„Cum să fii singur şi fericit”: despre cele patru protagoniste

de Cinemagia în 17 Feb 2016
Comedia rulează în cinematografele noastre

„Cum să fii singur şi fericit” este o comedie care ne arată că toţi cei necuplaţi pot profita de singurătate.

Regizorul filmului, Christian Ditter, notează în caietul oferit presei: „Am vrut să am o abordare modernă, proaspătă a unui stil de comedie care vorbeşte despre distracţii, despre întâlniri – un fel de instantaneu a ceea ce înseamnă să fii singur în zilele noastre. Multe filme care vorbesc despre femei şi bărbaţi celibatari sau despre întâlniri se referă la ideea de a-ţi găsi jumătatea, dar nu asta e totul! Important este să te bucuri de perioada cea mai distractivă şi mai liberă din viaţă în timp ce-ţi cauţi locul în lume, îţi găseşti prieteni şi afli cam ce vrei să faci tu cu viaţa ta”.

Cu o distribuţie care le include pe Dakota Johnson, Rebel Wilson, Alison Brie şi Leslie Mann, precum şi vedete în ascensiune ca Damon Wayans Jr., Anders Holm, Nicholas Braun, Jake Lacy, Jason Mantzoukas şi Colin Jost, filmul urmăreşte vieţile mai multor tineri singuri, aflaţi în diferite stadii ale acestei situaţii şi cu opinii diferite despre ea.

Producătorul John Rickard completează Notele de producție: „Este o experienţă universală, să fii tânăr, să fi terminat recent colegiul şi să descoperi lumea aşa cum este ea. Sau, ani mai târziu, să ajungi iar la una dintre acele răspântii: ce-mi place, cum vreau să-mi petrec viaţa, se mai încadrează cineva în peisajul acesta? Adesea credem că trebuie să găsim un partener de viaţă, dar, de fapt, trebuie să ne regăsim pe noi, iar asta ne sperie foarte tare”.

Din fericire, ceea ce ne sperie în viaţa de zi cu zi, ne face să râdem cel mai tare atunci când vedem într-un film. Scenaristul şi producătorul Dana Fox, un veteran al comediei, ne spune: „Comediile romantice sunt mereu centrate pe ideea de romantism, dar aceasta este o comedie despre perioada dintre două relaţii.”

Dakota Johnson se descurcă cu încercările lui Alice de a cunoaşte bărbaţi, mai ales în tandem cu petrecăreaţa extremă, Robin, interpretată de Rebel Wilson, un adevărat ghid în lumea băuturilor gratis, a cuplărilor şi a protocolului mesajelor pe telefon. Alison Brie este Lucy, o fată care are o misiune de a-şi găsi un partener perfect online, iar Meg a lui Leslie Mann a fost obsedată de carieră şi, cumva, a uitat că mai are şi o viaţă personală. Alături de tipii pe care-i cunosc pe parcurs, ele exemplifică aproape tot ceea ce înseamnă să fii singur.

Ditter spune: „Mi-a plăcut scenariul. Mi s-a părut extrem de amuzant, dar şi realist în acelaşi timp. Povestea continuă să se ramifice după ce am început filmările cu Dana şi cu distribuţia minunată pe care am avut-o, de actori cu talent comic şi de improvizaţie. Aşadar, ceea ce avem în film sunt personaje şi poveşti în care regăsesc multe dintre experienţele mele şi dintre cele ale prietenilor mei. Cred că oricine a fost singur cândva – adică, de fapt, cam toată lumea – se va distra de minune şi va avea de ce râde când filmul se va suprapune peste propriile experienţe”.

Abia ieşită de pe băncile colegiului, Alice îşi face griji că pierde – ce anume nici ea nu ştie prea bine, dar faptul că ia „o pauză” de la relaţia cu Josh pentru a se asigura că el este cel ales este o decizie corectă.... Nu-i aşa?

„Cum să fii singur şi fericit” ne poartă, alături de Alice în aventurile legate de găsirea unui job, într-un oraş nou pentru ea – New York, având o viaţă mai nou liberă de orice angajament şi ceea ce derivă din toate acestea la un loc. Dakota Johnson, cea care joacă rolul lui Alice spune: „Mi-a plăcut cât de credibilă e povestea. Cu toţii am fost acea persoană care se străduieşte să îşi dea seama cum stau lucrurile”.

După ce-şi convinge prietenul extrem de serios că are nevoie să experimenteze viaţa pe cont propriu, Alice pleacă în Manhattan pentru a se angaja la o firmă de avocatură. „Imediat, cade pe mâna lui Robin, care e total neconvenţională”, râde Johnson. „Alice a fost mereu protejată şi şi-a stabilit ea însăşi o mulţime de limite. Robin nu are niciun fel de limită şi nu-i pasă ce crede lumea despre ea, atâta timp cât ea se distrează”.

Cele patru protagoniste din film

Rolul lui Alice a necesitat o mare doză de naivitate de tipul „fata din vecini”, pentru ca publicul să poată să se identifica cu ea sau, cel puţin, să-şi amintească de o vreme când fiecare a trecut prin asta. Ditter a considerat că Johnson a fost „absolut minunată şi extrem de sugestivă. E talentată şi joacă foarte natural, ceea ce face ca spectatorii să se poată pune în locul ei. Ea face ca povestea să fie mai normală, spre deosebire de celelalte personaje care sunt scandaloase”.

Niciun personaj nu e aşa de ieşit din comun ca Robin, un spirit destul de agresiv, care consideră că este misiunea ei să îi arate nou-venitei cum merge treaba la muncă, dar şi după orele de program. „Lui Robin chiar îi place să fie singură şi vrea ca şi altora să le placă la fel de mult ca ei”, spune Johnson. „Alice, care este pentru prima dată pe cont propriu, consideră că ar avea ceva de învăţat de la maestră”.

Când o cunoaşte pe Alice, Robin este hotărâtă să îi arate cum trebuie să fie viaţa când eşti singur, din perspectiva ei. „Robin chiar o învaţă cum să fie singură şi fericită – cum să primească băutură pe gratis la bar, unde să se combine cu cineva de la muncă, după câtă vreme să-i scrie un mesaj celui cu care s-a culcat cu o seară înainte... Toate trucurile din lume”, remarcă Wilson.

Rikard spune: „Rebel este definitorie pentru cultura pop. Ea deţine tot ce înseamnă o vedetă de comedie. De câte ori e în platou, nu-ţi poţi lua ochii de la ea. Nu vrei să pierzi nimic din ceea ce ar putea face sau spune, iar asta se vede pe ecran. Iar Rebel şi Dakota împreună... e uriaş!”

Dacă Robin este ceva nou şi, oarecum, o forţă destabilizatoare în viaţa lui Alice, sora acesteia, Meg, este punctul ei de sprijin. Rolul este jucat de Leslie Mann, despre care Ditter spune că face parte dintre „nobilii comediei, este distractivă şi o plăcere să o priveşti”.„Joc rolul unui obstetrician. Personajul meu este mereu în preajma copiilor. Dar ea nu are copii şi nici nu pare interesată să aibă, chiar dacă ştie bine că timpul trece”, remarcă Mann.

Un pic mai mare şi mult mai înţeleaptă, cel puţin aparent, Meg este femeia de carieră. Dar, spre deosebire de sora ei, care încearcă în permanenţă să-şi trăiască viaţa, Meg şi-a neglijat-o pe-a ei. Meg are însă o latură maternă.

În afară de faptul că evită copiii atunci când nu e la muncă, Meg pare a fi renunţat la ideea de a avea un bărbat în viaţa ei, fiind mulţumită să fie măritată cu slujba. „Şi apoi, cunoaşte un băiat... Unul mult mai tânăr”, spune Mann. Precaută, dar îndeajuns de fermecată, Meg decide să nu rateze ocazia, chiar dacă avea să fie doar o aventură de o noapte.

Spre deosebire de Meg, Lucy este o femeie activă, decisă să iasă cu câţi bărbaţi este nevoie, în cea mai eficientă şi practică manieră – online – pentru a găsi nu doar un bărbat, ci bărbatul potrivit pentru ea. Ea şi-a făcut socotelile şi a ajuns la concluzia că tehnologia e cea mai bună, motiv pentru care o şi adoptă, convinsă că aceasta i-l va aduce la uşă pe bărbatul perfect. Dar cum sistemul wi-fi din apartamentul ei nu îi susţine eforturile, ea se instalează, practic, pe un scaun la barul de jos, unde semnalul este bun, pentru a monitoriza multiplele site-uri de dating care ar trebui să o aducă mai aproape de dragoste.

Alison Brie joacă rolul maşinăriei de ieşit la întâlniri. „Toată viaţa lui Lucy este legată de întâlnirile online, aşa că o legătură proastă la Internet e un dezastru pentru ea”, spune actriţa. „O căsătorie cât mai apropiată este prioritatea ei. Ea e fată isteaţă, cu o minte care se mişcă extrem de rapid, aşa că a reuşit să creeze un algoritm pentru a cerne bărbaţii de pe diferite site-uri. Dar a început şi ea să simtă presiunile programului pe care şi l-a stabilit. Deja se simte un pic depăşită”.

Fiecare personaj din film are propria paletă de culori

Fiecare personaj din film are propria paletă de culori. Scenograful Steve Saklad remarcă: „Am constatat că lui leslie, în rolul lui Meg, i se potrivesc culorile tipice pentru spital, gri şi bleu. Alice, care vine din Dakota, se înţelege bine cu roşul şi turcoazul, acestea fiind într-un contrast vizibil cu ceea ce poartă sora ei şi care ilustrează locurile diferite în societate”.

Roşul din paleta lui Alice se extinde şi spre garderoba sa. Creatoarea de costume Leah Katznelson explică felul în care hainele lui Alice evoluează odată cu povestea. „Iniţial, ea arată ca un băieţoi şi, pe măsură ce devine o femeie cu picioarele pe pământ, ea îşi descoperă feminitatea şi începem să vedem că poartă materiale sexy şi imprimeuri. Alice este genul de fată care ar merge în piaţa de vechituri sau într-un magazin vintage şi ar putea alege lucruri pe care nimeni altcineva nu le-am putea combina”.

Katznelson a lucrat îndeaproape şi cu actriţa Rebel Wilson pentru a crea o garderobă potrivită pentru extrem de încrezătoarea Robin. „Ne-am distrat cu culori şi am făcut din ea un alt fel de femeie din New York, una care iese în lume şi care ştie totul – cele mai bune cluburi, cele mai bune baruri, cele mai bune locuri în care să mergi. Viaţa ei de zi este centrată în jurul a ceea ce se va întâmpla seara. Chiar şi la muncă ea e îmbrăcată pentru o petrecere de seara, Biroul e, pentru ea, un loc unde să-şi ţină geanta peste zi”.

Designerul a trebuit să aibă grijă să nu meargă prea departe. „Roibin e o fată care se îmbracă pentru a fi remarcată, dar nu am vrut ca hainele ei să vorbească înaintea ei”, ne explică Katznelson. „I-am făcut câteva rochii care sunt de-a dreptul deosebite”.

Cu toate că stă mult la bar, Lucy este o cu totul altfel de fată. „Personajul lui Alison Brie este la un alt capăt al spectrului”, spune Katznelson. „Ea este un personaj mai sensibil, mai şcolăriţă, aşa că am avut multe rochii cu guler, multe sacouri şi, în general, lucruri cambrate”.

Pentru sora lui Alice, Meg, care este obstetrician şi pentru David, care se ocupă de imobiliare, hainele reflectă munca lor. „O vedem pe Meg în hainele de spital, cu halat, cel mai adesea”, ne spune Katznelson. „Pe Damon a fost o plăcere să-l îmbrac, pentru că îi stă bine cu hainele pe care le are şi are haine foarte bune. El câştigă bine şi aspectul său este legat de afacerile pe care le face”.

Aspectul celorlalţi doi bărbaţi din viaţa lui Alice – iubitul ei de la colegiu şi noul prieten cu folos, Tom – creează contrastele dintre ei. „Am vrut ca Tom să fie diferit de David”,ne explică designerul. „L-am îmbrăcat confortabil. Josh se înscrie mai bine în tiparul bărbatului cu care credem că ar trebui să fie Alice. Este foarte organizat, iar hainele lui reflectă asta”.

De la locaţii la decoruri şi haine, paleta de culori şi muzica lui Fil Eisler au creat, sper Ditter, un film care să capteze mediul plin de prospeţime, vibrant al vieţii de om singur în New York şi în orice alt oraş ca acesta din lume. „Cred că filmul le va plăcea adulţilor de orice vârstă, de la 20 la 40 şi ceva de ani, poate chiar mai mult.

Exploreaza subiecte similare:

How to Be Single

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells