Inversiunea, modul de manipulare a timpului din Tenet, explicată

de Cinemagia în 19 Sep 2020
Extrem de solicitant pentru spectator, cam pe cât erau Interstellar și Inception, Tenet are nevoie de mai multe vizionări pentru a fi complet înțeles

Tenet rulează în premieră pe marile noastre ecrane, iar reputața pe care și-a făcut-o deja în teritoriile unde s-a lansat este de film greu de descifrat. Pentru cei care vor să meargă la film cu lecțiile făcute, iată un articol care explică noțiuni mai greu de digerat din această superproducție.

Extrem de solicitant pentru spectator, cam pe cât erau Interstellar și Inception, Tenet are nevoie de mai multe vizionări pentru a fi complet înțeles. Este derutant, dar și ingenios. Echipa de critici și jurnaliști de film ai publicației Empire a reușit să vadă de mai multe ori filmul, cu caiet de notițe și ulterioare discuții în redacție despre momentele cheie ale filmului și explică - într-un articol amplu - ce este Inversiunea, cum se face manipularea timpului, ce înseamnă Tenet, ce este pătratul Sator și altele.

Redăm mai jos cele mai interesante explicații, încercând să evităm spoilerele.

Ce este Tenet (Dogma)?

Este un cuvânt și o acțiune. Și, așa cum Protagonistul (John David Washington) urmează să afle, Tenet este numele dat organizației secrete a cărei sarcină este să prevină apocalipsa prin întoarcerea în timp.

Unde se petrece acțiunea din Tenet?

Astăzi, mâine, ieri, și în mai multe puncte intermediare. Per total, filmul este plasat (în mare) în prezent, însă începutul filmului nu este neapărat și începutul poveștii. Ancheta pe care o derulează Protagonistul asupra personajului negativ Sator (Kenneth Branagh) avansează câteva zile, pentru ca mai apoi povestea să se întoarcă asupra ei înseși pe măsură ce personajele „se întorc” în trecut, pentru a se angaja într-o bătălie epopeică, plasată cam în același timp cu începutul filmului. În cele din urmă, filmul se încheie în aceeași zi în care începe - cu alte cuvinte acțiunea, ca și titlul în engleză, este un palindrom - un cuvânt care se citește la capăt înapoi ca și în sens normal.

Ce este pătratul Sator, și ce legătură are, acum, cu filmul?

Pătratul Sator este un pătrat palindromic care datează de acum două mii de ani și conține cuvintele Rotas, Opera, Tenet, Arepo, Sator și care arată la fel citit înainte, înapoi, de sus în jos sau de la stânga la dreapta. De altfel toate aceste cuvinte apar în film: Tenet este titlul, Sator eroul negativ, opera este secvența de început, Arepo este falsificatorul, iar Rotas este numele firmei lui Sator.

Cine este protagonistul?

Deși niciodată indicat după nume, Protagonistul este jucat de către John David Washington și debutează în film ca și Agent CIA, înainte de a fi recrutat în Tenet și de a deveni cel mai important agent al lor. Însă, pe măsură ce filmul se îndreaptă către punctul culminant, se dovedește că personajul are un rol mult mai important în organizație.

Ce este inversiunea?

Inversiunea este un proces prin care un obiect (sau o persoană) are entropia inversată, cu alte cuvinte derulează o acțiune în timp astfel încât călătorește în timp înapoi, și nu înainte. Procesul se realizează prin Turnichet: un motor de călătorie în timp care are o intrare și o ieșire, care asigură că obiectul sau persoana nu intră, accidental, în contact cu sine însuși așa cum era în trecut sau cum va fi în viitor, ceea ce ar face universul să facă implozie. Ceea ce, evident, ar fi de rău.

Ce este mișcarea cleștelui temporal?

Este o tactică de manipularea timpului în misiuni: o abordezi avansând în timp, dar și în mișcare înapoi în timp din viitor - fiecare dintre avatarurile personajului folosind cunoștințele celuilalt, obținute după ce deja le-a trăit. Cu mențiunea că ambele avataruri le trăiesc simultan. Este derutant. Dar funcționează.

 

Exploreaza subiecte similare:

Tenet, Interstellar, Inception, John David Washington, Kenneth Branagh

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells