« Înapoi la pagina festivalului

Începe TIFF!

21 Mai 2010
Începe TIFF!

În perioada 28 mai - 6 iunie va avea loc cea de-a noua ediţie a celui mai important eveniment cinematografic din România: Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Organizatorii îşi propun ca în acest an să surprindă şi să încânte publicul clujean, oferindu-i cea mai bogată selecţie de filme, cele mai spectaculoase evenimente şi un număr impresionant de invitaţi de marcă.

TIFF 2010 va bate record după record. Cinefilii se vor putea bucura de 240 filme (203 lungmetraje şi 37 scurtmetraje), provenite din 47 de ţări, precum Germania, Franţa, SUA, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Irlanda, Olanda, Polonia, Belgia, Thailanda, Serbia, Coreea de Sud, Taiwan, Japonia, Rusia, Cehia, Austria, Albania, Islanda, Slovenia, Africa de Sud, Iran, Argentina, Mexic, Tunisia, Malaezia, Uruguay, Grecia, Filipine, Hong Kong, Indonezia, Elveţia, Turcia.  

În seara zilei de 31 mai, de la ora 20.30, sala Auditorium va găzdui un experiment audio-vizual cu totul inedit: 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, un proiect iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România), în colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România). Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli „vizitatori” ai „Fabricii” – locul în care Warhol s-a lăsat înconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Filmările au fost realizate de Warhol pe 16 mm, în alb-negru, fiind proiectate apoi în slow-motion şi rezultând astfel nişte video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la diverşi anonimi care au făcut parte din existenţa lui Warhol la „The Factory”.

În perioada 20 mai - 6 iunie are loc şi cea de-a doua ediţie a programului educaţional de filme pentru copii şi tineret: EducaTIFF. Lista de producţii incluse în programul EducaTIFF include titluri multipremiate la festivaluri internaţionale de film precum Oraşul Pisicilor 2, în regia lui Béla Ternovszky, distins cu Premiul Special al Juriului la China International Cartoon and Digital Art Festival 2008, Brendan şi Secretul din Kells, de Tomm Moore şi Nora Twomey, nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film de animaţie, IIP! al lui Ellen Smit, recompensat cu distincţia Filmul de aur pentru 100.000 de bilete vândute, sau Crocodilii, regizat de Christian Ditter, distins în 2010 cu Premiul Academiei de Film Germane LOLA pentru Cel mai bun film pentru copii.

Miercuri, 2 iunie, ora 18.30, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca va avea loc proiectia-eveniment a celebrului Dracula (R. Tod Browning), cu un acompaniament live al cvartetului Arcadia (Ana Bogăţilă – vioară, Răsvan Ionuţ Dumitru – vioară, Traian Boală – violă, Török Zsolt – violoncel) , care va interpreta muzica special compusă pentru film de compozitorul Philipp Glass. Philip Morris Glass este considerat unul dintre cei mai influenti muzicieni ai secolului 20 si un promotor al muzicii clasice.  Creatiile sale muzicale au fost recompensate de nenumarate ori la prestigioase premii precum Globurile de Aur (pentru coloana Sonora a filmului The Truman Show) sau Premiile Bafta (pentru muzica filmului The Hours).

Duminică, 30 mai, ora 21.30, Castelul Bánffy de la Bonţida va fi gazda unei proiecţii eveniment cu totul şi cu totul specială: publicul festivalier se va putea bucura de coloana sonoră compusă de chitaristul Gary Lucas pentru cealaltă versiunea a lui Dracula din 1931, regizată de George Melford, prima ecranizare cu inserturi în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean. Gary Lucas este, fără îndoială, unul dintre cei mai talentaţi şi prolifici muzicieni ai generaţiei sale. Chitarist de talie internaţională şi un renumit compozitor nominalizat la premiile Grammy, Gary Lucas are la activ nu mai puţin de 20 de albume solo lansate, precum şi numeroase turnee la care a participat atât în calitate de artist solo cât şi acompaniat de diverse ansambluri muzicale.

În 2010, Republica Chile sărbătoreşte 200 de ani de la începutul procesului de independenţă, şi anume formarea primei Adunări Naţionale a Guvernului ce a avut loc la 18 septembrie 1810. Cu ocazia Bicentenarului se organizează diferite activităţi culturale şi proiecte emblematice, pregătite încă de acum câţiva ani. Focus Chile din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania doreşte să prezinte filmul ca pe o oglindă a societăţii, cu aspiraţiile, visurile, bucuriile şi greutăţile sale.

Programul este compus din Huacho, regia Alejandro Fernandez Almendras, Turistas/Turiștii, regia Alicia Scherson, Navidad/ În ziua de Crăciun, regia  Sebastian Lelio, Ilusiones opticas/ Iluzii optice, regia Cristian Jimenez, Calle Santa Fe, regia Carmen Castillo, Tony Manero, regia Pablo Larrain.

Taguri:  festival:tiff 2010

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 22 mai 2010 10:22
tare imaginea
Alexandruprime pe 22 mai 2010 17:38
Imaginea e super...............
ruxyy pe 23 mai 2010 00:32
:)))))))))))))))))))))))))))=)))
marian pe 23 mai 2010 22:30
speram ca si florinel sa ajunga un maestru al filmului romanesc asa cum este tatal piersic
fanfirth pe 24 mai 2010 13:27
Am vazut clipul de prezentare...Interesant si cat de bine s-a pretat Florin Piersic la un astfel de rol....
2Pirates2 pe 25 mai 2010 13:45
ha ha ha cum ii sta incredibil, nu i se potriveste de loc, ce as vrea sa aud replica lui intr-un astfel de film, incredibil, mai ciocoflendere data ca-mi stai in cale si sa mai scuipe si o seminte incredibil

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells