L.A. Times: "Scuze, dar 'Argo' nu e cazul să câştige Oscarul pentru cel mai bun film!"

de Gloria Sauciuc în 23 Feb 2013
"Deşi Argo este, cu siguranţă, un film respectabil, exista o vreme de care ne putem aduce aminte, în care acest gen de film reprezenta duzina. Asemenea filme precum Argo erau doar activitatea obişnuită a Hollywood-ului. Pe atunci, filme precum Argo nu s-ar fi putut demarca din marea masă de filme într-atât încât să concureze la Oscarul pentru cel mai bun film", scrie Kenneth Turan - critic veteran la publicaţia Los Angeles Times.

Filmul lui Ben Affleck, Argo, considerat principalul favorit la cea mai importantă categorie a Oscarurilor (ce se vor decerna în noapte dintre 24 şi 25 februarie), datorită premiilor obţinute de la diversele bresle din industria cinematografică americană, "nu e cazul să câştige Oscarul", scrie un critic veteran de la publicaţia Los Angeles Times. Dincolo de duritatea şi vehemenţa afirmaţiei, Kenneth Turan scrie un material amplu în care îşi argumentează verdictul.

 "Cel mai probabil a fost desconsiderarea (general percepută) a lui Affleck de către regizorii membri ai Academiei de Film", a subliniat Turan. Să nu uităm că Ben Affleck nu a fost inclus printre nominalizaţii de la categoria "Cel mai bun regizor" a Oscarurilor, în condiţiile în care în categorie există un debutant, Benh Zeitlin, apreciat pentru Beasts of the Southern Wild. "Asta a creat un sentiment de solidaritate a Hollywood-ului în jurul actorului-regizor", e de părere Turan. Iar această solidaritate exprimată în voturi nu e ceva nou pentru juriul Academiei: Oscarul lui Elizabeth Taylor pentru Butterfield 8 din 1960 a fost acordat după ce actriţa traversase un episod de boală aproape fatală.

"Ajută, de asemenea, şi faptul că Argo s-a definit ca un fel de variantă uşoară, digerabilă, a lui 'Zero Dark Thirty'", continuă criticul. Deşi cea mai mare parte a publicului ştie că "Argo" se inspiră liber din evenimentele reale petrecute în Teheran - şi aici ne referim mai ales la criza de ultim moment de pe aeroport - nimeni nu ştie exact amploarea abaterii de la evenimentele reale. Or Zero Dark Thirty a fost o concentrare de forţe pentru documentarea cât mai exactă a cazului real. "Şi mai puţină lume a fost deranjată de perspectiva simplistă asupra iranienilor, văzuţi de producători drept o masă uniformă însetată de sânge şi antiamericană", mărturiseşte Turan... Un cititor dezamăgit îi scria criticului de la Los Angeles Times: "Nu sunt iranian, nici musulman, însă mi se par degradante şi dureroase stereotipiile în care sunt prezentaţi iranienii, într-atât încât m-au împiedicat să mă bucur de poveste".

Turan continuă cu următoarele argmente: "filmul lui Ben Affleck este inteligent şi plăcut de urmărit, dar acest gen de filme era cândva duzina de la Hollywood - şi nicidecum apogeul", spune Kenneth Turan. Însă, toate aceste motive, mai mult sau mai puţin valabile, ţin de perspectiva asupra lui Argo prin prisma momentului actual. "Tristeţea mea legată de posibilul succes al lui Argo vine prin prisma timpului, şi nu e ceva legat de Academia de film cât de natura labilă a lumii filmului", scrie Turan. "Deşi Argo este, cu siguranţă, un film respectabil, exista o vreme de care ne putem aduce aminte, în care acest gen de film reprezenta duzina. Asemenea filme precum Argo erau doar activitatea obişnuită a Hollywood-ului. Pe atunci, filme precum Argo nu s-ar fi putut demarca din marea masă de filme într-atât încât să concureze la Oscarul pentru cel mai bun film".

 Apoi, criticul de la Los Angeles Times deplânge faptul că industria cinematografică se adresează din ce în ce mai mult publicului tânăr şi celui adolescentin. Trei dintre filmele din top 10 al Box Office Mojo din anul 2012 au fost inspirate de benzile desenate (The Avengers, The Dark Knight Rises, The Amazing Spiderman), două dintre ele au fost animaţii (Brave, Madagascar 3) şi alte trei au venit dinspre lucrări literare pentru publicul tânăr: The Hunger Games, The Hobbit, şi mai ales filmul Twilight. Singurele interludii au fost James Bond Skyfall şi vulgarul Ted, cu un succes neaşteptat la public, unul care l-a propulsat pe Seth MacFarlane în postura de gazdă a Oscarurilor... "Dacă publicul ţintă al filmelor a început să devină exclusiv publicul iubitor de subiecte pentru tineri, şi această tendinţă a fost confirmată de succesul global al filmelor inspirate din benzi desenate, literatura pentru adolescenţi şi animaţii, Hollywood-ul înseamnă că a devenit altceva decât era odată. Şi este foarte posibil ca o formă de nostalgie faţă de echipele care construiau blockbustere, de multe ori în anonimat, pe platourile de filmare din trecut să îl facă favorit pe Argo, în esenţă un film în film", concluzionează criticul american.

 "Ar mai putea fi vorba despre un gen de gândire magică în aprecierea pozitivă a filmului Argo. Poate că votanţii la Oscar speră că dacă se comportă de parcă trecutul e încă viu, acesta va reapărea cumva; că dacă cred cu tărie că Hollywoodul se ghidează încă după aceleaşi valori ca în trecut, acestea vor reveni la viaţă... Prin urmare, membrii Academiei dau un vot de încredere în speranţa că trecutul va reveni la viaţă".

Pe de altă parte, "Ben Affleck, regizorul şi actorul din Argo este, fără îndoială, îndrăgit şi respectat de membrii Academiei, şi maniera prin care a devenit - dintr-un actor care a luat decizii discutabile în carieră, un regizor de prima mână, reprezintă un parcurs pe care mulţi din industria de film îl consideră un model".

Filmul Argo a primit premiul cel mare din partea Asociației Producătorilor de Film, Premiile Asociaţiei Scenariştilor Americani şi premiul "Cea mai bună interpretare a unui ansamblu de actori" la gala Asociaţiei actorilor. Votanţii din aceste bresle se regăsesc şi pe listele membrilor Academiei Americane de Film, prin urmare au votat şi pentru Oscaruri. Cinemagia vă va anunţa în timp real palmaresul Oscarurilor, începând cu ora 3.30 a.m a zilei de luni, 25 februarie.

Exploreaza subiecte similare:

Argo, Ben Affleck, Benh Zeitlin

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
SANDA45 pe 23 februarie 2013 16:48
corect :)))
wildinthecountry pe 23 februarie 2013 17:19
incorect Sanda doar tu si LA times impotriva lui Argo Pun pariu ca nu ai vazut filmul
Tsunamy pe 24 februarie 2013 23:45
Argo nu are pentru ce sa primeasca OSCAR ! chiar daca este un film bun nu sunt argumente pentru care sa primeasca mult ravnitul premiu. Ar fi bine sa vedeti si acest review desigur nu trebuie sa influenteze dar merita urmarit: http://www.presstv.ir/Program/273035.html
AndreBlack pe 23 februarie 2013 17:15
Gresit , Argo este un film de Oscar !
Fourleaf22 pe 23 februarie 2013 17:36
tell me something i don't know
MNarcis pe 23 februarie 2013 17:50
Sunt perfect de acord cu acest nenea (Kenneth Turan) si as mai preciza ca in urmatorii 10 ani, 7 din 10 filme vor fi cu supereroi si sequel-uri la acestea (asta pe langa ecranizarile pt adolescenti de genul: ''The Hunger Games'' , ''Beautiful Creatures'' , ''The Mortal Instruments'' etc). Ok poate am exagerat ''putin'' cu 7 din 10 filme (vor fi cu ''supererori''), insa cu siguranta pe viitor ''vor face legea''.
StevieGG08 pe 23 februarie 2013 19:09
Argo e fara indoiala o productie de calitate dar in ochii mei e departe de a fi capodopera cinematografica pe care o ovationeaza intr-una criticii de specialitate. E un film 'polivalent' cu o regie imaculata si performante solide dar nu exceleaza la nimic. E un "jack of all trades, master of none" clasic care nu iese in evidenta asa cum te-ai fi asteptat de la "cel mai bun film al anului" si paleste in comparatie cu castigatorii din ultimii doi ani The Artist si The King's Speech. Life of Pi foloseste tehnologia 3D in scop artistic, Silver Linings Playbook are pe departe cea mai buna distrubtie a anului, motiv pentru care a fost nominalizat la toate categoriile actoricesti, in Lincoln Daniel Day Lewis se imerseaza complet in pielea presedintelui, Les Miserables e primul musical in care actorii canta live iar Hugh Jackman si Anne Hathaway joaca rolul vietii lor...si lista continua.
wildinthecountry pe 23 februarie 2013 19:59
king 's speech a fost fenomenal the artist....piece of shit
wildinthecountry pe 23 februarie 2013 20:17
pt mine a fost piece of shit...pt tine nu.. sunt pareri subiective...trebuie sa ni le respectam
Voltrax pe 23 februarie 2013 20:21
ba de oscar e..pentru ca oscarurile sunt o gala de premiere a filmelor foarte proaste de fel..nu e de cannes sau alte premii europene care mai premiaza si filme bune.
helsing pe 25 februarie 2013 09:13
ai dreptate
mosu332 pe 23 februarie 2013 20:22
nici eu nu il consider un film de oscar.... dar din pacate nu prea sunt multe filme din care sa alegi... calitatea cinematografica a scazut asa mult in ullimi anii in cat filme ca Argo ajung sa fie de oscar... din pacate. Da este un film ok... dar cu siguranta e mai mult "comercial" decat arta.
raulk pe 23 februarie 2013 20:36
Cu siguranta Argo o sa castige Oscarul da l-ar merita Viata lui Pi sau Zero Dark Thirty
Bayard pe 23 februarie 2013 21:40
Are dreptate criticul asta, dar stiti ce e interesant? nu a venit cu niste exemple de filme mai bune.... Oscarul pana la urma nu recompenseaza doar capodoperele. Se da celui mai bun film al anului... daca asta este mai slab decat alte filme din trecut, asta nu e problema Oscarurilor, ci a industriei americane in general.
cosmin742000 pe 23 februarie 2013 22:04
Cel mai bun aticol de foarte mult timp , mi-a mers la inima . Anu asta niciun flm din cele nominalizate nu era macarbagat i seama in urma cu 20 -30 de ani.Bayard pai de unde sa vina cu exemple de filme mai bune ?.Argo e un film slab de duzina , care e favorit la oscar , asta zice totul despre cinematografia americana contemporana .
ddman pe 24 februarie 2013 10:09
Cosmine sper ca ai scris de pe telefon, ca altfel ma dezamagesti.
cosmin742000 pe 24 februarie 2013 16:37
ddman mai bine sa te dezamagesc eu putin , decat sa fii atat de dezamagit ca mine de industria cinematografica americana contemporana :))
dony10 pe 24 februarie 2013 02:24
cred ca sunt filme si mai bune.
monicarusu25 pe 24 februarie 2013 10:08
nu e adevarat. Argo chiar e un film de oscar.
radu3455 pe 24 februarie 2013 14:14
Argo e de oscar!
legolas05 pe 24 februarie 2013 14:24
Eu sper sa castige Argo,mie unul mi-a placut cel mai mult dintre cele nominalizate la categoria "Cel ma bin film"
legolas05 pe 24 februarie 2013 14:24
bun
giussy_1 pe 24 februarie 2013 14:28
Argo e de Oscar.
Daca un lucru nu iti place sau te enerveaza sau esti nervos ca pana la urma Ben Affleck are succes nu inseaman ca ai dreptate.
Mie personal cel mai mult mi-a placut,,Beasts of the Southern Wild''.
mi-a mers la inima . Si Argo mi-a placut dar Hushpuppy.....

cosmin742000 pe 24 februarie 2013 16:40
Si mie tot Beasts of the Southern Wild mi-a placut cel mai mult dintre cele nominalizate , e drept ca multe nu am pierdut timpul sa le vad . As vrea insa sa castige Argo , , ar fi ca o recunoastere internationala a prostiei americane :))
mihaela20 pe 24 februarie 2013 21:51
Nu stiu de unde nebunia asta cu Argo film de Oscar,nu este rau dar in nici un caz de premiu,
Dar probabil americanii cu creierii spalati il vor vota,pana la urma cam astea sunt subiectele lor favorite.

inexistentus pe 24 februarie 2013 23:28
Patriotismul lor e prezent totdeauna in alta tara. Cat de stupizi !
inexistentus pe 24 februarie 2013 23:26
Cata dreptate ! Felicitari pt acest articol !
Han_Solo pe 25 februarie 2013 09:18
Conform Academiei, Argo este de Oscar.
floringraur pe 25 februarie 2013 10:21
E UN FILM BUN, DAR TOTUSI NU ESTE DE OSCAR. SA ZICEM TOTUSI CA NU A AVUT CONCURENTI MAI BUNI
cosminutzzz pe 25 februarie 2013 15:05
Nu este de oscar ! Corect !
Iulian. pe 26 februarie 2013 18:59
Avand in vedere ca trei dintre favoritele la Oscar au avut ca subiect major politica,nu sunt in concordanta reala cu principiile acordarii Oscarurilor si oricat de dramatice sau impresionante ar fi nu se ridica la un rang inalt care pare sa se stearga..
alex_il_fenomeno pe 15 martie 2013 12:08
Criticii americani, ei isi stabilesc singuri regulile, din ce se vede....Oricum Argo nu a luat Oscarul, asa ca nu mai conteaza.
alex_il_fenomeno pe 15 martie 2013 14:47
Argo a luat Oscarul*, scuze de greseala :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells