Fantastica aventură din Oz, continuarea adorabilă a unei poveşti clasice

de Cristina Grigore în 16 Iul 2017
Grafica excelentă, povestea captivantă, plină de întorsături de situaţie, fac din animaţia lansată pe 14 iulie o călătorie cu adevărat magică într-o lume de basm

Vrăjitorul din Oz a oferit copiilor o lume fantastică, în care nu doar imaginaţia s-a putut desfăta în voie, ci şi emoţiile au avut destule surse pentru a clădi lucruri frumoase şi folositoare în mintea copiilor (de toate vârstele). Doi scriitori ruşi, A.M. Volkov şi L.V. Vladimirskiy, au exploatat ofertantul univers din Oz şi au creat pentru cei mici versiuni noi, moderne, ale unor aventuri în minunatul ţinut de smarald. Al doilea volum al seriei a fost ecranizat de către producătorii seriei Snow Queen/Crăiasa Zăpezii, iar rezultatul - atât ca grafică, cât şi ca poveste - este neaşteptat de captivant şi de reuşit. 

Fantastica aventură din Oz (sau Urfin Jus and his Wooden Soldiers, varianta engleză a titlului de pe IMDB.com) o are în centru pe nepoata lui Dorothy, care dă peste pantofii de argint ai fostei eroine şi se trezeşte, pe nepusă masă, înconjurată de soldaţi de lemn şi pitici cu pălării zornăitoare. Nu lipseşte din peisaj năzdrăvanul căţeluş Toto - şi el un urmaş al însoţitorului original al lui Dorothy - plin de energie şi dornic să calce pe urmele strămoşului său. După o urmărire spectaculoasă şi amuzantă, fetiţa află povestea lui Urfin şi teribilul pericol în care se află oraşul.

Aventura începe. Ne sunt prezentaţi, pe rând, şi Sperie-Ciori, Omul de Tinichea, Leul cel Curajos – toţi stăpâni acum pe câte un ţinut – iar noua Dorothy, fascinată de tot ce vede şi aude, este, pe de o parte, atrasă de dorinţa de a-i ajuta, iar pe de altă parte îşi doreşte să revină acasă, unde bunica cu siguranţă o aşteaptă îngrijorată.

Cu dialoguri naturale, fără exagerări şi replici usturătoare, fără umor absurd ori violenţe gratuite, animaţia este perfectă pentru a-i distra şi învăţa pe cei mici despre valoarea prieteniei, devotament şi afecţiune. Personajul negativ este credibil tocmai prin simplitatea lui – este un morocănos, izolat de restul fiinţelor din ţinut, iar magia ce-i însufleţeşte armata îi dă posibilitatea de a se impune, de a se răzbuna. Mult mai înfricoşător şi mai plin de idei pare însă a fi primul său aghiotant de lemn adus la viaţă – un fel de mic clovn machiavelic, care l-a şi persiflat pe Urfin la prima lor întâlnire.

Implicând planuri de evadare şi tot felul de întorsături de situaţie – ca cea în care Dorothy este păcălită de Căpcăun, în vreme ce Leul o aşteaptă nerăbdător, flancat de tigrii cu dinţi-sabie şi coroana aşezată pe coama mare şi roşcată – povestea nu ne lasă timp să ne plictisim. Şi parcă nu-ţi mai vine să părăseşti lumea atât de bine conturată de tehnologia 3D, atât de colorată, vie şi amuzantă (să sperăm că producătorii vor exploata şi celelalte cărţi ale seriei). Nu rataţi această frumoasă aventură de inspiraţie clasică, din 14 iulie, la cinema!

Exploreaza subiecte similare:

Fantastic Journey to Oz

Alte știri din cinema

Ben Stiller şi Dev Pattel, într-un film despre trupa de striptease masculin Chippendales

Producţia se anunţă exotică şi atractivă, dar şi şocantă şi violentă, descrierea atribuită fiind „Magic Mike întâlneşte Scarface”

Iată următorul proiect al echipei din spatele ultra popularului Game of Thrones

David Benioff și D.B. Weiss vor fi producătorii unei drame inspirate din Războiul Civil American

Toate aceste nopți albe, o experiență senzorială despre ce înseamnă să fii tânăr, din 28 iulie

„Intenția a fost să arăt cum se simte tinerețea în vremurile astea ciudate, în țara asta”, spune regizorul polonez Michal Marczak

Festivalul de Horror&Fantastic „Lună Plină”. Peste trei ore de scurtmetraje horror la Biertan

Are loc în perioada 10 – 13 august la Biertan, județul Sibiu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells
Feedback