Crima bizară din culisele serialului 3 Body Problem

de Mihnea Vonica în 6 Apr 2024
Vinovatul a fost condamnat la moarte pe 22 martie, la o zi după ce serialul a apărut pe Netflix

Miliardarul chinez Lin Qi, unul dintre producătorii executivi ai serialului Netflix, 3 Body Problem, a fost otrăvit de un fost director din propria sa companie, Yoozoo Games. Cel din urmă a fost condamnat la moarte de un tribunal din Shanghai pe 22 martie, la o zi după ce serialul a apărut pe Netflix.

Într-o seară de iarnă din 2020, Lin Qi se întorcea acasă de la sediul companiei sale Yoozoo Games din Shanghai când, brusc, i s-a făcut rău. S-a dus la spital, unde a fost diagnosticat și tratat, dar acesta a murit peste 10 zile, chiar în ziua de Crăciun, potrivit companiei sale. Acesta avea 39 de ani. Curând după aceasta, s-a descoperit faptul că a fost otrăvit chiar de propriul angajat, Xu Yao, într-un stil demn de serialul american Breaking Bad.

Lin Qi și proiectul său de suflet, adaptarea trilogiei Amintiri din trecutul Terrei (Remembrance of Earth's Past)

După ce a ajuns unul dintre cei mai tineri antreprenori miliardari datorită gestionării Yoozoo Games, o companie dezvoltatoare de jocuri video, Lin Qi a început să se concentreze asupra unuia dintre cele mai mari visuri ale sale, să adapteze seria Amintiri din trecutul Terrei (Remembrance of Earth's Past), cunoscută ca și trilogia The Three-Body Problem, scrisă de celebrul autor de cărți științifico-fantastice, Liu Cixin. The Three-Body Problem este una dintre cele mai iubite serii sci-fi din China și ilustrează povestea umanității într-un univers fictiv în care se confruntă cu un iminent pericol galactic declanșat de un experiment dintr-un laborator chinez din anii 1960. Fiind un mare fan al acestei trilogii și simțind potențialul pe care îl are, Lin Qi visa să adapteze proprietatea intelectuală Three-Body Problem ca serial, film sau chiar joc video pentru a o transforma într-un fenomen mondial. 

Pe 21 martie 2024, proiectul de suflet al lui Lin a devenit realitate, iar serialul adaptat 3 Body Problem a apărut pe Netflix, fiind produs și scris de creatorii Game of Thrones, David Benioff și D.B. Weiss, dar și de Alexander Woo, cunoscut ca producător al serialelor True Blood și The Terror. O zi mai târziu însă, fostul director executiv al Yoozoo Games, Xu Yao, a fost găsit vinovat pentru otrăvirea lui Lin și condamnat la moarte.

Conflictul din culisele serialului 3 Body Problem

Deși tribunalul de la Shanghai nu a acordat mai multe detalii presei despre conflictul dintre Lin și Xu, potrivit diverselor publicații chineze citând surse din interiorul companiei, motivul principal are legătură cu adaptarea seriei The Three-Body Problem.

Lin își dorea de multă vreme să dezvolte trilogia scriitorului Liu Cixin într-o franciză, dar drepturile de autor ale cărților erau deținute de un cuplu chinez, oameni de afaceri, care le-au cumpărat chiar de la autor în 2009.

În urma unei încercări eșuate de a colabora și a realiza un film cu cei care dețineau drepturile, Lin l-a angajat pe Xu Yao în 2017, ca să facă rost de drepturile de autor ale seriei The Three-Body Problem. Xu este un avocat cu o experiență de peste 10 ani de muncă la un conglomerat chinez, fiind educat în Franța și Statele Unite ale Americii.

Xu a reușit în cele din urmă să facă rost de drepturile de autor ale trilogiei sci-fi pentru Yoozoo Games, iar anul următor a fost desemnat să conducă în compania lui Lin o filială numită The Three-Body Universe, care să dezvolte franciza în ulterioare adaptări.

Problemele au intervenit odată ce prestația lui Xu l-a dezamăgit pe Lin. Văzând că acesta nu se ridică la nivelul așteptărilor sale, Lin l-a dat la o parte, repartizând sarcinile sale lui Zhao Jilong, acesta fiind și el otrăvit ulterior de Xu, dar a supraviețuit. Potrivit Phoenix News, o agenție de presă chineză, de îndată ce a fost retrogradat, salariul lui Xu a scăzut de la 20 milioane yuan (adică aproximativ 2.5 milioane de euro) pe an când a fost angajat la Yoozoo la aproximativ 5 milioane yuan (puțin peste 600.000 de euro). 

În momentul în care Netflix a anunțat că va adapta The Three-Body Problem în septembrie 2020, Lin și Zhao erau menționați cu titlul de producători executivi, în timp ce numele lui Xu lipsea cu desăvârșire. Angajații Yoozoo Games au declarat pentru publicația chineză Caixin că înțelegerea cu Netflix a fost încheiată de Lin și câțiva angajați tineri. "Contribuția lui Xu Yao a fost aproape zero", a relatat un apropiat al lui Lin.

Într-un interviu publicat în noiembrie 2020, Xu a proclamat rolul său esențial în procurarea drepturilor de autor: "Noi, în profesia juridică, suntem aici să stingem focuri, să ieșim din impas și să avem curajul de a aduce schimbarea", a spus acesta. Mai târziu s-a descoperit că Xu planifica deja o faptă care avea să schimbe atât propriul destin, cât și pe cel al lui Lin pentru totdeauna.

Liam Cunningham, Jess Hong și Sea Shimooka în serialul 3 Body Problem.

Detaliile cu privire la asasinatul lui Lin

Luna trecută, când a avut loc procesul lui Xu, tribunalul din Shanghai a declarat că în urma conflictului dintre Lin și Xu, cel din urmă a decis să își otrăvească șeful prin produse alimentare. Xu nu s-a oprit aici și a otrăvit și băuturile de la birou ale altor doi șefi cu care s-a contrazis, cauzând îmbolnăvirea a patru colegi, dar - din fericire - aceștia s-au recuperat, potrivit publicației chineze The Paper.

După ce s-a certat cu Lin Qi, Xu Yao i-a trimis drept cadou "pastile probiotice", dar care conțineau, de fapt, un cocktail de substanțe letale cumpărate de pe dark web. Cel puțin cinci toxine au fost detectate în corpul lui Lin, inclusiv mercur și tetrodotoxină, o substanță extrem de toxică găsită în peștii balon, după cum raportează Caixin.

Potrivit The Paper, Xu a fost identificat ca suspect principal la scurt timp după ce Lin a ajuns la spital la finalul anului 2020, iar apoi a fost reținut de către poliție. În lunile ce au urmat, presa chineză a pus cap la cap piesele puzzle-ului, iar această crimă planificată meticulos a fost comparată în mediul online cu serialul Breaking Bad, întrucât a implicat testarea și combinarea a mai mult de o sută de toxine într-un laborator improvizat dintr-o suburbie a Shanghaiului. Breaking Bad, pentru cine nu știe, este un serial TV dramatic și polițist ce prezintă povestea lui Walter White, un profesor de chimie care devine traficant de droguri pentru a asigura traiul familiei sale odată ce află că are cancer terminal.

Fiind el însuși un mare fan Breaking Bad, Xu și-a construit propriul său laborator improvizat, cumpărând mai mult de o sută de toxine de pe dark web. Acesta a început să experimenteze tot felul de combinații letale, de multe ori testându-le în mod sadic pe câini, pisici și alte animale domestice.

În septembrie 2020, a fost făcut anunțul că Netflix va produce serialul 3 Body Problem, avându-i ca producători executivi pe Lin Qi și Zhao Jilong, cel din urmă înlocuindu-l pe Xu. Probabil aceasta a fost picătura care (i-)a umplut paharul, având în vedere faptul că între septembrie și decembrie 2020, Xu a schimbat capsule de cafea, whisky și sticle cu apă din birouri cu băuturi asemănătoare ce conțineau clorură de mercur, o substanță extrem de toxică, ce poate fi fatală dacă este înghițită, inhalată sau chiar atinsă.

Potrivit publicație chineze Phoenix News, Xu avea 160 de numere diferite de telefon și a înființat o societate comercială în Japonia pentru a achiziționa aceste substanțe chimice periculoase cu care și-a otrăvit colegii.

Potrivit CNN World, cu o lună înainte de a fi otrăvit, Lin a declarat într-un interviu că proiectul său de suflet, adaptarea cărților The Three-Body Problem, are potențialul să fie moștenirea pe care să o lase mai departe. Acesta a declarat că la acest proiect se va gândi toată viața, inclusiv când ar fi ajuns să spună "la revedere lumii, la 90 de ani. Se spune că atunci când urmează să mori, mintea are un moment de claritate maximă... Așa că îmi este tare frică de faptul că în acele momente voi avea gândul: Cum am distrus franciza The Three-Body Problem?"

După ce a avut premiera luna trecută, serialul Netflix 3 Body Problem a adunat 11 milioane de spectatori în numai patru zile, conform publicației Deadline.

 

Exploreaza subiecte similare:

3 Body Problem, Breaking Bad

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells