Filme cu dezastre ecologice

de Ştefan Dobroiu în 6 Oct 2013
Un subiect atât de actual, tratat în câteva titluri celebre

Duminică multe oraşe din România şi din lume sunt locul de desfăşurare al manifestaţiilor împotriva proiectului de minerit de la Roşia Montană. În ritmul scandărilor "Uniţi salvăm Roşia Montană" încercăm să reamintim românilor neinteresaţi şi politicienilor "interesaţi" că eploatoarea minereurilor de aur de la Roşia Montană s-ar putea transforma într-un dezastru ecologic cu teribile consecinţe asupra oamenilor din zonă, conform un studiu al Institutului de Geologie. Iată mai jos câteva filme în care lăcomia şi indolenţa umană au un efect devastator asupra stării Pământului.

WALL-E
Este una dintre pilulele cel mai uşor de înghiţit în materie de filme incomode din punct de vedere ecologic. Animaţia Disney explorează, cu ajutorul simpaticului Wall-E, un viitor sumbru al omenirii, în care secolele de consumerism nesăbuit transformă suprafaţa Terrei într-un loc neprimitor pentru oameni, aceştia trebuind să se refugieze în nave spaţiale, departe de atmosfera otrăvită a căminului nostru milenar. Acţiunile lui Wall-E, care încearcă nu doar să cucerească inima de metal a dragei lui Eve, ci şi să salveze de la distrugere o plantă ce a încolţit ca prin minune printre munţii de gunoaie de pe Terra, arată că fiecare dintre noi, oricât de mic şi neimportant se consideră, are un cuvânt cu greutate în ceea ce se întâmplă. Filmul premiat cu Oscar este mai aproape de Roşia Montană decât am putea crede, prin una dintre lozincile favorite ale protestatarilor: "Nu corporaţia face legislaţia".

The day the Earth stood still
Nu a fost unul din succesele recente ale studiourilor Fox, dar reprezintă o iniţiativă lăudabilă. Mesajul filmului deconspiră rasa umană drept una nepăsătoare la mediu, ceea ce-i atrage un ultimatum din partea eroului extraterestru interpretat de Keanu Reeves: însoţit de un robot atotputernic, Gort, acesta avertizează că omenirea ar putea fi exterminată dacă nu renunţă la modul de viaţă violent şi devastator. Este primul film eco al celor de la Fox, nu doar prin mesaj, ci şi prin faptul că la realizarea decorurilor s-au folosit materiale biodegradabile şi că mare parte din energia electrică necesară pe platourile de filmare provenea din surse eco.

Un adevăr incomod/An Inconvenient Truth
Documentarul recompensat cu un premiu Oscar şi proiectat în mai toate festivalurile pe teme ecologice ale lumii, Un adevăr incomod explorează în imagini sugestive ce efect are stilul de viaţă al oamenilor asupra viitorului Pământului. Argumentele realizatorilor, printre care vicepreşedintele american Al Gore, sugerează că, dacă vrem să salvăm Terra, trebuie să acţionăm încă de acum şi că fiecare dintre noi poate să devină parte a soluţiei. Cinemagia începe chiar de azi, ieşind la manifestarea împotriva proiectului de minerit de la Roşia Montană.

The Day After Tomorrow
Este hobby-ul favorit al regizorului Roland Emmerich să distrugă totul în cale în disaster movie-urile sale atât de iubite de public şi hulite cu voluptate de critici. Titlul enunţat nu a urcat în topul filmelor noastre favorite din 2004, cu Jake Gyllenhaal în primul său rol principal într-o mega-producţie hollywoodiană, dar Emmerich subliniază că toate acţiunile oamenilor se răsfrâng în efecte imprevizibile şi în acelaşi timp decisive pentru viitorul umanităţii. Regizorul nu pierde vremea cu lecţii de ecologie, dar ridică un semnal de alarmă cu privire la un eveniment dezastruos ce s-ar putea produce mai repede decât credem.

Madagascar: Escape 2 Africa
Poate părea o prezenţă surprinzătoare în lista noastră, dar hitul animat din 2008 are un subplot extrem de apropiat de cazul Roşia Montană: personajele umane construiesc un baraj pe un râu african, ceea ce distruge locul de adăpare al animalelor africane, caz ce arată consecinţele teribile ale unei iniţiative economice care nu ţine cont de problemele de mediu ridicate. Şi nu există termen de comparaţie între un simplu baraj şi un lac cu mii de tone de cianuri care pot ajunge în pânza freatică sau poate provoca, prin evaporare şi răspândirea în atmosferă, ploi acide ce vor afecta o arie mult mai largă decât vor iniţiatorii proiectului să recunoască.

Coşmarul lui Darwin/Darwin's Nightmare
Acest documentar din 2004 este puţin cunoscut, dar perfect pentru a sublinia cât de uşor se poate răsturna echilibrul naturii, acţiune ce afectează destinul unui întreg ecosistem şi al oamenilor care depind de el. Totul s-a petrecut în Tanzania în anii '50, când bibanul de Nil a fost aclimatizat în lacul Victoria, cel mai întins lac tropical din lume. În doar câţiva ani, bibanul câştigă războiul cu toate celelalte specii de peşte din lac, devenind şi un important produs de export din zona respectivă. Faptul că numai corporaţiile străine au de câştigat de pe urma bogăţiile lacului Victoria devine evident în documentar, care subliniază faptul că populaţia locală nu a avut aproape deloc de câştigat de pe urma acestei iniţiative economice. Documentarul a debutat în selecţia festivalului de la Veneţia şi a primit o nominalizare la premiul Oscar pentru Cel mai bun documentar.

Exploreaza subiecte similare:

WALL·E, The day the Earth stood still, An Inconvenient Truth, The Day After Tomorrow, Madagascar: Escape 2 Africa, Darwin's Nightmare

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyybi1 pe 6 octombrie 2013 20:34
Sunt filme bune....
cotzofica pe 7 octombrie 2013 11:09
Chiar Wall-E? Şi Madagascar? Sunt doar animaţii. Iar An inconvenient truth este un documentar privind creşterea alarmantă a dioxidului de carbon din atmosferă...Nu prea se încadrează în titlu.
MikkaelWolfganger pe 7 octombrie 2013 11:27
Cum sa nu?Wall-E este despre o criza a deseurilor,iar An Inconvenient Truth e cel mai cel dintre filmele de mai sus privind dezastre ecologice.Cu Madagascar am si eu probleme.
MikkaelWolfganger pe 7 octombrie 2013 11:48
Cat despre Rosia Monatana.E o problema pe care lumea trebuie sa o gandeasca bine.Resursa oricum se va exploata mai devreme sau mai tarziu si sunt covins ca de nu va fi Gabriel va fi alta companie externa.Nu poti sa stai cu muntele plin de resurse neexploatat,iar exploatare 100% environment friendly nu exista.Ceea ce nu pricepe lumea ca oamenii aia de la Rosia se agita acum brusc,nu pentru ca i-a platit Gabriel(desi, bineinteles ca au dat baietii cu banii), ci pentru ca au vazut luminita de la capatul tunelului, au vazut un viitor mai bun si e in firea omului sa isi creeze sperante.Asa ca inainte sa ii acuzati pe oamenii de pe acolo ca sunt manjiti, ganditi-va ce ati face voi daca ati avea de hranit 4-5 guri si loc de munca ioc.

Acum fix on topic: Erin Brockovici iar e pe aceeasi tema daca nu ma insel(ceva cu poluarea apelor...nu-mi amintesc precis,l-am vazut cand eram pustan), a si Avatar are iar un urias strat ecologic, dar banuies ca asta nu e despre Pamant.

Barbaru pe 7 octombrie 2013 18:24
pacat ca oameni ca tine nu pot privii decit prezentul simplu si atit . dar am sa incerc sa te ajut sa intelegi la ce se refera oameni : 1. nu spune nimeni ca aurul sa nu fie exploatat ci metoda de exploatare e problema . 2 . de ce trebuie exploatat acuma ?murim de foame ? suntem la fundul sacului ? e ultima speranta a noastra ? 3 . de ce sa facem cheta ? sa aibe de baut aia de acolo ? ce nu mai sunt zone in tara care sunt sarace ? ei au peisaje superbe un agroturism din ala simplu cu cai prin muntii cu placerea si desfatare intre munti sa iti cauti nirvana ar fii superb sa gasesti . 4. chiar trebuie sa pirjolim aceasta tara ca nepotii nostri sa nu mai gaseasca nimica .
Sylvester77 pe 17 noiembrie 2013 09:59
Romanii care mai au personalitate apara Rosia Montana. Ceilalti au mintea supusa la talpa strainilor rau voitori.
Han_Solo pe 7 octombrie 2013 15:33
Ai dreptate MikkaelWolfganger privind Rosia Montana. Ce care protesteaza, il loc sa faca scandal degeaba, mai bine ar face o cheta si le-ar trimite niste bani localnicilor din zona pe durata blocarii lucrarilor din cauza protestele.
PS: personal, sunt satul de toata treaba cu Rosia Montana, am destui "prieteni" pe facebook care ma streseaza zilnic cu RM, nu cred ca e cazul ca si cinemagia.ro sa devina same shit, desi e clar ca autorul articolului este dintre aceia care se opun exploatarii aurului insa fac pariu ca detine mai toate gadget-urile ultimei mode (iphone, telefon, tableta, etc) in a caror componenta intra intr-o oarecare masura si aurul.
Well, daca as avea autoritatea, le-as interzice celor care protesteaza folosirea oricarui dispozitiv in a carui realizare este necesar intr-o oarecare masura si ceva AUR. Sa ii vezi atunci pe green peace ai mei cum s-ar sinucide daca o zi nu ar avea acces la net.

Barbaru pe 7 octombrie 2013 18:24
pacat ca oameni ca tine nu pot privii decit prezentul simplu si atit . dar am sa incerc sa te ajut sa intelegi la ce se refera oameni : 1. nu spune nimeni ca aurul sa nu fie exploatat ci metoda de exploatare e problema . 2 . de ce trebuie exploatat acuma ?murim de foame ? suntem la fundul sacului ? e ultima speranta a noastra ? 3 . de ce sa facem cheta ? sa aibe de baut aia de acolo ? ce nu mai sunt zone in tara care sunt sarace ? ei au peisaje superbe un agroturism din ala simplu cu cai prin muntii cu placerea si desfatare intre munti sa iti cauti nirvana ar fii superb sa gasesti . 4. chiar trebuie sa pirjolim aceasta tara ca nepotii nostri sa nu mai gaseasca nimica .
alex_il_fenomeno pe 3 noiembrie 2013 16:39
De ultimul chiar nu auzisem....Sa il incercam.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells