Cinemagia recomandă 3 scurtmetraje inedite de pe Youtube

de Mihai Șerban în 25 Sep 2021
Trei scurtmetraje multipremiate, disponibile gratis, online: Wasp, Casus Belli, Plastic Bag

Wasp (25`, regia Andrea Arnold, 2003)

Pe lângă alte douăzeci de premii, acest scurtmetraj a primit un Oscar în 2005 pentru viziunea naturalistă și totodată jucăușă a autoarei Andrea Arnold, care spune o poveste de viață simplă și emoționantă:

O mamă singură de vreo douăzeci de ani care abia își poate întreține cei patru copii e abordată de un prieten vechi care o invită în oraș. De frică să nu fie respinsă, tânăra Zoe îl minte spunându-i că nu sunt copiii ei, ci ai unei prietene.

În seara întâlnirii, Zoe nu reușește să le găsească un babysitter copiiilor, așa că îi ia cu ea și îi pune să aștepte toată seara în parcarea din fața clubului.

Chiar dacă Zoe ni se pare o mamă inconștientă, ea își iubește cele patru fetițe și le înțelege nevoile. Chiar dacă le ține ascunse, le vizitează simbolic cu o cola și niște chipsuri, ba chiar dansează cu eie, ca apoi să se întoarcă în club, la un joc de biliard și o bere cu un posibil tată. Și în tot acest timp, plutește în aer amenințarea unei viespi simbolice.

Ulterior, Andrea Arnold a scris și regizat Fish Tank și American Honey, ambele distinse cu premiul juriului la Cannes. Andrea a regizat și câteva episoade din serialul HBO Big Little Lies, precum și pentru Transparent (Amazon Prime).

Link către vizionare: https://www.youtube.com/watch?v=5VEwcAAJ-LE&t=18s

Casus belli (11`, regia Yorgos Zois, 2010)

Acest scurtmetraj grecesc are un concept special. Într-o urmărire continuă a oamenilor așezați la coadă în diverse locuri, ultimul de la coadă devine primul de la următoarea, într-o stranie senzație de continuitate. La un moment dat, primului de la coadă i se închide ghișeul în față, rămânând, practic, fără un alt spațiu și o altă coadă către care să avanseze. Apoi, într-un lung efect de domino, revedem tot șirul de oameni, însă de data aceasta în sens invers. Cumva, filmul cu totul pare să iasă din matcă, de parcă ar dobândi o conștiință. Și o voință.

Casus Belli a avut premiera la Festivalul de la Veneția din 2010, intrând ulterior în selecția a peste 40 de festivaluri și obținând numeroase premii. E de înțeles, fiindcă în 11 minute, filmul ne transmite o parabolă deștept închegată a rețelelor filistine ale capitalismului. Încă din titlul linkului, persoana care l-a postat a ținut să adauge că e „cel mai bun scurtmetraj despre criza economică”.

Link către vizionare: https://www.youtube.com/watch?v=w6eYoRIUVKg&t=245s

Plastic Bag (18`, regia Ramin Bahrani, 2009)

O altă alegorie capitalistă, de data aceasta privită dintr-un unghi mult mai înduioșător. Plastic Bag, aclamatul scurt-metraj al regizorului și activistului de mediu Ramin Bahrani, are o formulă filmică la fel de ingenioasă ca și „Casus Belli”, în care autorul poreclit și „nebunul de gardă”, Werner Herzog, devine vocea unei pungi de plastic.

Efectul hipnotic al acestui scurtmetraj high-concept ne arată cum o simplă narațiune tip voice-over ne poate convinge să empatizăm cu o pungă de plastic și să descoperim lumea din perspectiva ei.

Aventura începe de la casa de marcat și continuă în viața femeii care a făcut cumpărăturile, din ce în ce mai aproape de „stăpâna” pungii de plastic, căreia nu i se filmează niciodată chipul. Însă, la un moment dat, femeia duce gunoiul.

Așa cum putem bănui, abia de aici începe adevărata călătorie, una în care lungul circuit al plasticului în natură devine un adevărat film de aventură.

Link către vizionare: https://www.youtube.com/watch?v=stqyjxRmW30

Exploreaza subiecte similare:

Wasp, Casus belli, Plastic Bag, Fish Tank, American Honey, Big Little Lies, Transparent

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells