Lemonade, din 26 octombrie în capitală şi în 20 de oraşe din ţară

de Cinemagia în 25 Oct 2018
Filmul este inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală româncă plecată în SUA

Lemonade, debutul Ioanei Uricaru în regia de lungmetraj, turnat integral în America de Nord, va intra în cinematografele românești vineri, 26 octombrie, se vede într+un comunicat remis Cinemagia. Filmul, care a fost proiectat pentru prima dată la Festivalul de Film de la Berlin în secțiunea „Panorama”, a avut avanpremiera, cu sala plină, la Cinema Muzeul Țăranului. După proiecție, cu puțin înainte de miezul nopții, în aplauzele spectatorilor, Ioana Uricaru și echipa au urcat pe scenă pentru a răspunde întrebărilor din public. Iar astăzi, în primele ore ale dimineții, Ioana Uricaru le-a oferit lămâi bucureștenilor care au avut drum pe la stația de metrou Unirii din București și i-a invitat la film.

Lemonade este „un thriller captivant” despre visul american văzut prin ochii unei românce. Filmul a avut succes la festivalurile internaționale la care a participat până acum, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. După ce a debutat la Berlinală, Lemonade a fost selecționat în peste 30 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit opt premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival.

Deși Ioana Uricaru a început să lucreze la acest film în urmă cu nouă ani, Lemonade atinge teme foarte actuale cum ar fi situația imigrantului și problemele cu care se confruntă sau mișcarea #metoo.

„Subiectul filmului, povestea și personajele au fost stabilite cu ani în urmă. Inițial, tema principală a filmului era imigrația. Apoi, pe masură ce evenimentele s-au succedat în viața reală, tema harassment-ului a devenit tot mai proeminentă – însă nu fiindcă am fi schimbat noi ceva (eram deja în post-productie când a izbucnit scandalul Weinstein), ci pentru că atenția publicului s-a reajustat și importanța socială a temei harassment-ului a crescut”, a declarat regizoarea Ioana Uricaru.

Filmul este inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să se confrunte cu nepotrivirea dintre visul american şi realitatea de pe teren. Filmul, care a fost descris după premiera de la Berlin drept unul dramatic cu accente de thriller, a atras mulţi distribuitori din toată lumea, fiind achiziţionat în Franţa, Canada, China, Germania, Grecia, ţări din fosta Iugoslavie şi Israel, printre altele.

Rolul Marei, protagonista din film, este jucat de Mălina Manovici (Bacalaureat, regia Cristian Mungiu). Distribuţia este completată de actorii canadieni şi români Steve Bacic (The 6th Day, X-Men 2, Andromeda), Dylan Scott Smith (The Mummy, Star Wars: Battlefront II, 300), Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu - câştigătoarea marelui premiu al Galei Tânărului Actor HOP "Ştefan Iordache".

Începând cu data de 26 octombrie, filmul intră în cinematografe din București, Iași, Timișoara, Ploiești, Cluj, Constanța, Vaslui, Brașov, Lugoj, Suceava, Pitești, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Reșița, Caransebeș, Vulcan, Oravița, Galați, Slobozia, Sfântu Gheorghe și Arad.

Ioana Uricaru va fi prezentă la mai multe proiecții pentru a răspunde întrebărilor publicului din Cluj, Iași, Braşov, Oradea.

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deține un doctorat in studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Din 2015, locuiește în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu Lemonade, a co-regizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur şi a realizat filme de scurtmetraj.

Filmul Lemonade este o coproducţie internaţională România (Mobra Films)/Canada (Peripheria)/Germania (42film)/Suedia (Filmgate Films, Film i Väst).

Exploreaza subiecte similare:

Lemonade, Malina Manovici, Ioana Uricaru

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 27 octombrie 2018 10:52
Filmul romanesc "Lemonade" pare o provocare autentica si o realizare buna acineastilor nostri, motiv pentru care este binevenit in cinematografele noastre.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells