La mulţi ani, Kurt Russell!

de Ştefan Dobroiu în 18 Mar 2013
Actorul din The Thing şi Stargate a împlinit 62 de ani

Este jumătatea unuia dintre cele mai lungi parteneriate (nu sunt căsătoriţi) de la Hollywood: anul acesta se împlinesc 30 de ani de când are o relaţie cu Goldie Hawn, energica actriţă atât de populară în anii '80 şi '90. Kurt Russell a împlinit ieri 62 de ani, iar anul acesta o să-i apară două noi filme. Actorul deja a depăşit o jumătate de secol de carieră în cinema, începându-şi aventura hollywoodiană la doar zece ani. Află-i din materialul de mai jos principalele succese, dar şi cum a ales să revină în atenţia publicului.

Se spune că însuşi Walt Disney i-a semnat contractul de angajare în adolescenţă, Kurt Russell devenind în 1971 una dintre importantele achiziţii ale studiourilor Disney. Avea să fie un deceniu fructuos pentru tânărul Kurt, cu o mulţime de filme şi seriale de televiziune. A încercat să se rupă de Hollywood începând o carieră în baseball, dar o accidentare l-a făcut să revină pe platourile de filmare. Cariera sa ia având în anii '80, când joacă în mai multe filme ale lui John Carpenter. Cele mai cunoscute sunt fără îndoială Escape from New York şi The Thing, horror-ul clasic care a avut parte recent de un prequel. Distribuit în roluri de acţiune încă din adolescenţă, Russell nu are nicio problemă să apară în secvenţe fizice dificile, rămânând multă vreme unul dintre puţinii actori de calibrul său care îşi execută propriile cascadorii.

Poate că The Thing e considerat prea visceral pentru a fi avut succes în epocă, dar filmul a căpătat statut de producţie cult. Este o evoluţie des întâlnită în cariera actorului, care în 1986 impresionează fani de pretutindeni în Big Trouble in Little China. Un alt eşec de casă, filmul kung fu va face carieră pe casetă video. Poate că nu ştii, dar Kurt Russell este unul dintre cei mai convingători interpreţi ai lui Elvis Presley din istorie. În 1979 este nominalizat la Emmy pentru Elvis, un biopic făcut pentru televiziune şi regizat de John Carpenter. În altă ordine de idei, actorul a cântat melodii ale lui Elvis Presley pentru coloana sonoră a apreciatului Forrest Gump.

În 1984 primeşte o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul său secundar din Silkwood, film în care apare alături de Meryl Streep. Combină drama cu filmul de acţiune şi comedia. În 1987 joacă alături de Goldie Hawn în Overboard, adesea închiriat pe casetă video în primii ani de după Revoluţie în România. Tequila Sunrise, cu Mel Gibson şi Michelle Pfeiffer este un alt succes de casă al perioadei. În 1989 face echipă cu Sylvester Stallone în Tango & Cash, un film nu foarte bine primit.

În 1994 revine în forţă în Stargate, iar în 1996 are parte de un eşec răsunător cu Escape from L.A., sequel la Escape from New York. Este momentul când decide să se îndepărteze de Hollywood. Va avea succes în Vanilla Sky, iar în 2004 este foarte lăudat în Miracle, în care interpretează rolul antrenorului de hockey Herb Brooks, câştigător cu echipa sa la Jocurile Olimpice de iarnă din 1980, când învinge favorita competiţiei, echipa Uniunii Sovietice. De atunci l-ai mai văzut Poseidon şi Death Proof, iar anul acesta revine pe ecrane în The Art of Steal. Aici interpretează rolul unui bărbat cu două cariere: cascador pe motocicletă şi hoţ de obiecte de artă. El vrea să reunească vechea echipă pentru un ultim jaf.

Care este filmul tău preferat din cariera lui Kurt Russell?

Exploreaza subiecte similare:

Kurt Russell, Goldie Hawn, John Carpenter, Walt Disney, The Thing, Escape from New York, Miracle, Big Trouble in Little China, Silkwood

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 18 martie 2013 13:35
Elvis si The thing
wildinthecountry pe 18 martie 2013 13:37
Si- a facut debutul la varsta frageda intr- un musical cu The King in 1963
alex_il_fenomeno pe 31 martie 2013 10:22
Un actor impresionant, care a confirmat de mult si inca ne arata calitati noi de-ale sale.
Mr.Halloween pe 19 mai 2015 12:10
Foarte bun rolul din Breakdown(1997).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells