Godzilla, gata de prăpăd!

de Ştefan Dobroiu în 7 Mai 2014
Cel mai iubit monstru revine pe marile ecrane din 16 mai

Răgetul i se aude de la cinci kilometri şi a fost nevoie de patru artişti CGI pentru a-i realiza doar modelul solzilor: cea mai nouă şi cea mai mare versiune a şopârlei gigant va face hacea-parcea oraşul San Francisco cu începere de săptămâna viitoare. Iată mai jos la ce să te aştepţi de la filmul lui Gareth Edwards. De asemenea, iată şi câteva cifre grăitoare pentru dimensiunea şopârlei şi pentru distrugerile provocate de ea în lumea civilizată.

Godzilla este al 29-lea film produs de Toho, iar 2014 este al 60-lea an de viaţă al personajului, acesta făcându-şi apariţia în 1954, când se lansa filmul-cult Gojira. Între timp Godzilla nu a stat degeaba şi a crescut tot mai mult: dacă în 1954 avea "doar" 50 de metri înălţime, în filmul din 2014 are aproximativ 110 metri, adică înălţimea a aproape patru blocuri de zece etaje puse unul peste celălalt. Urma piciorului creaturii măsoară nu mai puţin de 18 metri.

80 de blocuri din San Francisco au fost făcute una cu pământul pentru lupta dintre omenire şi Godzilla, metropola americană fiind recreată 3D pentru a putea fi distrusă după bunul plac al regizorului Gareth Edwards. Acesta a avut la dispoziţie o echipă de nu mai puţin de 500 de oameni şi un buget de aproximativ 200 de milioane de dolari pentru a readuce monstrul, în mod cât mai convingător, pe marele ecran.

Gareth Edwards a devenit deja o legendă la Hollywood, având un parcurs relativ asemănător cu cel al sud-africanului Neill Blomkamp (District 9, Elysium). Edwards s-a lansat în domeniul efectelor speciale şi a devenit cunoscut în lumea filmului după ce a făcut parte din echipa serialului Heroes and Villains, transmis de BBC. După câştigarea unui concurs de cinema din Londra, regizorul a început să pregătească Monsters, un monster movie realizat cu doar 500.000 de dolari şi cu efectele speciale create de Edwards pe un simplu laptop performant. Cinemagia poate să confirme că a văzut filme de zeci de ori mai scumpe şi de zeci de ori mai puţin impresionante din punct de vedere vizual decât Monsters, din echipa căruia au făcut parte, pe lângă cei doi actori principali, doar cinci persoane.

De la un buget de 500.000 de dolari la unul de 200 de milioane este un singur pas, au arătat studiourile Legendary Pictures când l-au angajat pe Edwards să conducă poate cea mai mare producţie a studiourilor din anul 2014. Este un salt uriaş pentru regizor, acesta trecând de la producţie minimalist-independentă la mega-blockbuster hollywoodian şi de la doi actori necunoscuţi la crema cinematografiilor din mai multe ţări de pe glob: Ken Watanabe reprezintă Japonia, Juliette Binoche Franţa, Sally Hawkins Marea Britanie, iar din SUA îi avem pe Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, David Strathairn şi Bryan Cranston.

Cifrele de mai sus să nu te facă să crezi că prioritatea numărul unu a regizorului a fost să creeze efecte speciale uimitoare. În repetate rânduri regizorul, scenaristul Frank Darabont şi actorii au subliniat dorinţa lor de a reinstaura în drepturi aşa-zisul "factor uman". Într-o perioadă în care personajele umane sunt ignorate de blockbusterele de la Hollywood în favoarea efectelor speciale, Edwards promite să aducă pe ecran poveşti personale, experienţele unor oameni în carne şi oase grăitoare care să sublinieze efectul avut de apariţia unui creaturi gigantice şi atot-distrugătoare în mijlocul unei metropole. Conform declaraţiilor echipei, blocurile năruite sunt mai puţin importante decât familiile despărţite, teama soldaţilor trimişi să înfrunte monstrul, vina celor responsabili de crearea lui sau şocul milioanelor de oameni care-şi văd vieţile date peste cap când gigantica Godzilla se năpusteşte asupra oraşului lor.

În centrul atenţiei nu va fi creatura, ci familia Brody, ai cărei patru membri se vor trezi, în ipostaze diferite, faţă în faţă ori cu Godzilla, ori cu efectele acesteia. Aaron-Taylor Johson este locotenentul Ford Brody, parte dintr-o echipă de elită a armatei SUA trimisă la kilometrul zero al confruntării cu şopârla. Elizabeth Olsen este Elle, soţia lui Ford, o asistentă ce se va trezi în mijlocul zonei distruse de villain-ul gigantic, în timp ce Bryan Cranston şi Juliette Binoche sunt părinţii lui Ford, amândoi specialişti în energia nucleară şi actuali sau foşti angajaţi ai unei centrale ce ar putea fi răspunzătoare de apariţia monstrului.

Exploreaza subiecte similare:

godzilla, Gareth Edwards, Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Juliette Binoche, Elizabeth Olsen

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mihhnea pe 7 mai 2014 13:43
frumos articol, stefan!
AndreBlack pe 7 mai 2014 15:03
Abia astept sa-l vad . Filmul lunii dupa mine .
Tyybi1 pe 7 mai 2014 20:40
Abia astept sa apara !!!
alex_il_fenomeno pe 4 ianuarie 2015 12:48
Un film foarte asteptat, si sunt sigur ca se va ridica la inaltimea asteptarilor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells