un film filipinez de şase ore câştigă Leopardul de Aur

From What Is Before, film filipinez regizat de Lav Diaz, a fost desemnat câştigătorul celei de-a 67-a ediţii a festivalului de la Locarno, fiind laureat cu trofeul Leopardul de Aur. From What Is Before, o dramă alb-negru de aproape şase ore (338 de minute), ne poartă în anul 1972, într-un oraş filipinez afectat de violenţă înainte ca preşedintele Ferdinand Marcos să declare legea marţială.

Juriul condus de regizorul italian Gianfranco Rosi, primul câştigător al unui Leu de Aur oferit unui documentar din istoria festivalului de la Veneţia, a oferit Premiul special filmului american Listen Up Philip, regizat de Alex Ross Perry şi cu Jason Schwartzman în rolul unui romancier cu o atitudine insuportabilă. Portughezul Petro Costa a primit trofeul Cel mai bun regizor pentru Horse Money, în timp ce actriţa din Grecia Ariane Labed şi actorul rus Artem Bystrov au primit premii de interpretare pentru producţiile Fidelio şi, respectiv, The Fool. Juriul a acordat o menţiune specială şi producţiei braziliene August Winds, în regia lui Gabriel Mascaro.

Premiul publicului, acordat unui film selectat în secţiunea Piazza Grande, a fost câştigat de comedia elveţiană Schweizer Helden.

Festivalul de la Locarno este considerat al patrulea cel mai important festival al Europei, după cele de la Cannes, Veneţia şi Berlin.

Exploreaza subiecte similare:

Lav Diaz, Gianfranco Rosi

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells