Ecranizările lui 2017

de Gloria Sauciuc în 11 Dec 2016
Anul viitor are un număr consistent de filme bazate pe cărți

Dacă sunteți dintre cei cărora le place să știe în ce se bagă înainte să înceapă filmul, ori pur și simplu sunteți cititori împătimiți, cu siguranţă înțelegeți importanța citirii unei cărţi înainte să devină film. Totodată, dacă în 2017 vreți să vedeți mai multe filme bazate pe opere literare, atunci aveți noroc, pentru că anul viitor aduce un număr consistent de filme bazate pe cărți. Aşadar, iată despre ce producții și cărți este vorba.

Legea nopţii”/„Live by Night”, 13 ianuarie 2017

Să ne pregătim pentru „noul Argo”, deoarece Ben Affleck a scris, a regizat şi joacă în acest film bazat pe romanul lui Dennis Lehane. Acest film cu gangsteri are o distribuţie impresionantă şi vom avea timp să citim romanul sursă până la premiera românească, programată pe 13 ianuarie 2017.

Povestea se desfăşoară în era prohibiţiei, la mijlocul anilor 20’, când traficul ilegal de alcool punea toată puterea în mâinile bandelor de gangsteri, iar legea nu mai ţine pasul.

Pentru că suficient curaj şi ambiţie garantau puterea şi banii, Joe Coughlin (Ben Affleck), fiul inpectorului poliţiei din Boston, a renunţat de mult la rigorile legii şi se bucură de beneficiile pe care i le aduce viaţa de infractor. Dar până şi în rândul proscrişilor există reguli, iar Joe o încalcă pe cea mai importantă, furându-i banii şi amanta unuia dintre cei mai periculoşi mafioţi. Mişcarea se încheie tragic, ducându-l pe acesta pe un drum al răzbunării şi trufiei, direct în inima mafiei din Tampa.

Câinele, adevăratul meu prieten”/„A Dog's Purpose”, 27 ianuarie 2017

Romanul lui W. Bruce Cameron despre un câine care se reîncarnează ne va stoarce probabil lacrimi când Josh Gad va da glas puilor în versiunea cinematografică. „Câinele, adevăratul meu prieten” prezintă destinul unui devotat patruped care îşi descopră menirea prin prisma stăpânilor săi, pe care îi învaţă să radă şi să iubească.

Redată din perspectiva celui mai simpatic căţel prin vocea lui Josh Gad, povestea de familie îi mai reuneşte în distribuţie pe actorii Britt Robertson, KJ Apa, John Ortiz, Juliet Rylance, Luke Kirby, Peggy Lipton, Pooch Hall şi Dennis Quaid.

„Febra lalaelelor”/„Tulip Fever”, 24 februarie 2017

Deborah Moggach, a cărei carte „These Foolish Things” a inspirat filmul The Best Exotic Marigold Hotel, a scris romanul „Tulip Fever” despre o tânără care are o aventură cu un artist însărcinat să-i picteze portretul în Țările de Jos, în 1600. Actriţa Alicia Vikander joacă (superb, cu siguranţă) în film cu Christoph Waltz în rolul soțulului ei.

Hidden Figures”,  10 martie 2017

Taraji P. Henson, Octavia Spencer şi Janelle Monae joacă în acest film bazat pe cartea de non-ficțiune scrisă de Margot Lee Shetterly despre matematiciana de culoare ce a lucrat pentru NASA în anii 1960. În centrul acţiunii stă Katherine Johnson (jucată de Taraji P. Henson), tânăra despre care profesorul spune: „Nu am mai văzut o asemenea minte”. Fascinaţi de geniul ei, cei de la NASA au angajat-o imediat după terminarea facultăţi – pe finalul anilor ’50, o vreme în care femeile de culoare erau rareori acceptate în inginerie sau ştiinţă.

Alături de ea, în film, le vom vedea pe Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) şi Mary Jackson (Janelle Monae), alte matematiciene ce au lucrat pentru NASA şi au avut un rol hotărâtor în „Cursa pentru cucerirea spaţiului”, prin aportul adus la succesul misiunii din 1962, în care astronautul John Glenn a realizat primul zbor orbital american în jurul Terrei.

Hidden Figures, din a cărui distribuţie mai fac parte Kevin Costner, Kristen Dunst şi Jim Parsons, se lansează în România pe 10 martie 2017.

The Circle”, 5 mai 2015

Bazat pe romanul scris de David Egger în 2013, roman despre o tânară care se angajează la un gigant tehnologic, „The Circle” are o distribuţie de zile mari, care îi include pe Tom Hanks și Emma Watson. Cândva în viitor, Mae (Watson) se angajează la The Circle,  ce oferă o experiență completă clienților săi, îmbinând revoluționar facilități social media, dar și platforme pentru cumpărături online și creând o identitate online completă și extrem de transparentă, pe principiul „secretele sunt minciuni”. Doar că, evident, această identitate presupune renunțarea la orice formă de intimitate, iar Mae se va trezi curând fugind de tehnologia omniprezentă.

The Dark Tower”, 28 iulie 2017

„S-ar putea să nu potem parcurge toate cele opt cărți din seria „Turnul întunecat” a lui Stephen King înainte să se lanseze filmul cu Idris Elba și Matthew McConaughey, dar putemi citi cel puțin prima carte, „Pistolarul” (Editura Nemira). Pistolarul Roland Deschain străbate un peisaj deșertic dintr-un sumbru univers paralel, obsedat să dea de „omul în negru” și să ajungă la Turnul întunecat. De găsirea acestuia depinde viitorul a tot ceea ce îl înconjoară.

Red Sparrow”, 10 noiembrie 2017

Jennifer Lawrence a terminat cu „Jocurile Foamei”, dar joacă într-un nou film bazat pe o trilogie literară. „Red Sparrow” este prima carte din trilogia „Red Sparrow”, scrisă de fostul agent CIA Jason Matthew (doar primele două cărți au fost publicate până acum), despre o spioană rusoaică din zilele noastre. Darren Aronofsky regizează.

„Crima din Orient Express”, 24 noiembrie 2017

Romanul Agathei Christie cu faimosul ei detectiv Hercule Poirot devine un remake graţie lui Kenneth Branagh. Chiar dacă am văzut  filmul original din 1974, n-ar strica să (re)cititim un clasic marca Agatha Christie.

It”, fără dată de lansare în România

O altă ecranizare după Stephen King se bazează pe romanul său „It”, scris în 1986. Filmul va avea două părţi şi, cu toate că există deja o mini-serie cu Tim Curry, aceasta nu îl va face pe Clovnul Dansator Pennywise, interpretat de Bill Skarsgård, mai puțin înfricoşător.

„The Zookeeper’s Wife”,   fără dată de lansare în România

Jessica Chastain joacă rolul personajului din titlul acestui film bazat pe cartea de non-ficţiune scrisă de Diane Ackerman în 2007 despre viața reală a Antoninei Żabińska, al cărei soț conducea Grădina Zoologică din Varșovia, în Polonia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această poveste adevărată despre Żabińska, femeia care a folosit grădina zoologică pentru a ajuta evreii să se ascundă de naziști, va fi garantat emoţionantă până la lacrimi.

Before I Fall”, fără dată de lansare în România

Bazat pe romanul pentru tineri al lui  Lauren Oliver, „O zi din şapte” (Editura Litera), filmul o distribuie pe  Zoey Deutch în rolul Samanthei Kingston, o fată care îşi retrăiește ziua morții de şapte ori la rând.

„Wonder”, fără dată de lansare în România

Jacob Tremblay („Camera”/„Room”, 2015) va juca alături de Julia Roberts şi Owen Wilson în rolul lui Auggie, un băiat cu diformitate facială. „Wonder” se bazează pe romanul pentru copii scris de R. J. Palacio în 2012, care oferă o lecție importantă despre acceptare şi este recomandat ca lectură atât pentru copii, cât și pentru adulți.

„Castelul de sticlă”/„The Glass Castle”,  fără dată de lansare în România

Există câteva cărți extrem de aşteptate, deoarece sunt ecranizate chiar acum – precum memoriile lui Jeannette Walls, „Castelul de sticlă”, carte apărută la Editura Art, ecranizată într-un film cu Brie Larson, Woody Harrelson şi Naomi Watts. Premiera în România încă u a fost anunțată.

Este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber și traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor. Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligență, îi învață pe copii istorie, fizică, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-și depășească temerile, le dăruiește stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reușește să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă.

Ceea ce face această carte atât de specială, devenită bestseller în numeroase țări, nu este doar curajul lui Jeannette Walls de a scrie lucrurile pe care un om obișnuit le-ar ascunde poate, din jenă, ci faptul că face asta cu tandrețe și dragoste față de familia sa, încercând mai degrabă să-și înțeleagă părinții decât să-i judece.

„Memoriile sunt basmele moderne. Autobiograful este pus față în față cu provocarea de a încerca să înțeleagă, să ierte, și chiar să iubească vrăjitoarea... Cititorii vor fi uimiți de inteligența și curajul copiilor familiei Walls”. (The New York Times Book Review)

Exploreaza subiecte similare:

Live by Night, A Dog's Purpose, Tulip Fever, Hidden Figures, The Circle, The Dark Tower, Red Sparrow, The Zookeeper's Wife, Ben Affleck, Josh Gad, Britt Robertson, John Ortiz, Juliet Rylance, Luke Kirby, Peggy Lipton, Pooch Hall, Dennis Quaid, Deborah Moggach, The Second Best Exotic Marigold Hotel, Alicia Vikander, Christoph Waltz, Argo, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Tom Hanks, Emma Watson, Idris Elba, Matthew McConaughey, Jennifer Lawrence, agatha christie, Bill Skarsgård, Zoey Deutch, Before I Fall, Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts, Jessica Chastain, Jacob Tremblay, Julia roberts, Owen Wilson

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sebybog pe 11 decembrie 2016 19:40
Din seria Turnul intunecat putem citi 7 volume, deja aparute la ed. Nemira.
into_the_labyrinth pe 11 decembrie 2016 19:41
Din păcate, sunt mai degrabă atras de scenariile "independente" şi mai puţin de ecranizări, dar se pare că varianta adaptării scenariilor după cărţi e din ce în ce mai folosită. Nu ştiu dacă din lipsă de imaginaţie sau din dorinţă de a avea succesul de box-office asigurat. Totuşi, ştiu să apreciez o realizare deosebită. "Audiţia", după Ryu Murakami, e unul dintre puţinele filme pe care le-am văzut şi care mi-au plăcut mai mult decât cartea, şi de asemenea am fost şocat să aflu că până şi Shutter Island, unul dintre filmele mele preferate all-time, are la bază o carte. Din ce se anunţă, aş spune că m-ar atrage "Tulip Fever" şi "The Dark Tower", deşi nu am citit cărţile. Iar Darren Arronofsky, cu toate că este unul dintre regizorii mei preferaţi, mă tem să nu o dea în bară cu seria asta (nu îl văd făcând filme cu CIA sau cu spionaj în general, poate şi fiindcă nu mă atrag astfel de filme).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells