Jaws, primul blockbuster

de Ştefan Dobroiu în 7 Iun 2013
Extraordinara poveste a filmului care a schimbat industria cinematografică

Poate că filmele lui Steven Spielberg nu mai sunt ce-au fost, dar nimeni nu-i poate contesta regizorului american prezenţa printre mai-marii cinematografului mondial. Spielberg a impresionat în repetate rânduri publicul şi criticii, iar realizările sale din anii '70 şi '80 au schimbat o dată pentru totdeauna industria de film americană. Este considerat, cu Jaws, părintele blockbusterului, termen încetăţenit cu sensul de astăzi de-abia după apariţia filmului din 1975.

Termenul denumeşte superproducţia hollywoodiană, avându-se în vedere atât anvergura proiectului (buget, nume mari în distribuţie), cât şi posibilitatea ca acesta să impresioneze în ceea ce priveşte încasările. De fapt denumirea provine din anii '40, când Al Doilea Război Mondial a provocat o cursă a investiţiilor în producerea unor bombe cât mai puternice, iar "blockbuster" avea o semnificaţie cât se poate de tehnică şi literală: o bombă în stare să ducă la năruirea unui întreg bloc de locuinţe.

Termenul a fost ulterior împrumutat de Broadway, denumind o punere în scenă cu un succes răsunător, iar acum se foloseşte mai degrabă în industria cinematografică. Primul blockbuster, în sensul actual al cuvântului, a fost Jaws/Fălci, horror-ul lui Steven Spielberg care a schimbat în 1975 viziunea asupra lansării filmelor pe piaţa americană. În general, în prezent se consideră că orice film care depăşeşte 100 de milioane de dolari încasări pe teritoriul Statelor Unite poate purta cu mândrie eticheta de "blockbuster".

A fost cât pe ce să nu se mai termine filmările la Jaws, filmul care l-a confirmat pe Spielberg, la nici 30 de ani, drept unul dintre cei mai promiţători regizori ai generaţiei sale. Decizia de a nu filma în studio, ci pe litoralul american, a provocat o mulţime de amânări din cauza vremii potrivnice şi a bărcilor care tot intrau în cadru. Rechinul mecanic folosit s-a defectat de nenumărate ori (o dată pe când George Lucas îşi băgase capul în gura lui, rămânând înţepenit acolo), unul dintre motivele pentru care şi apare atât de rar în film. Dar efortul a meritat, Jaws schimbând o dată pentru totdeauna modul în care distribuitorii americani lansau premierele pe marele ecran.

Ceea ce în 1975 a fost doar un experiment, acum este literă de lege în lansarea filmelor în SUA şi în lume. Distribuit de Universal, Jaws a beneficiat de o campanie de promovare fără precedent, în valoare de aproximativ două milioane de dolari (de precizat că bugetul filmului a fost de doar nouă milioane de dolari). Posturile de televiziune şi de radio au difuzat promo-uri, cele de la radio beneficiind şi de geniala muzică a lui John Williams, răspunzătoare pentru multele secvenţe tensionate. Răspunsul publicului a fost extrem de favorabil, iar proprietarii de cinematografe au început să se bată pentru a pune mâna pe o copie a lui Jaws. Atunci a venit ideea unei premiere pe scară largă.

Lansările extinse nu erau chiar atât de rare în epocă, dar de obicei acestea erau rezervate pentru filme de duzină, ai căror producători încercau să contracareze, cu promovare intensă şi premieră în multe cinematografe, cronicile negative. Justificarea unei lansări extinse pentru Jaws era doar interesul publicului.

Pe 20 iunie 1975, filmul putea fi văzut pe 464 de ecrane în SUA şi Canada. Reacţia publicului a fost atât de încurajatoare, încât în următoarele două weekenduri numărul de ecrane a fost mărit la 700 şi 950. Încasările au acoperit bugetul de producţie şi promovare în doar două săptămâni, iar în două luni şi jumătate Jaws devenise deja cel mai de succes film lansat vreodată în Statele Unite.

După lansarea internaţională Jaws a devenit filmul cu cele mai mari încasări la nivel mondial, fiind depăşit doi ani mai târziu de primul Star Wars (ulterior redenumit Star Wars: Episode IV - A New Hope). O dată luată în considerare inflaţia, încasările totale se ridică la mai bine de două miliarde de dolari, cu aproximativ 250 de milioane de bilete vândute în lumea întreagă. Numai în SUA, unde filmul a provocat isterie în localităţile turistice rămase goale din cauza fricii de rechini, numărul de bilete vândute s-a ridicat la 128 de milioane, cifră la care premierele din prezent pot doar să viseze.

Exploreaza subiecte similare:

Steven Spielberg, Jaws, George Lucas, Star Wars: Episode IV - A New Hope, John Williams

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 4 iunie 2013 11:39
absolut incredibil realizarea filmului jaws..........insa cu ce ocazie acest articol??
FlorinMovieFreak pe 4 iunie 2013 12:19
Hmm .. iar imi faceti pofta sa-l revad :)
Theodor2011 pe 4 iunie 2013 16:19
Mi-a placut. Cel mai bun thriller ever, pe aceasta tema, si anume de filme cu rechini ucigasi. A fost un real succes atunci, mai este bun si daca il vizonezi acum in 2013 la aproape 40 de ani de la aparitie
Skynet.Zbenga pe 4 iunie 2013 22:24
Foarte bun articolul, felicitari!
Miiku pe 8 iunie 2013 09:34
Nhu am reusit sa il vad inca filmu`. Dar dupa cate am auzit si am citit trebuie neaparat sa`mi fac timp pentru el.
alex_il_fenomeno pe 9 iunie 2013 16:17
Filmul original a fost deosebit pentru acele timpuri in care a fost creat....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells