De ce ne atrag casele bântuite?

de Gloria Sauciuc în 5 Aug 2013
Mulţi critici consideră filmul The Haunting (1963) ca fiind unul dintre cele mai înspăimântătoare realizate vreodată...

The Conjuring/Trăind printre demoni intră în cinematografele noastre de miercuri, în regim de avanpremieră. Horror-ul a avut în weekendul premierei americane încasări duble faţă de bugetul de producţie, succesul filmului văzându-se în suma totală din acest moment câştigată de film - 137 milioane de dolari global. Trăind printre demoni este mai popular chiar decât The Wolverine în SUA, conform Boxofficemojo. Ce face unic genul cinematografic al caselor bântuite?

Este vorba de acele lucruri care trosnesc noaptea, vocile şoptite, zgomotele de paşi, ciocănituri şi izbituri, uşile care scârţâie, curenţii reci, apariţia unei siluete la fereastră, unul sau două blesteme în familie, pasaje secrete, pivniţe, catacombe... O astfel de casă poate avea aparenţele unei fiinţe vii. Noaptea, ea respiră, murmură, şopteşte şi suspină. Adesea, foştii locatari sunt „oameni morţi”. Într-un fel, o casă bântuită este în acelaşi timp cimitir şi bibliotecă, alcătuind un întreg inventar al evenimentelor petrecute între zidurile ei, unele oribile, scrie James Verniere de la CNN.

Vehiculul perfect pentru fricile omului faţă de latura macabră, faţă de povara trecutului şi faţă de permanenţa răului...

Literatura gotică era în plin avânt în cea de-a doua parte a secolului XVIII şi la începutul secolului XIX în Europa, în mare parte pentru conţinutul ei sugestiv din punct de vedere sexual şi pentru exacerbarea laturii onirice. Mai important poate, în acest sens, a fost că respectiva literatură era vehiculul perfect pentru fricile omului faţă de latura macabră, faţă de povara trecutului şi faţă de permanenţa răului. Dacă la început fundalul literaturii gotice erau vechile castele bântuite ale Europei, nu peste mult timp stilul gotic s-a mutat în casele vechi din pustietăţile preeriei, ba chiar în casele din suburbiile oraşelor americane. De fapt, există o legătură directă între castelele bântuite ale Europei şi „Casa Usher” al lui Edgar Allan Poe, sau casa bântuită de incest a lui Norman Bates în Psycho (1960), reşedinţele bântuite de fantome din Poltergeist (1982) şi cele din serialul The Amityville Horror (serialul din 1989 care a urmat filmului din 1979).

Robert Wise (West Side Story, 1961) a semnat regia originalului The Haunting (1963), având în rolurile principale pe Richard Johnson, Claire Bloom, Russ Tamblyn şi Julie Harris. Filmul spune povestea unui grup de oameni, unii dintre ei „vulnerabili” din punct de vedere psihic, şi cu toţii adunaţi într-o casă veche din New England (Statele Unite), o casă având la rândul ei o istorie zbuciumată şi o reputaţie malefică. Mulţi critici consideră filmul unul dintre cele mai înspăimântătoare realizate vreodată...

Thriller-ul 13 Ghosts din 1960, în care Margaret Hamilton (altminteri, una dintre cele mai reuşite „Vrăjitoare rele”) joacă rolul „stăpânei casei”, a ajuns în cinematografe împreună cu un accesoriu numit „Illusion-0” - benzi transparente colorate prin care se putea urmări acţiunea. Un spectator putea privi printr-una din benzi dacă credea în fantome, sau prin cealaltă dacă nu credea. Uşor naiv, dar amuzant, oricum memorabil în istoria filmelor cu case bântuite.

The Shining (1980) este un film de referinţă pentru genul casei bântuite, aici fiind vorba de un hotel întreg, fiecare cameră putând să ascundă un secret înfricoşător. Danny, un puşti care are premoniţii şi poate comunica cu fantomele, şi Jack, un tată care cade pradă influenţelor malefice din hotel sunt personajele principale ale acestui film nelipsit din listele celor mai bune filme cu case bântuite. Poltergeist (1982), The Others (2001), El Espinazo del Diablo (2001) şi seria Activitate paranormală sunt alte titluri cu siguranţă bifate de către fanii genului.

Sunteţi fanii caselor bântuite? Care e filmul vostru preferat?

Exploreaza subiecte similare:

The Haunting, The Shining, The Conjuring, 13 Ghosts, Robert Wise, The Others, El Espinazo del Diablo, Paranormal Activity, poltergeist

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 5 august 2013 10:59
Mi-a placut dead silence ....
Cravan pe 5 august 2013 12:05
Unul dintre cele mai bune filme horror.
kronos18 pe 5 august 2013 11:25
nota 10 pentru acest articol
AlineziaBumfi pe 5 august 2013 11:33
De fapt, filmul The Conjuring nu are incasari de 108 milioane de dolari, ci de 138 de milioane.
Mihaela1397 pe 5 august 2013 13:39
The others est un film care mi-a placut foarte mult, chiar daca nu este horror 100%. De asemenea"The shining" este un film bun.
Musa.del.Arte pe 5 august 2013 14:39
Si mie mi-a placut foarte mult The Others. Chiar daca nu sperie deloc!
monallyssia pe 2 septembrie 2017 12:39
The Others este unul din filmele mele preferate la care revin în răstimpuri, mai ales în zilele ploioase de toamnă târzie...Da, n-aș putea spune că este un horror veritabil, fiind mai degrabă genul paranormal; te introduce însă într-o atmosferă atât de sumbră, atât de tenebroasă încât e imposibil să nu simți la un moment dat acei fiori reci pe șira spinării sau acea stare apăsătoare care te copleșește pe măsură ce intri în lumea dramatică a personajelor.
vladimir84 pe 5 august 2013 15:17
Si Dream House a fost dragut, este inspirat din "The Others" dar nu la fel de bun.
CosminMoion pe 5 august 2013 17:02
The Shining e mult supraevaluat,chiar nu mi se pare un film de referinta,in comparatie cu The Others spre exemplu!
cosmin742000 pe 5 august 2013 17:05
Pe mine nu m-au atras / speriat niciodata casele bantuite.Ma indoiesc ca daca as vedea Haunting ( ceea ce nu o sa se intample ) as simti altceva decat plictiseala. The Ohers a fost intr-adevar bun
Theodor2011 pe 5 august 2013 18:04
Casele bantuite, care mie mi-au placut, de asemenea si filmele sunt cele din: Dead Silence, The Others si The Black Woman
Madallynna6 pe 5 august 2013 18:24
Room 1408 e un alt film foarte bun pt acest gen.
monallyssia pe 2 septembrie 2017 11:28
De acord! E unul din filmele mele preferate din categoria horror, paranormal. Excelent film...
Arlequinade pe 5 august 2013 18:47
Imi plac filmele cu case bantuite dar nu fiindca m-ar speria. De obicei nu prea reusesc. Insa imi plac povestile celor care bantuie.
Darksnakeheart pe 5 august 2013 21:34
ÎN calitate de fan STEPHEN KING, aș zice că Shining, varianta Stanley Kubrick,deși nu mă dau în vânt după casele bântuite......
Darksnakeheart pe 5 august 2013 21:36
"Ne atrag casele bântuite???'
pavy_b pe 6 august 2013 00:02
here*s johnny
pavy_b pe 6 august 2013 00:02
cel mai tare film ever
monallyssia pe 2 septembrie 2017 13:01
Ce este cu filmul „Here's Johnny”? Sunt curioasă. (Cam târziu am poposit și eu pe-aici, fiind atrasă de genul horror și citind comentariile de-aici, l-am văzut pe al tău).
zeno.marin pe 6 august 2013 00:02
Q: exista oare si apartamente de bloc (sau garsoniere confort 3 la parter) bantuite?...

Casele (sau cum veedm prin filme vilele) bantuite ne atrag in primul rand pentru ca sunt mult mai ieftine, adevarate chilipiruri. De regula agentiile imobiliare ascund astfel de detalii impreuna cu scheletele de prin dulapuri, existand riscul sa ne trezim cu stafia in pat cand ne e somnul mai dulce.

Dar poate fi si mai rau! Chiar azi am auzit povestea unei firme care oferea niste locuinte noi noute la preturi cu 30% mai mici. Pana aici nimic deosebit. Ce se ascundea in spatele acelui pret mic a iesit la iveala odata cu... iarba care a crescut prin podea si cu gazul care s-a terminat brusc. In loc sa fi fost bransate la vreo retea de gaz, era doar o butelie in pamant. Cool, nu?... Zvon sau cum se spune acum "legenda urbana" nu prea conteaza, pentru ca tepari exista si sunt infinit mai reali decat orice fantezie cu stafii (si stafilococi).

Asa ca mai bine o casa bantuita decat o asemenea escrocherie.

Sorin87 pe 6 august 2013 08:26
pentru ca ascund o poveste in spatele lor
cristi23 pe 9 august 2013 20:37
mai toate sunt filme bune clasice.....fiecare are ceva special...
alex_il_fenomeno pe 13 august 2013 19:18
Astept sa vad ce va fi de "The Conjuring", chiar am asteptari de la el :)
tatucu_alin pe 21 ianuarie 2015 10:58
Poltergeist,The Conjuring si Activitate paranormala au fost foarte bune.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells