Iată care sunt cele 10 actrițe cu cele mai scurte roluri premiate cu Oscar

de Marina Florea în 1 Ian 2021
Pe locul întâi, o actriță care a luat Oscarul pentru un rol de 21 minute

Deși premiul Oscar pentru cea mai bună actriță a fost acordat încă de la primele ceremonii ale Premiilor Oscar, nu există o modalitate clară de a stabili dacă rolurile mai scurte sau cele mai lungi au șanse mai mari să câștige. O combinație echitabilă între cele două a dominat de-a lungul ultimilor 92 de ani. Iată o perspectivă asupra celor mai scurte interpretări premiate cu Oscar, via GoldDerby.com.

10. Katharine Hepburn (Guess Who's Coming to Dinner): 43 de minute 26 de secunde (40,20% din film)

La peste trei decenii după ce prima nominalizare ducea la un Oscar, Hepburn câștiga un al doilea Oscar în rolul Christina Drayton, o mamă a cărei vederi liberale sunt puse la încercare atunci când fiica ei anunță că se va casători cu un bărbat de culoare. Hepburn își va încheia cariera cu patru premii Oscar câștigate dintr-un total de 12 nominalizări, iar acest film este pe locul doi după filmul Suddenly, Last Summer ca cel mai scurt rol, cu cele 37 de minute și 47 secunde timp de ecran.

9. Faye Dunaway (Network): 42 minute, 2 secunde (34,64% din lungimea filmului)

În rolul ambițioasei femei-șef al programării Diana Christensen, Dunaway a câștigat primul și singurul Oscar pentru cea mai bună actriță din cea de-a treia nominalizare în categorie. Network a devenit cea de-a doua  producție - din numai două filme după Un tramvai numit dorință - care să câștige trei Oscaruri de interpretare, după ce Peter Finch și Beatrice Straight au luat trofeele pentru Cel mai bun actor și Cea mai bună actriță în rol secundar în 1977. .

8. Kate Winslet (The Reader): 41 minute, 55 secunde (33,85% din durata filmului)

Nominalizată de șase ori în ultimii 13 ani, Winslet a fost în final recompensată cu un Oscar în 2009 pentru rolul Hanna Schmitz, care ascunde un secret întunecat. Nominalizarea lui Winslet a venit ca o surpriză. Rolul deja îi adusese un Critics Choice Award și un Glob de Aur pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, continuând cu succesul în aceeași categorie la premiile Screen Actors Guild la abia câteva zile după anunțul nominalizărilor la Oscar.

7. Janet Gaynor (Sunrise): 41 de minute, 5 secunde (43,56% din durata filmului)

La prima ceremonie a Oscarurilor din 1929, Gaynor a câștigat premiul Cea mai bună actriță pentru rolurile ei din trei filme: 7th Heaven, Street Angel și Sunrise. Toate cele trei roluri reprezintă sub o oră pe marele ecran, însă Sunrise este cel mai scurt cu o marjă de aproape 12 minute. Gaynor a deținut recordul pentru cel mai scurt rol de Oscar până la apariția categoriilor de roluri secundare în 1937.

6. Simone Signoret (Room at the Top): 38 de minute, 7 secunde (32,55% din durata filmului)

Actrița franțuzoaică a fermecat publicul de Oscar în 1960 și a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță cu rolul necredincioasei Alice Aisgill. Durata ei pe ecran este mult mai limitată decât cea a colegului de platou, Laurence Harvey, un lucru care se întâmplă frecvent între perechile de actori nominalizați de genuri opuse.

5. Luise Rainer (The Great Ziegfeld): 35 de minute, 43 de secunde (19,27% din durata filmului)

În 1938, actrița germana Rainer făcea istorie, devenind prima care câștigă două Oscaruri consecutive. Primul îl lua în 1937 pentru rolul cântăreței Anna Held, iubita lui Florenz Ziegfeld. Rolul marca un record pentru cel mai scurt film câștigător din categorie, lucru subliniat și de introducerea categoriei Cel mai bun actor în rol secundar din același an.

4. Frances McDormand (Fargo): 26 minute, 29 secunde (27,01% din durata filmului)

În 1997, McDormand câștiga primul dintre cele două Oscaruri pentru Cea mai bună actriță pentru rolul femeii șerif din Minnesota Marge Gunderson. Timpul total pe ecran, cumulat cu acela al actorului Geoffrey Rush din Shine, este cel mai scurt timp pe ecran pentru o echipă de câștigători ai aceluiași an, anume 57 de minute și 56 de secunde. În termeni de procentaj, McDormand deține de asemenea recordul pentru cea mai târzie apariție, în film, a personajului, scrie GoldDerby.com: Gunderson nu apare pe ecran decât după o treime din durata de 98 de minute a filmului.

3. Nicole Kidman (The Hours): 23 minute, 30 de secunde (20,49% din durata filmului)

La un an după primirea primei nominalizări la Oscar, Kidman câștiga pe cea de-a doua în 2003 în rolul scriitoarei Virginia Woolf, care suferea de depresie. Rolul lui Kidman a ieșit în evidență fiind mult mai scurt decât acelea împotriva cărora concura, fața de rolul lui Renee Zellweger din Chicago care depășea 75 de minute.

2. Louise Fletcher (Zbor deasupra unui cuib de cuci): 22 de minute, 37 de secunde (16,96% din durata filmului)

Pe lângă clasamentul pentru Cea mai bună actriță la prima și cea de-a șasea ceremonie a Oscarurilor, timpul mediu de ecran al actorilor nominalizați în 1976 la acest film este cel mai scurt din istoria categoriei, la 47 de minute și 25 de secunde. Toate cele cinci roluri, cumulate, ajung la sub 79 de minute, cu actrița Louise Fletcher în rolul maleficei asistente Mildred Ratched ieșind în evidență ca de departe cel mai scurt rol. Votanții l-au ales, și Zbor deasupra unui cuib de cuci a devenit unul dintre cele trei filme care au câștigat în toate cele cinci categorii ale Oscarurilor. Deși rolul lui Fletcher nu are în durată absolută cel mai scurt timp, în procentaj deține recordul.

1. Patricia Neal (Hud): 21 de minute, 51 secunde (19,58% din durata filmului)

În 1964, Neal a doborât recordul de 26 de ani al lui Rainer și l-a păstrat de atunci încoace, cu rolul unei îngrijitoare obosite de viață, Alma Brown. Colegul ei de platou nominalizat la Cel mai bun actor, Paul Newman, a depășit-o cu o marjă de 50 de minute. Cu mai puțin de 22 de minute de timp de ecran, Neal deține recordul pentru cel mai scurt rol de Oscar în orice categorie. Deoarece nu au existat roluri mai scurte din 1979 încoace, acesta este un record greu de doborât.

Exploreaza subiecte similare:

Katharine Hepburn, Guess Who's Coming to Dinner, Faye Dunaway, Network, Kate Winslet, The Reader, Janet Gaynor, Simone Signoret, Luise Rainer, Frances McDormand, Nicole Kidman, The Hours, Louise Fletcher, Patricia Neal, Hud, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Fargo, Room at the Top

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bloodhound pe 5 ianuarie 2021 09:05
Si actrita Tilda Swinton a primit premiul Oscar pentru rolul ei din filmul "Michael Clayton". A jucat foarte putin in film, as zice ca avut rol episodic, nu secundar.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells