Discuţii şi dezbateri în ultima zi de SFF

de corespondent SFF în 21 Sep 2009
Discuţii şi dezbateri în ultima zi de SFF

Ziua de sâmbătă la Sighişoara Film Festival a început cu un open chat, la care invitaţi au fost critici de film - Irina Margareta Nistor, Andrei Rus - şi cineaşti veniţi din partea filmelor: Gabriel Spahiu, Alexandru Baciu, Maria Popistaşu. "De ce au filmele româneşti succes?" a fost una dintre întrebări. "Pentru că sunt realiste şi reprezintă o curiozitate pentru cei din afară". Reciproca este şi ea valabilă. "Se fac filme pentru public? Da şi nu prea". S-a spus ca realizatorii fac de fapt filme care prind la publicul din afară, iar cel autohton este ignorat...  În al treilea rând, "de ce nu mai vine românul la film?... Simplu. Nu avem infrastructură, nu avem locaţii. Sălile rămase au fie cu scaune vechi, incomode, fie, la polul opus, sunetul prea tare elimină o categorie semnificativă de public".

A doua etapă a zilei a fost marcată de prezenţa la discuţii a regizorului Thomas Ciulei, care a răspuns la întrebările publicului despre documentarul Podul de flori. Punctul forte au fost "personajele". Filmul este ilustrarea unui fenomen social de amploare - migraţia economică masivă - care afectează profund structura familiei. Mama pleacă în Italia, iar tatăl îşi asumă şi rolul acesteia. Prima curiozitate a fost: de ce Republica Moldova? Pentru că, spre deosebire de părinţii, fraţii care pleacă din România, cei de acolo nu au acte ca să muncească în străinătate şi de aceea ei nu se mai pot întoarce la familia lor. "Personajele" sunt foarte naturale pentru că "s-au obişnuit cu camera de filmare". De la un moment dat, ea a devenit doar un element de decor pentru ei. Cum s-a schimbat viaţa lor? "În nici un fel", au spus copiii din documentar la premieră.

Seara, în Piaţa Cetăţii, a avut loc închiderea evenimentului cu "Secvenţe", de Alexandru Tatos. Dorin Dăneşan , primarul Sighişoarei, doreşte ca Festivalul să devină din an în an mai amplu,, iar  Adrian Titieni speră o evoluţie propice a evenimentului. După închidere a avut loc proiecţia filmului de la secţiunea In Memoriam... urmată de discuţii moderate de Andrei Rus. S-a stabilit că "majoritatea filmelor de acum sunt foarte directe,  iar Secvenţe e mai profund, mai subtil". Irina Margareta Nistor a concluzionat: "Un film nemuritor din punctul meu de vedere, şi care a inspirat pe cei de după". Duminică au fost reluate proiecţiile de scurtmetraj de pe perioada festivalului.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells