Home, vibrant şi amuzant

de Cristina Grigore în 22 Mar 2015
Simpatica aventură cu extratereştri propusă de studiourile Dreamworks are calităţile necesare pentru a captiva întreaga familie

Cei de la  Dreamworks ne-au obişnuit cu filme de animaţie originale şi minunat puse în scenă, încât nu ne mai putem aştepta decât la ceva grozav de la viitoarele lor producţii. Trailer-ul lui Home, singura animaţie pe care studiourile o lansează în acest an, ce va intra din 27 martie şi în cinematografele noastre, nu face decât să întărească aceste aşteptări.

Povestea, inspirată din romanul The True Meaning of Smekday (2007) al lui Adam Rex ni-l prezintă pe expansivul Oh şi pe Breevi. O rasă de extratereştri non-violenţi şi eficienţi, ce transformă Terra în noua ei casă, relocând toţi oamenii planetei în Australia. Oh nu îşi găseşte însă locul printre ceilalţi. El vesel şi  dornic să stabilească noi raporturi de comunicare cu cei din jur, dar tocmai aceste calităţi îl bagă în bucluc. Îşi pune rasa în pericol, atrăgând spre Terra înfricoşătorii Gorgi, şi devine cel mai antipatizat membru al societăţii, un fugar într-un teritoriu nou şi plin de surprize.

Una dintre aceste surprize este Tip, o adolescentă dezghețată şi curajoasă. Întâlnirea este avantajoasă pentru amândoi. Oh poate astfel să fugă de pedeapsa Boov-ilor, iar Tip se alege cu o mașină zburătoare – graţie avansului tehnologic al rasei Boov-ilor – care o va ajuta să traverseze mări şi oceane pentru a-şi regăsi mama.

Ce atrage în primul rând la Home este design-ul atrăgător al personajelor. Dacă Oh şi ai săi sunt un fel de minioni îmbunătăţiţi – drăgălaşi şi datorită schimbărilor de culoare ce le reflectă emoţiile – Tip este o adolescentă isteaţă, care încearcă din răsputeri să nu se lase copleşită de schimbările majore din viaţa sa. În varianta nedublată, vocea îi este asigurată de Rihanna – la prima sa experienţă de acest gen – iar cele două au chiar unele puncte comune: părul, culoarea pielii şi locul naşterii: Barbados.

Alături de Tip, Oh (a cărui voce este Jim Parsons, starul lui The Big Bang Theory, acordat cu umor limbajului pe alocuri rigid şi incorect al personajului, pe care îl vei îndrăgi) învaţă despre familie, afectivitate, exprimarea emoţiilor şi importanţa asumării riscurilor. Interacţiunea celor doi este naturală, bine încadrată în lumea modernă contemporană: îşi fac selfie-uri, dansează, fac o sumedenie de glume.

Povestea este captivantă în special pentru cei mici, care au plâns şi au râs la previzionare, au stat ca pe ace la secvenţele periculoase ori dramatice, şi-au exclamat emoţiile cu glas tare şi s-au declarat la final încântaţi de aventura celor doi neobişnuiţi prieteni, secondaţi de personaje adorabile, precum pisica lui Tip, Peach, şi câţiva „invitaţi surpriză” de pe finalul aventurii.

Cei mari vor recunoaşte vibraţia emoţionantului contact din E.T, se vor bucura de secvențele de zbor 3D ce le vor aminti de How to train your dragon şi-i vor asocia pe Boovi cu nişte minioni trecuți prin laboratorul unei Universităţi a Monştrilor. Trebuie să fii un impasibil Boov ca sa nu te emoționezi la secvența de care are parte Tip înspre final şi sa nu te simţi mişcat de coloana sonoră excelentă semnată, printre alţii, de Rhianna şi Jennifer Lopez.

Home poate că nu te va impresiona la modul în care The Croods şi How to Train Your Dragon au făcut-o, dar te va ţine cu siguranţă cu uşurinţă în scaunul de cinema, căci în ciuda scenariului previzibil şi a unor anomalii de structură narativă - Boovii apar ca fiinţe deloc înfricoşătoare, chiar timide, însă colonizează Pământul cu o eficienţă brutală – are o sensibilitate şi un umor cuceritoare.

Filmul reuşeşte să transmită câteva mesaje importante pentru lumea modernă contemporană. Acela că intenţia declarată a cuceritorilor de „a elibera şi se împrieteni” este adesea doar o motivaţie a acţiunilor lor egoiste, că dependenţa de tehnologie are mai multe şanse să minimalizeze contactul şi emoţia umană şi că într-o lume în care valorile sunt inversate, şi în care te simţi un outsider, nu trebuie să încetezi niciodată să lupţi pentru păstrarea calităţilor umane şi a relaţiilor familiale şi de prietenie ce le încapsulează.

 

 

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 23 martie 2015 10:10
Voi merge sa il vad la cinema , pare bun ;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells