Interviu Luther: The Fallen Sun: „S-a întors!”

de Cinemagia în 9 Mar 2023
Producătorii lungmetrajului discută ce a însemnat întoarcerea în universul Luther

Lansat în 2010, Luther a devenit rapid unul din serialele poliţiste britanice absolut obligatorii. În binecunosutul stil britanic, cele cinci sezoane au lungime variabilă, de la două la şase episoade, numărul de episoade fiind tributar anvergurii poveştii. După ce în 2019 părea că ne-am luat la revedere de la detectivul interpretat de Idris Elba, iată că popularul DCI (detective chief inspector) revine în atenţie în lungmetrajul Netflix Luther: The Fallen Sun/Luther: Apus de soare. Filmul este disponibil de azi, 10 martie, doar pe Netflix.

Idris Elba revine în rolul lui John Luther, iar filmul este regizat de Jamie Payne, regizorul a patru episoade din serial, în timp ce scenariul este scris de Neil Cross, care a scris toate cele 21 de episoade ale serialului. Iată mai jos un scurt interviu ce conţine detalii din culisele producţiei.

Cum a ajuns Chernin Entertainment să se implice în proiectul Luther: Apus de soare?
Chernin era în relaţii bune atât cu Neil, cât şi cu Idris, cu care colaboraserăm individual în trecut (să amintim mai ales de colaborarea cu Idris la Muntele dintre noi/The Mountain Between Us). Când am auzit despre planurile lor ambiţioase de a realiza un film Luther, am luat împreună legătura cu BBC pentru a-i convinge că este o idee grozavă să fim parteneri la o versiune sub formă de lungmetraj. Am negociat cu Netflix un contract care a încântat pe toată lumea şi am obţinut rapid aprobarea pentru realizarea filmului, acesta urmând să fie una dintre primele colaborări între Chernin Entertainment şi studio după semnarea contractului de preempţiune din 2020.

Cât de importantă a fost reunirea echipei formate din Idris, Jamie şi Neil pentru acest film?
Am avut mare noroc că lucrurile s-au legat. La cele mai multe proiecte, echipa de creaţie – producătorul, regizorul, scenaristul şi actorii – se formează pentru prima dată chiar atunci şi trebuie să-şi găsească dinamica, echilibrul şi uşurinţa în munca de creaţie. Dar la filmul acesta am beneficiat de o echipă de bază (Neil, Idris şi Jamie) care s-a reunit şi care avea deja ani de exerciţiu artistic în spate. Astfel, lucrurile au fost întotdeauna sub control la acest film şi asta se vede. La Chernin sperăm că noi, cel mai proaspăt ingredient din această reţetă de succes, sprijinim viziunea şi franciza într-un fel care respectă esenţa personajului şi a universului Luther.

Cum a fost să urmăriţi evoluţia de la formatul pentru televiziune la cel pentru marele ecran?
În acest film există întotdeauna momente, acele scene Luther legendare scrise de Neil, care au existat încă de la prima schiţă a scenariului. Neil este genial, respiră şi trăieşte în universul Luther, aşa că a transferat personajul şi tonul din serial în lungmetraj fără niciun efort şi într-un mod captivant şi unic. Cred că provocarea acestui film pentru noi a fost să ne întrebăm în permanenţă dacă un anumit lucru va fi la fel de apreciat atât de fanii înrăiţi ai serialului, cât şi de spectatorii noi. A fost o conversaţie continuă şi sperăm că am reuşit să ne adresăm ambelor tipuri de spectatori.

Fiind voi înşivă iubitori ai serialului, ce credeţi că va fi cel mai interesant pentru public?
Toţi adorăm serialul, iar colaborarea cu Neil, Idris şi Jamie la acest proiect a fost ca împlinirea unui vis. Dar probabil că cel mai tare îmi place momentul în care Idris îmbracă haina şi îşi pune cravata pentru prima dată. Am filmat scena respectivă, cea cu John Luther pe acoperiş, în prima zi de filmare. Îl vezi şi îţi vine să strigi: „S-a întors!”.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells