Filmele lunii noiembrie 2016

de Ştefan Dobroiu în 2 Nov 2016
17 premiere pe toate gusturile în următoarele patru weekend-uri

Noiembrie este o lună aglomerată nu doar în premiere cinematografice, ci şi în festivaluri, printre care Festivalul Filmului Francez (3-11 noiembrie în Bucureşti), Zilele Filmului German şi insolitul Bucharest International Dance Film Festival. Iată mai jos recomandările noastre cu privire la cele 17 premiere ale lunii.

4 noiembrie
Doctor Strange
Începem în forţă cu acest nou hit Marvel, care se bucură deja de cronici entuziaste în lume. Lansat şi pe ecranul IMAX, Doctor Strange are toate şansele să impresioneze cu efectele speciale necesare pentru a aduce pe ecran experienţele multidimensionale şi extrasenzoriale ale eroului interpretat de apreciatul Benedict Cumberbatch. Unele voci au spus că itinerariul lui Doctor Strange este o idee familiar, dar că punctele comune ale originii puterilor sale supereroice sunt compensate de aventura vizuală pusă în scenă de regizorul până acum specializat pe producţii horror Scott Derrickson. Doctor Strange este un punct de cotitură în aşa-zisul Univers Cinematografic Marvel, care îşi ia acum la revedere de la convenţiile realiste (cât de realiste pot fi în context supereroic).

Cel mai colorat film al lunii este fără îndoială animaţia Trolls/Trolii, la care ai putea merge cu toţi membrii familiei. Filmul a fost lăudat şi pentru coloana sonoră antrenantă şi interpretările vocale ale popularilor Justin Timberlake şi Anna Kendrick. Hacksaw Ridge/Fără armă în linia întâi spune una dintre extraordinarele poveşti de curaj din Al Doilea Război Mondial şi este o lăudată revenire la regie a lui Mel Gibson. Mai putem vedea Les beaux jours d'Aranjuez/The Beautiful Days of Aranjuez, cel mai recent film al prolificului Wim Wenders.

11 noiembrie
Arrival/Primul Contact
Lansat în selecţia festivalului de la Veneţia şi imediat etichetat drept unul dintre cele mai inteligente SF-uri din ultimii ani, Arrival porneşte de la o premisă extrem de ofertantă. Când 12 nave extraterestre îşi fac apariţia în diverse puncte pe Terra, omenirea intră în panică: sunt extratereştrii ostili sau acest prim contact este unul paşnic? Amy Adams o interpretează pe Louise Banks, o expertă în lingvistică însărcinată de armata SUA să interpreteze dialogul cu vizitatorii. În acest moment, din cele 51 de cronici publicate pe site-ul RottenTomatoes nici măcar una nu este negativă, iar nota medie se ridică la un onorant 8,7, ceea ce transformă Arrival într-un adevărat "must see".

Pe 11 noiembrie o mai vedem pe Meryl Streep în Florence Foster Jenkins/Florence, un film inspirat din evenimente petrecute în realitate care i-ar putea aduce actriţei o nouă nominalizare la Oscar, dar şi pe Naomi Watts în Shut In/Intrusul, un horror despre o psiholoagă convinsă că este bântuită de fantoma unui pacient-copil, Tom. Intrusul reprezintă şi o reîntâlnire cu Jacob Tremblay, puştiul lăudat peste tot în lume pentru rolul său din eficientul Room.   

18 noiembrie
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Primul din cele cinci noi filme inspirate de universul Harry Potter, Fantastic Beasts and Where to Find Them ni-l arată pe Eddie Redmayne în rolul lui Newt Scamander, vrăjitor expert în prinderea, dar şi protejarea creaturilor titulare. Ajuns la New York în anul 1926, Newt se va trezi prins într-o extraordinară aventură a cărei miză este împiedicarea unui război nimicitor între vrăjitori şi Încuiaţi. Newt va lega prietenii insolite şi se va arunca într-o cursă contracronometru, întâlnind în calea sa şi o mulţime de fiinţe fantastice. Marea întrebare dinaintea lansării este dacă acest film al cărui scenariu a fost scris de însăşi J.K. Rowling va reuşi să fie la fel de popular ca producţiile Harry Potter.

Din 18 septembrie mai vedem Inimi cicatrizate, ecranizarea premiată la Locarno după cartea omonimă a lui Max Blecher, dar şi Snowden, cu Joseph Gordon-Levitt în rolul controversatului Edward Snowden. Un hit al weekend-ului ar putea fi Nocturnal Animals/Animale de noapte, thriller psihologic premiat la festivalul de la Veneţia, cu Amy Adams şi Jake Gyllenhaal în rolurile principale. Exotismul este asigurat de The Handmaiden/Slujnica, thrillerul coreean lansat în competiţia festivalului de la Cannes.

25 noiembrie
Vaiana/Moana
Dacă până la apariţia trailerului, această nouă animaţie Disney a atras atenţia doar prin faptul că titlul european, Vaiana, e diferit de cel folosit pe restul globului (de vină ar fi, zice-se, Moana, o actriţă porno din Italia), acum ştim că Vaiana are toate şansele să devină un nou hit în România. Povestea unei adolescente din Oceania, care porneşte, acum mii de ani, într-o călătorie ce i-ar putea salva familia, se poate lăuda cu acel melanj de emoţie şi umor, extrem de eficient pentru a fi pe placul tuturor generaţiilor. Dacă rolul principal este interpretat de o debutantă, Auli'i Cravalho, partenerul ei vocal este mult mai cunoscutul Dwayne Johnson, în rolul unui semizeu ce poate stăpâni apele oceanului.

În ultimul weekend al lunii mai vedem Bad Santa 2, aşteptatul sequel al filmului din 2003, dar şi Viktoria, unul dintre cele mai apreciate filme bulgăreşti din ultimii ani. Mai vedem D'Ardennen/The Ardennes, candidatul belgian la Oscar, şi Electroboy, documentar elveţian despre Florian Burkhardt, cunoscut în lumea muzicală a anilor '90 drept Electroboy.

Ce filme vei vedea în noiembrie la cinema?

Exploreaza subiecte similare:

Doctor Strange, Trolls, Hacksaw Ridge, Shut In, Les beaux jours d'Aranjuez, Arrival, Florence Foster Jenkins, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Inimi cicatrizate, Room, Nocturnal Animals, Snowden, The Handmaiden , Bad Santa 2, Viktoria, Electroboy, D'Ardennen, Moana

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 2 noiembrie 2016 18:29
Am vazut Doctor Strange si ma bucur de experienta vizuala oferita.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells