Greta Gerwig, Președinta juriului celei de-a 77-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes

de Gloria Sauciuc în 14 Dec 2023
Festivalul scrie elogios despre actriță și regizoare

După un an-record în 2023, datorită succesului cu filmul Barbie, regizoarea, scenarista și actrița americană Greta Gerwig va prezida juriul celei de-a 77-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, ce va avea loc între 14 și 25 mai 2024. Este cel mai important festival de film al lumii.

„Eroină a timpurilor noastre moderne, Greta Gerwig zguduie status quo-ul dintre o industrie cinematografică extrem de sistematizată și o epocă care cere o mai mare expansiune”, se vede în comunicatul oficial al festivalului.

„Și este, de asemenea, o iubitoare de cinema”, își continuă reprezentanții Festivalului de la Cannes motivația. Iar regizoarea și actrița transmite, la rândul ei - „Iubesc profund filmele. Îmi place să le fac, îmi place să mă duc să le văd, îmi place să vorbesc despre ele ore întregi. Ca cinefil, Cannes a fost întotdeauna pentru mine apogeul a ceea ce poate reprezenta limbajul universal al filmului. Să mă pun într-o stare de vulnerabilitate, să stau într-o cameră întunecată plină de străini pentru a viziona un film nou, este ceea ce prefer. Sunt copleșită, entuziasmată și accept plină de smerenie să devin președinta juriului Festivalului de Film de la Cannes. Abia aștept să descopăr ce călătorii ne așteaptă”...

Festivalul continuă - în comunicatul transmis presei - portretul elogios: „În mai puțin de cincisprezece ani, Greta Gerwig și-a lăsat amprenta asupra cinematografiei americane și internaționale. Originară din Sacramento, California, și newyorkeză prin adopție, femeia care a visat să fie dramaturg a urmat un drum singular, pe cât de coerent, pe atât de riscant”, se vede pe pagina oficială a Cannes Film Festival. „Cândva muza cinematografiei independente americane, aflată acum în fruntea box-office-ului mondial, Greta Gerwig a reușit să realizeze juxtapuneri care se presupuneau ireconciliabile: ea livrează blockbustere de autor, aduce arta și industria laolaltă, pune în discuție probleme contemporane cu finețe și complexitate și își afirmă ambițiile artistice exigente în cadrul unui sistem economic în care investește pentru a dispune mai bine de el. Fie că joacă, scrie sau regizează, realizările sale artistice abordează teme recurente precum frământările familiale, trecerea la vârsta adultă, teama de declin social și nașterea unei vocații artistice, prin intermediul unor personaje libere, uneori fragile și marginale, dar hotărâte.

Încă de la începuturile sale ca actriță, Greta Gerwig a lucrat și ca scenaristă, colaborând la numeroase proiecte. Ea a colaborat la scenariile Hannah Takes the Stairs (2007) și Nights and Weekends (2008), pe care le-a și co-regizat, apoi Frances Ha (2012), Mistress America (2015) și, bineînțeles, Barbie, pe care l-a scris alături de Noah Baumbach, partenerul ei de scenariu.

Prima sa operă solo, Lady Bird (2017) - un portret captivant, tandru și melancolic al chinurilor adolescenței - a primit cinci nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cea mai bună regie. Pentru cel de-al doilea film al său, Greta Gerwig abordează în mod ambițios clasicul literaturii americane din 1868 al Louisei May Alcott, Cele patru fiice ale doctorului March, din nou cu scopul de a reînnoi modul în care privește toate protagonistele feminine din poveste, pentru a pune mai bine în discuție emanciparea lor într-o lume a bărbaților. Într-o dublă lectură, regizoarea își pune subtil în discuție, de asemenea, propriul loc în sistemul cinematografic și compromisurile făcute în fața dimensiunii comerciale a acestuia pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.

Cel mai recent lungmetraj al ei, Barbie, lansat în iulie 2023, explorează aceeași temă într-un mod și mai puternic, confruntându-se cu idolul ambivalent al fetițelor, deopotrivă simbol al femeii-obiect și muză a femeilor emancipate. În această satiră feroce despre condiția umană, Greta Gerwig ironizează sexismul și stereotipurile obișnuite.

Barbie a devenit un fenomen cultural global, devenind cel mai mare succes al anului și transformând-o pe Greta Gerwig în prima regizoare din istoria cinematografiei care a depășit pragul de un miliard de dolari în box office.

Recorduri

Prima regizoare americană care își asumă rolul de președintă a juriului la Festivalul de Film de la Cannes, Greta Gerwig, în vârstă de 40 de ani, adaugă noi recorduri la lista sa deja impresionantă de realizări: devine cea mai tânără persoană care ocupă această funcție după Sofia Loren, care avea doar 31 de ani în 1966, a doua regizoare după Jane Campion în 2014 și a doua americancă după actrița Olivia de Haviland, prima femeie președintă a juriului (în 1965).

Dincolo de cea de-a 7-a artă, ea apare și ca reprezentantă a unei epoci care abolește granițele și amestecă genurile pentru a face să triumfe inteligența și umanismul”.

Exploreaza subiecte similare:

Greta Gerwig

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells