Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri: lupte corp la corp şi o despărţire nostalgică

de Gloria Sauciuc în 20 Dec 2014
Ne luăm rămas bun de la Tărâmul de Mijloc, dar ne vom aduce aminte de tot ceea ce s-a întâmplat: de cele bune, de cele rele, ni-i vom aminti pe cei care au supravieţuit... şi pe cei care nu. Şi îi vom păstra pe toţi în suflet

După şase filme, 13 ani şi 1031 de minute însumate de difuzare, iată că a venit momentul să ne luăm rămas bun de la Tărâmul de Mijloc şi de la ai săi locuitori. Dar în prima jumătate a filmului nu e timp de sentimentalisme şi păreri de rău, pentru că spectatorul e aruncat în mijlocul flăcărilor din Oraşul de pe lac, apoi în inima Ereborului, după care în cetatea aparent părăsită de la Dol Guldur, punctul culminant fiind cel ce a şi dat numele acestei ultime părţi, Bătălia celor cinci oştiri.

Ultimul sfert din film face loc emoţiilor şi plângerii celor pierduţi în luptă, pentru ca la final - deşi cadrul e plin de culoarea şi voioşia ce animă Comitatului - să realizăm cât de ataşaţi suntem de această lume magică, în parte rural- mitică, plasată într-un fel de ev mediu european. Şi să ne întristăm la gândul că a venit momentul despărţirii.

Filmul începe în forţă cu Smaug dezlănţuit, arzând până în temelii Oraşul de pe lac. Arcaşul Bard (Luke Evans) reuşeşte datorită curajului său nebun de a-l înfrunta pe dragon să ne distragă gândul de la promisa bătălie finală de 45 de minute, trâmbiţată de însuşi regizorul Peter Jackson. Episodul din Laketown e spectaculos, plin de tensiune. În secvenţa din Laketown ne-a surprins plăcut şi interpretarea actorului-copil John Bell, în rolul lui Bain, fiul arcaşului. Emoţia întipărită pe chipul acestui băiat, în episodul în care îşi susţine în luptă tatăl, te covârşesc, şi parcă nu mai sunt atinse pe parcursul filmului de alt actor. Episodul din Oraşul de pe lac mai iese în evidenţă şi prin crearea unui tipologii de personaj ce rupe schema simplistă - victime, erou, villain - e vorba despre Alfrid (jucat de Ryan Gage), profitorul, laşul, hoţul aşezării. Peter Jackson urmăreşte mult timp acest personaj pe parcursul filmului. Poate şi pentru a anima grupul oamenilor, care altfel nu ar fi decât „carne de tun” pentru orci, goblini şi troli. Până la final, mult aşteptata lecţie pe care speram să o primească acest Alfrid nu mai apare.

Dacă în filmul anterior Gandalf (Ian McKellen) a rămas prizonier în Dol Guldur, acum spectatorii îl vor întâlni pe Sauron, Stăpânul Întunericului, ce va trimite legiuni de orci într-un atac surpriză asupra Muntelui Singuratic. Tot acum îl întâlnim şi pe vrăjitorul Saruman, încă neatins de influenţa nefastă a lui Sauron. Firul poveştii ne duce apoi în Cetatea Erebor, unde gnomii asistă neputincioşi la transformarea lui Thorin. Smaug îl avertizase pe Bilbo că Piatra Străveche şi aurul pot pune stăpânire pe mintea celor care tânjesc la ele. Secvenţa delirului e creativ realizată şi îl solicită pe Peter Jackson în cu totul alt fel decât a făcut-o filmarea scenelor de luptă. Bilbo încearcă să ofere un avantaj elfilor, ajunşi la poalele Ereborului pentru a pretinde partea lor din aurul ce zace în munte. Dar Thorin este doar preţ de câteva momente în dezavantaj.

Şi ajungem la bătălia finală „a celor cinci oştiri”. Peter Jackson îi lasă pe goblini, lilieci, troli şi orci să defileze spre Muntele Singuratic, într-o cadenţă înfricoşătoare de mârâituri, zale, aparate de luptă de ev mediu şi uriaşi cu baldachine în spate, cârând goblini, şi cu un fel de accesorii pe cap pe post de berbeci, pentru găurit ziduri. Azog, de deasupra priveliştii, perorează discursuri marţiale despre extincţia tuturor raselor ce li se împotrivesc în luptă. Goblinii ies din măruntaiele muntelui, prin tuneluri săpate de nişte viermi clonaţi din saga Dune, în loc ca spectatorul să fie dus în adâncurile muntelui. Ne-ar fi plăcut să intrăm în adâncurile Munţilor Ceţoşi, pentru a trăi acolo groaza de a-i vedea pe orci pregătind războiul în mai multe puncte fortificate.

De cealaltă parte a baricadei, oameni, gnomi și elfi se văd nevoiţi să uite disensiunile provocate de împărţirea aurului. Dar dacă în carte oameni, gnomi și elfi îşi organizează lupta pe flancuri, fiecare dispunându-şi forţele după o strategie pe câte un versant al Muntelui, gândind chiar o ambuscadă pentru goblini, în film lucrurile arată haotic. Pare că însuşi Peter Jackson e depăşit de amploarea bătăliei. Şi ia decizia de a fixa camera pe luptele corp la corp, în loc de a lăsa spectatorul în mijlocul ameţitoarei armate de 10.000 de orci, goblini şi troli. Peter Jackson pierde din vedere finalul luptei de pe front, rămânând ancorat pe cazurile particulare.

Cadrele largi, cu câte o armată, sunt expediate - armata gnomilor conduşi de Dain al II-lea Talpă de Fier e un fel de masă de stâlpişori ornamentali - îmbrăcaţi cu zale din cap până în picioare, o masă gri, fără chipuri, un exemplu de nereuşită folosire a efectelor CG. Oştirea oamenilor, fiind puţin numeroasă, e mult mai serios abordată. Pe de altă parte, elfii din Mirkwood, conduşi de chipeşul Thranduil, par să formeze cel mai bine instruită armată. Legolas e autorul unor acrobaţii spectaculoase în luptă. Tauriel (Evangeline Lilly), de asemenea, pare că a văzut seria Matrix din modul în care luptă. Până la final, se creează aşteptarea că trebuie să mai vină „armata de la miazănoapte”, oştirea promisă de Azog; probabil orcii din Munţii Cenuşii conduşi de Bolg; de aceasta Peter Jackson a uitat.

Până la final, odată ajunşi cu Bilbo Baggins (Martin Freeman) în Comitat şi după film vom rememora cu nostalgie toate întâmplările: ne vom aduce aminte tot ceea ce s-a întâmplat: cele bune, cele rele, ni-i vom aminti pe cei care au supravieţuit... şi pe cei care nu. Şi îi vom păstra pe toţi în suflet.

Exploreaza subiecte similare:

The Hobbit: The Battle of the Five Armies, Peter Jackson, Martin Freeman, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Luke Evans, Ryan Gage, Ian McKellen

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 20 decembrie 2014 18:53
Eu, care nu sunt fan Stăpânul Inelelor şi Hobbitul - m-a rugat un prieten să ne ducem să-l vedem - chiar mi-a plăcut. Efectele speciale la 48 fps se văd mai bine în 3D. Mi-a plăcut mult de Bilbo, mai ales că e unul din actorii mei preferaţi. Nu stau să povestesc despre acurateţea adaptării filmului sau puncte slabe/ tari, pentru că nu m-au atras filmele astea, dar e bun.
Bayard pe 22 decembrie 2014 22:47
Filmul care ruleaza acum e doar in 24fps.
TheSmasher pe 28 decembrie 2014 20:51
oricum nu ai iti dai seama daca e 24-48 ochiul tot 24 percepe maxim
AlineziaBumfi pe 20 decembrie 2014 20:29
Sincer sa fiu, am ramas putin dezamagit dupa terminarea filmului... Foarte bine punctate lipsurile filmului, dar as mai avea sa aduag faptul ca batalia incepe foarte brusc, de parca "ostirile" s-ar intalni toate deodata intr-un punct comun si ar porni o lupta... De asemenea, Peter Jackson s-a concentrat prea mult pe ideea bolii lui Thorin si a impartirii averii, incat cele 45 de minute de lupta au venit pe nepusa masa... Finalul mi s-a parut grabit si, din pacate, nu a reusit sa emotioneze.
Manusa pe 20 decembrie 2014 23:48
Mi-a placut mult filmul, dar intr-adevar batalia parca a inceput brusc, cele doua armare - cea a elfilor si cea a gnomilor - s-au intalnit exact atunci cand orci si goblinii incepeau atacul......Finalul insa a venit la fel.....cam rapid, parca mai asteptam sa se intample ceva...dar nu. Si am ramas cu o parere de rau ca ne despartim de o lume fantastica Middle Earth. Cu lipsuri sau nu, dupa mine a fost un film de exceptie.
snooper pe 21 decembrie 2014 15:24
Miercuri merg sa-l vad.
Pacat ca filmul tine atat de putin .
Fanii LOTR au asteptat un deceniu sa revada Middle Earth si faptul ca ultimul film din trilogie tine mai putin decat un film Marvel e cam aiurea .
Puteau macar sa-l faca de 3 ore , asta fara scenele extended care vor aparea anul viitor pe Blu-ray.

remus_stan pe 21 decembrie 2014 18:39
Ai dreptate, insa trebuie sa ne amintim ca au fost multi care au criticat durata filmelor, pentru ca sunt prea lungi. Eu mi-as fi dorit sa tina mai mult. A fost magnific. Astept versiunea extinsa. Poate vom vedea peste cativa ani, Silmarillion.
Bayard pe 22 decembrie 2014 22:50
Cum adica sa se razgandeasca??? Intr-un interviu dat saptamana asta a zis ca ar fi gata in 2-3 ani sa se apuce de inca un film Middle Earth, din fericire nu mai are drepturile si pentru Simlarillion..... sincer nu mai trebuie sa se ocupe Jackson, trebuie sa aduca pe altcineva dispus sa inoveze sa munceasca la fel de mult cat a facut-o si el in prima trilogie.... acum la Hobbitul a cam dat rasol, cu o luna inainte de lansare inca lucrau la film. Poate de-asta e si asa scurta ultima parte.
dadacea pe 22 decembrie 2014 02:43
De unde a aparut capra pe care s-a urcat Thorin ???
Bayard pe 22 decembrie 2014 22:49
Din traileri :))
adrian_take pe 20 ianuarie 2015 20:10
Faza cu lipsurile e interesantă.Cind s-a dat pe Pro Tv seria Lord of the Rings asa mi se parea si mie că lipsesc bucaţi.Mai tirziu am vazut pe dvd alte variante cu scene inexistente in ce s-a transmis la tv. In mod sigur se intimpla asa si cu seria Hobbit.Mai tirziu vor apare variantele extinse.
Bayard pe 22 decembrie 2014 22:49
Sunt un fan urias al universului Tolkien si sincer filmul m-a cam dezamagit :(. Aveam asteptari uriase pentru filmul asta inca de-acum 4 ani, stiam ca primele o sa fie mai slabute, dar ultimul trebuia sa fie grandios. Dupa ce au inceput sa curca cronicile din America mi-am coborat asteptarile si totusi am fost dezamagit :(. Lipseste ceva si lupta in sine... oricat au spus ca au planuit-o strategic, a fost foarte haotica.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells