« Înapoi la pagina festivalului

Cronică: O soluţie raţională

de Ştefan Dobroiu in 3 Iun 2010
Cronică: O soluţie raţională

Încă un posibil câştigător sâmbătă seara, O soluţie raţională vine din Suedia şi aruncă pe ecran două cupluri la 40-50 de ani, în a căror viaţă micul Amor se amestecă într-un mod cât se poate de perfid. Sensibilă şi inspirată analiză a iubirii care loveşte la o anumită vârstă şi ameninţă să distrugă tot confortul deceniilor de convieţuire anterioară, tragicomedia lui Jörgen Bergmark fuge după raţiune exact acolo unde aceasta nu prea are ce căuta.

Îl avem pe în prim-plan pe Erland (Rolf Lassgård, pe care s-ar putea să-l ştii din After the Wedding, filmul danez nominalizat la Oscar în 2007), un muncitor la fabrica de hârtie dintr-un mic oraş suedez, unde îndeplineşte funcţia, alături de soţia lui May, de consilier matrimonial la biserică. De sfaturile sfătoase şi tonul uşor superior (că, deh, avea decenii de fericire conjugală în spate) ale lui Erland se alege praful când în scenă apare Karin (Pernilla August), noua soţie a celui mai bun prieten al său, Sven-Erik (Claes Ljungmark): o pasiune nebună izbucneşte între cei doi, spre oroarea partenerilor lor, care nu vor întârzia să afle ce fac Erland şi Karin ba în saună, ba în maşină în parcarea supermarketului.

Soluţia raţională a lui Erland este ca toţi cei patru protagonişti să se mute în aceeaşi casă, într-o încercare de a consuma pasiunea (prin periodice partide de sex) în loc de o înnăbuşi cu riscul unor probleme ulterioare şi  mai mari. Studiu atent (şi pe alocuri extrem de hilar) al egoismului conjugal şi-al nefericitului entuziasm cu care acceptăm compromisul şi suferinţa pe termen scurt de teama celei pe termen lung, O soluţie raţională dă măsura exactă a greutăţii anilor de rutină şi de împărţit totul, astfel încât acceptarea "soluţiei" încetează să mai fie o dovadă de deschidere devenind mai degrabă una de laşitate.

Chiar dacă în ultima parte Bergmark pierde frâiele, iar soluţia se lăţeşte într-o plăcintă în acelaşi timp isterică şi desăvârşit iraţională, aventura celor patru protagonişti este cât se poate de antrenantă, acest debut în lungmetraj având un cârlig nu doar pentru publicul de festival, ci şi pentru cel de mall (cu deschidere către cinematograful european, desigur).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragomara pe 3 iunie 2010 23:27
Interesant de ştiut ar fi dacă May - soţia lui Erland - s-ar fi îndrăgostit de cel mai bun prieten, Sven-Erik, protagonistul nostru la fel ar fi procedat?! : P, :-)))
Dacă "da", atunci mi-s total de-acord cu "soluţia lui raţională".

caroldaniel67 pe 5 iunie 2010 09:37
...si noi, cei care nu stam asa de aproape de Cluj, cum putem vedea filmul?
Radu1711 pe 5 iunie 2010 22:45
astept sa vad cum o sa fie, cred ca o sa fie interesant
lisa pe 7 iunie 2010 16:11
sunteti oribili
ruxyy pe 16 iunie 2010 15:54
pare interesant
:)))
:))
:))
:))
o:-)-

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells