Justiţiarii marelui ecran

de Gloria Sauciuc în 19 Iul 2014
În ordinea dispariţiei, thriller şi comedie neagră scandinavă, cu Stellan Skarsgård, rulează în premieră

Actorul suedez Stellan Skarsgård joacă rolul principal în filmul lui Hans Petter Moland, În ordinea dispariţiei, thriller şi comedie neagră scandinavă ce se difuzează în premieră la cinema, distribuit în România de Independenţa Film. Stellan Skarsgård joacă rolul lui Nils, un om obişnuit, şofer pe un autoplug pentru deszăpezire. În momentul în care fiul său moare, Nils refuză să creadă versiunea oficială şi decide să facă propria investigaţie, urmată de aplicarea pe cont propriu a pedepselor. El devine, aşadar, un justiţiar. Să vedem, de-a lungul timpului, ce alţi oameni obişnuiţi şi-au făcut singuri dreptate, când nu au mai crezut în puterea legii.

În prima săptămână, În ordinea dispariției/Kraftidioten rulează în următoarele cinematografe din Bucureşti: Grand Cinema & More Digiplex Baneasa, NCRR (Noul Cinematograf al Regizorului Român), Cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Glendale Studio, respectiv din ţară: Cityplex Brasov, Cityplex Constanta, Victoria Cluj, Arta 3D Mureş.

Aşadar, schema justiţiarilor este următoarea: nu posedă puteri supranaturale, dar decid să ia arma (albă sau nu) în mână pentru a curăţa lumea de răufăcători. Aceştia sunt justiţiarii marelui ecran; iniţial oameni obişnuiţi, hotărăsc să facă singuri dreptate atunci când nu mai pot îndura nedreptăţile pe care le văd zilnic în jurul lor, sau cărora au căzut chiar ei victime. Aceştia parcă şi-au propus să arată că agenţii de poliţie, FBI, CIA sunt nefolositori. Iată o trecere în revistă a justiţiarilor, via TotalFilm.

În Kick-Ass, Dave Lizewski (Aaron Johnson) începe să împartă dreptate în stânga şi-n dreapta prin oraş, deschizând un război aprig împotriva şefului mafiei locale, Frank D’Amico (Mark Strong). Dave face echipă cu alţi trei justiţiari la fel de înfocaţi: Red Mist (Christopher Mintz-Plasse), Hit Girl (Chloë Moretz) şi tatăl acesteia, Big Daddy (Nicolas Cage).  Pe lângă ei, de-a lungul timpului s-au mai perindat pe marele ecran următorii:


Paul Kersey
Death Wish (1974)

Motivul pentru care devine justiţiar: Soţia omorâtă, fiica atacată.
Arma preferată: Un revolver Colt New Police Positive nichelat.
Prototipul justiţiarul, ieşit să cureţe străzile de criminali, să împuşte pe tâlhari şi să îndrepte relele cu care poliţia nu îndrăzneşte să aibă de-a face.
Poveste adusă pe marile ecrane de Michael Winner, îl are în rolul principal pe Charles Bronson, înarmat nu numai cu un riguros simţ al justiţiei ci şi, mai sigur, cu un revolver nichelat Colt New Police Positive şi cu o mustaţă teribilă. La aşa mustăţi, e de înţeles că golanii au luat-o la fugă.

Walt Kowalski
Gran Torino (2008)

Motivul pt care devine justiţiar: Violenţa bandelor din preajma casei lui din Detroit, solidaritatea cu vecinii, în pofida îndepărtării de lumea modernă.
Arma preferată: Puşca din războiul din Coreea, un M1 Garand.

Chiar dacă n-ai fi auzit niciodată de Clint Eastwood (ceea ce e, totuşi, greu de imaginat), dacă l-ai fi văzut umblând pe lângă casă, încruntat şi fioros, ai fi încercat să-i furi maşina, un Ford Gran Torino Sport din
1972. Nu, n-ai fi încercat. Şi totuşi un candidat al bandei Hmong a încercat-o, dezlănţuind furia lui Walt Kowalski, un domn în vârstă, supărat şi cu o puşcă mare.
Din fericire, Walt învaţă să-şi iubească cartierul (ca în melodia de la BUG Mafia), protejându-l de răufăcători - cu privirea ucigătoare şi arma aducătoare de dreptate.
Prin urmare, Clint Eastwood portretizează Cel mai încruntat şi mai surprinzător justiţiar de periferie.

Travis Bickle
Taxi Driver (1976)

Motivul pentru care devine justiţiar: Criminalitatea de pe stradă, prostituţia, lucruri cu care vine în contact mergând noaptea cu maşina prin New York; posibil sindrom post-traumatic sau altă boală mintală.

Arma preferată: Smith&Wesson, model 29.
Un justiţiar neconvenţional (dacă se poate vorbi despre justiţiari convenţionali), Travis Bickle e un tip cu un nume bizar, care poartă din când în când o freză cu creastă - se poate să fie veteran din Vietnam - care vorbeşte singur, pierde timpul prin cinematografe dubioase cu filme porno şi din când în când încearcă să îndrepte lumea omorând hoţi mărunţi sau salvând prostituate de 12 ani. Erou simbolic de film, e în rând cu Darth Vader, Indiana Jones şi Terminator - dar totuşi nu e genul simpatic.

Erica Bain
The Brave One (2007)

Motivul pentru care devine justiţiar: Soţul asasinat, ea atacată, câinele furat.
Arma preferată: Un pistol Kahr K9.

Un justiţiar feminin, Jodie Foster copiază ideea din Death Wish şi încearcă propria abordare. Sunt asemănări evidente cu filmul lui Charles Bronson - de pildă statul în metrou şi trasul cu arma, însă jocul captivant a lui Jodie Foster, evoluţia de la situaţia de văduvă la situaţia de pistolar autentic, e un element valoros.

Pe care dintre justiţiarii de mai sus ori din alte filme i-ai angaja sa-ţi apere spatele?

Exploreaza subiecte similare:

Kick-Ass, Death Wish, Gran Torino, Taxi Driver, The Brave One, Kraftidioten

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells