De ce lipsesc adesea mamele din animaţiile Disney?

de Cristina Grigore în 13 Sep 2014
Un posibil răspuns este oferit de producătorul lui Beauty and the Beast şi The Lion King

Don Hahn este un veteran al animaţiilor Disney şi a lucrat, printre altele, ca producător al unor filme precum Beauty and the Beast şi The Lion King. Într-un interviu acordat recent revistei Glamour, acesta a oferit un posibil răspuns la întrebarea „De ce apar atât de puţine figuri materne în animaţiile Disney”, un detaliu evident pentru iubitorii acestor pelicule.

Una din explicaţiile oferite de Hahn pentru faptul că doar taţii apar în aventurile unor personaje ca Belle din Frumoasa şi Bestia sau Ariel din Mica Sirenă ţinteşte chiar spre un moment dramatic din viaţa lui Walt Disney.

„Există şi un motiv practic pentru aceasta; filmele Disney au doar 80 sau 90 de minute şi sunt despre tranziţia spre maturitate. Vorbesc despre acea zi din viaţa ta când trebuie să accepţi responsabilitatea. Simba a fugit de acasă, însă a fost nevoit să se reîntoarcă. Pe scurt, reuşeşti să spui mult mai rapid povestea maturizării atunci când scoţi din peisaj părinţii personajelor. Mama lui Bambi este omorâtă, astfel încât el trebuie să înveţe să se descurce singură. Belle are doar tată, pe care îl pierde, aşa că trebuie să preia rolul adultului. E o poveste prescurtată”, explică Hahn.

„Mai există o explicaţie, ceva mai ciudată. Walt Disney, care încă locuia cu părinţii în 1940, le-a cumpărat acestora o casă doar a lor. A pus oamenii de la studio să o amenajeze şi să monteze o sobă.  A existat însă o problemă cu soba, în urma căreia mama sa a murit. […] Walt nu a vorbit niciodată despre asta şi nimeni nu a îndrăznit vreodată să deschidă subiectul. Le-a cumpărat casa pentru că, datorită succesului consistent pe care l-a avut, s-a simţit responsabil faţă de părinţii săi”.

„Există o teorie – eu nu sunt psiholog, să o întăresc – dar se pare că a fost urmărit ani de-a rândul de această întâmplare dramatică. Ideea că a contribuit cumva la moartea mamei sale era greu de acceptat. Dacă faci cercetări, afli mai multe despre asta. Nu este un secret în familia lor, dar este o tragedie despre care nu îţi vine să vorbeşti cu uşurinţă. Dar te ajută să îl înţelegi pe acest om ceva mai bine… Pentru mine, asta e ceva ce îl umanizează şi mai mult pe Walt. A fost devastat de întâmplare, aşa cum oricine ar fi”, a mai punctat Hahn.

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
fraa pe 13 septembrie 2014 14:16
Daca e ca Peggy Bundy e de inteles...schimbati poza (Cristina Grigore fii atenta cand postezi ceva!)
adyman pe 14 septembrie 2014 10:34
Bambi e "baiat", cineva a scris "ea" acolo. :))))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells