Festivalul International de Film DaKINO

27 Nov 2001
Marti, 27 noiembrie, la Sala Palatului are loc deschiderea oficiala a celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film DaKINO.
In deschidere, pentru prima data, va fi prezentat un film romanesc. Este vorba de ultima pelicula semnata Nae Caranfil - FILANTROPICA. Un film mult asteptat de spectatorii romani, care va avea premiera pe ecrane anul viitor. O alta surpriza pregatita de organizatori este si ultimul film a lui Emir Kusturica, Super 8 Stories, un film documentar despre concertele lui impreuna cu formatia No Smoking. Din pacate, in acest an Emir Kusturica nu a mai sosit la Bucuresti dar speram ca la anul sa-l avem din nou ca invitat in tara noastra.
Cinemagia va prezinta in continuare structura Festivalului pe zile, si toate evenimentele conexe.

STRUCTURA FESTIVALULUI

oMARTI, 27 NOIEMBRIE – DESCHIDEREA OFICIALA
·20:00 – FILANTROPICA – NAE CARANFIL (1h50’)
Locatia: Sala Palatului

oMIERCURI, 28 NOIEMBRIE

-Proiectii intre 15:00 si 19:00 (nu mai tarziu de 19:30)
-20:00 / sala mare / Concert “Sensor” – “SaKaDaT extraSensorial” (50’)
-21:00 / sala mare / program paralel: “Alba ca zapada” (1h30’) de Caroline Thompson - Hallmark
Locatia: Palatul National al Copiilor

oJOI, 29 NOIEMBRIE

-Proiectii intre 15:00 si 19:00 (nu mai tarziu de 19:30)
-20:00 / sala mare / program paralel: “The Struma” (1h40’) de Simcha Jacobovici - Canada
-21: 45 / sala mare / program paralele :“Trouble Everyday” (1h50’) de Claire Denis – Franta cu sprijinul Independenta Film
Locatia: Palatul National al Copiilor

oVINERI, 30 NOIEMBRIE

-Proiectii intre 15:00 si 19:00 (nu mai tarziu de 19:30)
-20:30 / program paralel special cu:
·“Iagalo” film documentar de 20’ regizat de Paul Tanicui – Romania
·“Taraful RROMI IAGALE”
·Film documentar “Super 8 Stories” (1h30’) film documentar de Emir Kusturica
Locatia: Palatul National al Copiilor

oSAMBATA, 1 DECEMBRIE

-17:30 / sala mica / sectiune speciala: film animatie “Flat World” - 30’ Anglia
-18:00 / sala mica / program paralel: “House of Angels” (1h50’) Omer Kavur – Turcia
-20:00 / sala mare: GALA DE INCHIDERE
·decernarea premiilor
·vizionare filme premiate
Locatia: Palatul National al Copiilor



MARTI, 27 NOIEMBRIE, SALA PALATULUI, ora 20.00
DESCHIDEREA FESTIVALULUI INTERNATIONAL de FILM DaKINO
IN DESCHIDERE: FILANTROPICA de NAE CARANFIL


Festivalul International de Film DaKINO prezinta in avanpremiera ultimul film semnat Nae Caranfil.
O coproductie Domino Film, Mact Productions, Media Pro Pictures
Cu participarea Centrului National al Cinematografiei si a Canal +
Filmul a fost sustinut de Eurimages

Producator: Cristian Comeaga / Antoine de Clermont-Tonnerre
Scenariul: Nae Caranfil
Muzica: Marius Mihalache
Imaginea: Vivi Dragan Vasile
Sunetul: Jean Claude Brisson, Francois Domerc, Horea Murgu
Scenografie: Mihnea Mihailescu
Costume: Svetlana Mihailescu
Editor: Thierry Derocles, Tiberiu Theodorescu
Distributia: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Mara Nicolescu, Viorica Voda, Cristina Gheorghe
Sinopsis:
In Bucurestiul secolului XXI, a iesi in oras sambata seara la bratul unei femei frumoase e o investitie financiara riscanta. Ovidiu (Mircea Diaconu) modest professor de liceu, nu si-ar putea-o permite. Si totusi trebuie, caci s-a indragostit pana peste cap de Diana (Viorica Voda), o mica sirena de 20 de ani cu veleitati de manechin. In cautarea unei surse de venit ceva mai consistente decat o biata leafa de profesor, Ovidiu plonjeaza intr-o lume fabuloasa – mafia cersetorilor…Unul din capii acestia il ia sub aripa sa. Pepe (Gheorghe Dinica) este jumatate artist, jumatate om de afaceri; “textier” oficial al cersetorimii bucurestene. Ovidiu va deveni “actorul” ideal pentru noul sau experiment. Peste noapte, profesorasul de varsta mijlocie se trezeste “insurat” cu Miruna (Mara Nicolescu), jucand seara de seara, alaturi de ea, comedia unui cuplu nevoias dupa un scenariu minuntios pus la punct de Pepe.
Print si cersetor …..Penduland intre doua femei, proaspat imbogatit in ochii Dianei, sot umil pentru Miruna, Ovidiu incepe sa duca o periculoasa si epuizanta viata dubla…..

Biletele pentru acest spectacol costa 100.000 de lei si au fost puse in vanzare la Bucuresti Mall, magazinul Muzica si Sala Palatului.


MIERCURI, 28 NOIEMBRIE, PALATUL NATIONAL AL COPIILOR

Competitia debuteaza la Palatul National al Copiilor, atat la sectiunea fictiune cat si la cea de documentare, intre orele 15.00 si 19.30.
Biletele costa 20 000 de lei si au fost puse in vanzare la casa de bilete a Palatului National al Copiilor. Studentii de la facultatile cu profil artistic vor avea acces pe baza legitimatiei de student.

In cadrul programului paralel, seara de 28 noiembrie a programat:
·ora 20.00 concert SaKaDaT extraSENSORial

SaKaDaT, un spectacol extraSENSORial
Regia: Dan Chisu
Muzica: Paul Ilea
SaKaDaT este un spectacol de teatru de zgomote si atitudine, avandu-i ca protagonisti pe membri grupului de percutie SENSOR.

·ora 21.00 Programul Hallmark Entertainment in colaborare cu Babei Sberg International Film Produktion si Sextant Entretainment prezinta filmul “Alba ca Zapada”

ALBA CA ZAPADA de Caroline Thompson
Producatori executivi: Robert Halmi Sr., Robert Halmi Jr.
Imaginea: Jon Joffin
Director de productie: David Brisbin
Montajul: Margie Goodspeed
Producatori: Matthew O’Connor, Caroline Thompson
Scenariul: Caroline Thompson, Julie Hickson
Distributia: Miranda Richardson, Tom Irwin, Vera Farmiga, Vincent Shiavelli, Clancy Brown, Warwick Davis, si in premiera pe ecrane Kristin Kreuk.

Povestea sumbra a Fratilor Grimm, imaginatia debordanta a scenaristei si regizoarei Caroline Thompson (“Familia Addams”, “Edward-maini-de-foarfece”), efectele speciale de ultima ora, decoruruile uluitoare devenite definitorii pentru productiile Hallmark…toate acestea se imbina in versiunea contemporana a unui basm classic.
Sub bagheta producatorului Robert Halmi Sr. (“Alice in Tara Minunilor”, “Ferma animalelor”, “Calatoriile lui Gulliver”), in “Alba-ca-Zapada” se impletesc bunatatea si rautatea omeneasca.

Biletele costa 200 000 de lei pentru intreaga seara si au fost puse in vanzare la Bucuresti Mall, magazinul Muzica si la casa de bilete a Palatului National al Copiilor.


JOI, 29 NOIEMBRIE, PALATUL NATIONAL al COPIILOR

Competitia continua la Palatul National al Copiilor, atat la sectiunea fictiune cat si la cea de documentare, intre orele 15.00 si 19.30.
Biletele costa 20 000 de lei si vor fi puse in vanzare la casa de bilete a Palatului National al Copiilor. Studentii de la facultatile cu profil artistic vor avea acces pe baza legitimatiei de student.

In cadrul programului paralel, seara de 29 noiembrie a programat:
·ora 19.30 proiectie documentar “Struma” de Simcha Jacobovici

The Struma de Simcha Jacobovici, Canada, productie 2001
1941. Constanta, Romania. Marea Neagra. Aproape 800 de evrei romani se imbarca pe Struma, un vas de refugiati cu destinatia Palestina. Esuat in apele teritoriale turcesti, Struma pluteste fara destinatie timp de 71 de zile, in asteptarea unei solutii.
Pe 23 februarie 1942, turcii remorcheaza vasul pana in largul Marii Negre. Strigate disperate se aud de pe tarm. De o parte si de alta a vasului, se poate citi “SALVATI-NE”.
12 ore mai tarziu, un submarin se opreste aproape de vas. Este lansata o singura torpila.
Marea este plina de cadavre si de muribunzi. Peste 100 sunt copii. 24 de ore mai tarziu, pescari turci pleaca pe mare. Ei gasesc un singur supravietuitor. El mai este in viata inca si astazi.

·ora 21.45 proiectie filmul “Trouble Everyday”, regia Claire Denis

TROUBLE EVERYDAY de Claire Denis, Franta, productie 2001
Filmul a fost prezentat in afara competitiei la Festivalul de la Cannes, editia 2001
Scenariul: Claire Denis
Muzica originala: Tindersticks
Distributia: Vincent Gallo (Arizona Dreams, The Funeral, Buffalo 66), Beatrice Dalle (Betty Blue, Night on Earth, Blackout), Tricia Vessey (The Brave, Kiss the girls, Ghost Dog).

“Te iubesc atat de mult incat te-as putea manca…”
Shane si June sunt un cuplu de americani proaspat casatoriti in Paris, intr-o luna de miere mai putin obisnuita. Shane este un barbat posedat care il cauta cu disperare pe vechiul sau coleg, doctorul Leo Semeneau, Amandoi au lucrat la un experiment periculos referitor la libidoul uman si indura acum rezultatele teribile ale propriilor lor cercetari.
In timp ce Shane il cauta pe Leo, doctorul o urmareste pe Core, sotia lui, care a reusit sa scape din dormitorul transformat in inchisoare. Shane o gaseste primul, impiedicandu-se de cadavrul unui vecin tanar, improscat cu sange si o ajuta sa iasa din situatia chinuitoare in care se afla.
June incearca sa inteleaga comportamentul schimbat al sotului ei din cateva indicii. Insa nimic nu are sens. Inainte sa-si dea seama, bagajele lor sunt facute si sotii se indreapta spre casa. Lasa in urma lor o menajera intr-un hotel linistit, corpul ei fara viata ravasit si muscat…

Biletele costa 200 000 de lei pentru intreaga seara si au fost puse in vanzare la Bucuresti Mall, magazinul Muzica si la casa de bilete a Palatului National al Copiilor.


VINERI, 30 NOIEMBRIE, PALATUL NATIONAL AL COPIILOR

Competitia continua la Palatul National al Copiilor, atat la sectiunea fictiune cat si la cea de documentare, intre orele 15.00 si 18.30.
Biletele costa 20 000 de lei si vor fi puse in vanzare la casa de bilete a Palatului National al Copiilor. Studentii de la facultatile cu profil artistic vor avea acces pe baza legitimatiei de student.

In cadrul programului paralel, seara de 29 noiembrie a programat:
·ora 20.30 proiectie documentar “Iagalo” de Paul Tanicui

IAGALO, Romania, 2001
Regia: Paul Tanicui
Producator: Casini Art
Cu: Napoleon, Marian Parvan, Tanase Gheorghe, Ninel Basaru, Vasile Neacsu
Un documentar despre un taraf de rromi din Clejani care povestesc intalnirea lor cu Johnny Depp. Au si probe.

·ora 21.00 taraf “Rromi Iagale”

·ora 21.30 proiectie ultimul film semnat Emir Kusturica “Super 8 Stories”

SUPER 8 STORIES de Emir Kusturica, Germania, 2001
O coproductie Fandango Film, Pandora Filmproduktion, Rasta Film, Cooperativa Edison
Sustinut de Media Distribution si Filmstiftung NRW
Selectionat la Festivalul de la Berlin 2001, in afara competitiei

Editor: Svetolik Mica Zajc
Producatori: Carlo Cresto-Dina, Raimond Goebel
Producatori Executivi: Karl Baumgartner, Christoph Friedel, Andrea Gambetta, Emir Kusturica, Domenico Procacci
Editori autorizati: Piero Crispino (Tele +), Robert Eisenhauer (arte)
Muzica: compusa de trupa No Smoking
Cu: Michel Amathieu, Gianenrico “Gogo” Bianchi, Gerd Breiter, Frederic Burgue, Pascal Caubere, Raimond Goebel, Thorsten Konigs, Ratko Kusic, Emir Kusturica, Dragan Radivojevic Lav, Chico de Luigi, Petar Popovic, Stephan Schmidt, Darko Vucic

Un documentar care povesteste despre muzica. Muzica povesteste despre o lume – lumea slabtica, nebuna, creativa si dramatica din Balcani.
Protagonistii filmului sunt chiar cei din trupa No Smoking, formata acum 20 de ani in Sarajevo “cand totul inca mai putea sa se intample”.
Ca o caravana de tigani, au trecut prin toate episoadele tragice ale istoriei regiunii fara a cauta protectie, fara aparare.
Cel ce povesteste si omul din spatele povestirii este chiar Emir Ksturica.

Biletele costa 200 000 de lei pentru intreaga seara si au fost puse in vanzare la Bucuresti Mall, magazinul Muzica si la casa de bilete a Palatului National al Copiilor.


SAMBATA, 1 DECEMBRIE, PALATUL NATIONAL AL COPIILOR
INCHIDEREA OFICIALA A FESTIVALULUI INTERNATIONAL de FILM DaKINO


·ora 18.00, Sala Mica a Palatului National al Copiilor, proiectia filmului “House of Angels” de Omer Kavur

CASA INGERILOR / Melekler Evi / House of Angels / de Omer Kavur, Turcia, 2000
Producator principal: ALFA Film,
Colaborare din partea Objektiv Film Studio/Ungaria & Emotion Film / Romania
Sustinut de Eurimages

Operator: Ali Utku
Scenarist: Feride Cicekoglu
Montaj: Mevlut Kocak
Muzica: Cahit Berkay
Distributia: Talat Bulut, Hande Ataizi, Aytac Arman, Arslan Kacar, Haldun Boysan, Tarik Papaccouglu, Sueda Cil, Macit Koper, Metin Belgin

Ahmed, reporter de razboi, isi cauta linistea si ajunge in URFA pentru a fotografia case parasite. Este gazduit de un vechiul sau prieten Ibrahim. In urmatoarea zi, Ahmed este martorul unei crime si toate planurile lui sunt date peste cap si viata ii este transformata intr-un cosmar. Ibrahim dispare, politia il suspecteaza pe Ahmed si-l aresteaza, pistolarii sunt pe urmele lui, Arhuzan, o tanara femeie, cauta si ea sa afle adevarul despre crima, implicandu-se.


·ora 20.00 Gala de Inchidere
Decernarea premiilor si trofeelor Festivalului International de Film DaKINO
Vizionarea filmelor de scurt-metraj din palmares
Taraf “Rromi Iagale”

Biletele costa 100 000 de lei pentru intreaga seara


JURIUL SECTIUNEA FICTIUNE

ALEX LEO SERBAN
critic de film, Romania

MOHAMMED KHAN
director de creatie si presedinte Entreprise Nexus Communications, India

GARY McVEY
director executiv Fundatia Americana de Cinema, Statele Unite

RONEN PELED
producator si regizor, Israel

ALEXANDRU HAUSVATER
regizor, Canada

OANA PELLEA
Actrita, Romania

FLORIN PIERSIC Jr.
Actor, Romania


JURIU SECTIUNEA DOCUMENTARE

COPEL MOSCU
Regizor, Romania

GHEORGHE PREDA
Regizor, Romania

DUMITRU CARABAT
Scenarist, Romania

RADU CALALB
Director de imagine, Romania

JOHN KETCHUM
Regizor, Canada



JURIUL CRITICII

MAGDA MIHAILESCU
OLTEA VASILESCU
CALIN CALIMAN
DINU IOAN NICULA
IULIA BLAGA





INVITATI SPECIALI AI FESTIVALULUI

ANDRE CEUTERICK
delegat general - Festivalului International de Film de Dragoste Mons, Belgia

ALEXANDRA LEIBOVICH – RUSIA
ANTONINA UDALOVA – RUSIA
Festivalul International de scurt metraj, documentar si de animatie “Message to man”, Sankt Petersburg, Rusia

JUKKA-PEKKA LAAKSO
Festivalul de Film de la Tampere, Finlanda

SIMHA JACOBOVICI
Producator si regizor (The Struma), Canada

CLAIRE DENIS
Regizoare (Trouble Everyday), Franta

ALEX DESCAS
Actor (Trouble Everyday), Franta

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rrs85 pe 16 aprilie 2010 13:33
:)
alex_il_fenomeno pe 2 martie 2014 23:14
Imi place ca studentii beneficiaza de gratuitate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells