Cineaştii români semnează o scrisoare împotriva amânării concursului de proiecte cinematografice

de Gloria Sauciuc în 15 Dec 2013
Scrisoarea deschisă, adresată Ministrului Culturii şi Directorului CNC, şi semnată de aproape 100 de persoane, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă în ţară nu se respectă termenele

„Dacă se pune în aplicare (hotărârea Consiliului de Administraţie al CNC - n.red), producătorii români pierd şansa la programele Creative Europe şi Eurimage. Sunt termene în februarie şi martie, unde trebuie să faci dovada că ai o finanţare naţională.

Or, dacă acest concurs se prelungeşte, practic suntem împiedicaţi să participăm cu şanse.

De participat, poţi, dar eşti întrebat ce finanţare ai deja în România.

...Şi ai fi putut să ai una la final de februarie, dar iată că CNC-ul a decis altfel”. (Tudor Giurgiu) 

Joi, 12 decembrie, Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei a hotărât prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul anual de proiecte cinematografice cu încă două luni, ceea ce face ca anul acesta niciun proiect cinematografic autohton să nu fie finanţat.

Vineri, 13 decembrie, o serie de cineaşti au luat cu asalt Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de această decizie, ale cărei motivaţii nu au fost făcute publice. 13 decembrie era şi termenul-limită pentru înscriere proiectelor de film, înainte de hotărârea Consiliului.

Cum descinderea cineaştilor la CNC nu s-a soldat cu niciun rezultat, astăzi peste 75 de persoane din breaslă semnează o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, prin care cer anularea hotărârii Consiliului. Textul integral al Scrisorii se poate citi mai jos, precum şi lista semnatarilor.

Scrisoarea atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă în ţară nu se respectă termenele.

„Dacă se pune în aplicare, producătorii români pierd şansa de participare la programele Creative Europe şi Eurimage. Sunt termene pentru depunere de dosare în februarie şi martie unde trebuie să faci dovada că ai o finanţare naţională”, spune Tudor Giurgiu, producător şi regizor.

„Nu e o poziţie de grup,  ştiu cineaşti din generaţia experimentată, confirmată care au reacţionat la fel”.(Tudor Giurgiu) 

În scrisoarea deschisă se vorbeşte şi despre suspiciuni și temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată aceasta decizie. Tudor Giurgiu detaliază pentru cititorii Cinemagia:

„Părerea noastră e că se pregăteşte, de fapt,  fie o schimbare de lege care să suspende - sau să modifice - concursul, fie să se instaleze o altă conducere care să aibă alte priorităţi, planuri şi strategii referitor la concurs. Această hotărâre ascunde după mine un fel de puci, un plan secret de a prelua controlul instituţiei, de a avea o altă conducere şi de a schimba totul în beneficiul unui cerc de interese din cinematografie, care nu este - după mine - cel reprezentat de oamenii care au rezultate, care au câştigat premii, care - într-un fel sau altul - reprezintă cinema-ul românesc. E ca la suspendarea lui Băsescu. Se poate orice. Inclusiv să se schimbe legea, inclusiv ca CNC-ul să treacă sub Guvern, deci să nu mai fie concurs, ci o numire politică la şefia CNC-ului...”.

Semnatarii doresc anularea hotărârii de către Consiliul CNC

„Singura soluţie este ca acest Consiliul de Administraţie să se întâlnească luni sau marţi şi să rediscute această hotărâre, să o revoce şi să emite una nouă. O variantă de compromis ar fi să spună că vineri, pe 20 decembrie, e ultimul termen pentru depunerea dosarelor”, concluzionează Giurgiu.

Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei este alcătuit, conform hotărârii nr 136/2.08.2013, din Mihai-Ioan Kogălniceau (Preşedinte), Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan, Ioan Cărmăzan, Gheorghe Chiriţă, Florin Paraschiv.
 
(copyright foto: Emilian Floareş)
 
 
                                                                                ###
 
 
 
SCRISOARE DESCHISĂ                                                                                       15.12.2013
 
Ministrului Culturii
Directorului Centrului National al Cinematografiei
 
 
Prin prezenta, semnatarii de mai jos solicităm anularea imediată a hotărârii Consiliului de Administrație al CNC pentru prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selecție a proiectelor cinematografice sesiunea I/2013 până la data de 14.02.2014.
 
Considerăm abuzivă, nejustificată și contrară intereselor cineaștilor decizia de amânare - fără nicio motivație publică - a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puțin de 24 ore înaintea termenului anunțat inițial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aprox. 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant și naste suspiciuni și temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată aceasta decizie.
 
De asemenea, întârzierea anunțării rezultatelor concursului cu 2 luni va determina imposibilitatea participării cu șanse a producătorilor români la programele de finanțare europeană (CREATIVE EUROPE-MEDIA, EURIMAGES), cu termene de depunere în februarie și martie, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanțare națională. Astfel, recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obțină finanțări europene, în totală contradicție cu politica și strategia pro-europeană a Guvernului.
 
Credem că recenta hotarire de C.A confirmă trista și lunga experiență de până acum din cinematografie: lipsă de transparență în luarea deciziilor, incompetență, clientelism și manevre politice subterane.
 
Nu solicităm altceva decât respectarea legii și ca persoanele care fac parte din C.A al CNC, directorul general al instituției să fie răspunzători pentru deciziile lor.
 
Cerem ca susținerea cinematografiei românești să devină o prioritate reala a politicii culturale a Guvernului, în condițiile în care, în ultimii 13 ani, filmele româneşti au câştigat cele mai importante premii la festivalurile de primă mărime din lume şi, totodată, au fost distribuite în zeci de ţări. Cinematografia românească are potenţialul de a continua să producă deopotrivă beneficii comerciale şi de imagine. Nu poate însă face acest lucru fără o restructurare profundă şi fără resurse. Şi e de presupus că cei mai competenţi şi potriviţi să genereze această dezvoltare sunt cei care au determinat şi schimbarea la faţă a cinematografiei române din ultimii 12 ani.
 
Cu ocazia fiecărei schimbări de guvern s-au purtat discuţii despre situaţia din cinematografie – şi nu s-a trecut niciodată de stadiul promisiunilor vagi fără nici un rezultat. Sperăm că nu va fi cazul și de această dată.
 
Semnează,
Gabriel Achim – regizor
Ana Agopian - scenarist
Barbu Balasoiu - operator
Ileana Birsan – critic de film
Mihai Bogos – sound designer
Dorian Boguta – actor, regizor
Adina Bradeanu – critic de film
Laurentiu Bratan – critic de film
Daniel Burlac – producator
Nae Caranfil - regizor
George Chiper-Lillemark – operator
Miruna Coca-Cozma - regizor
Stefan Constantinescu - regizor
Codruta Cretulescu -  critic de film, producator
Catalin Cristutiu - monteur
Anca Damian - regizor
Vivi Dragan Vasile – operator, producator
Adina Dulcu – producator
Bogdan Dumitrache – actor
Radu Gabrea - regizr
Corneliu Gheorghita - regizor
Oana Giurgiu – producator
Tudor Giurgiu – regizor, producator
Marius Iacob - operator
Cristi Iftime - regizor
Vlad Ilicevici – director festival
Radu Jude – regizor
Csilla Kato – director festival
Oana Kelemen – producator
Monica Lazurean Gorgan - producator
Anca Miruna Lazarescu – regizor
Alexandru Maftei – regizor
Cristi Marculescu – critic de film
Raluca Manescu - scenarist
Alex Margineanu – actor
Bogdan Mirica - regizor
Claudiu Mitcu – regizor
Catalin Mitulescu - regizor
Daniel Mitulescu – producator
Anamaria Moldovan – actrita
Bogdan Mustata – regizor
Alexander Nanau - regizor
Paul Negoescu – regizor
Calin Netzer - regizor
Mona Nicoara - regizor
Doru Nitescu – regizor
Eva Pervolovici - regizor
Adina Pintilie - regizor
Corneliu Porumboiu - regizor
Anca Puiu – producator
Cristi Puiu - regizor
Tudor Reu – producator
Iulia Rugina – regizor
Florin Serban - regizor
Adrian Silisteanu – operator
Adrian Sitaru - regizor
Ada Solomon – producator
Alexandru Solomon – regizor
Corina Stavila - monteur
Andrei Tanase – regizor
Nicolae Constantin Tanase – regizor
Iuliana Tarnovetchi - producator
Sorin Ana
Andra Arghir
Andreea Bortun - scenarist
Tudor Botezatu – regizor
Anca Buja - scenarist
Sebastian Condurache
Georgiana Constantin
Denis Dinulescu – scenarist
Anca Dragoi
Emilian Floares
Roxana Garet – legal consultant
Mihnea Rares Hantiu
Irina Henegar
Anna Kalimar
Mihai Kolcsar
Irina Malcea
Marta Marinescu
Gimina Maxim – producator
Dan Mironovici
Daria Nistor
Dorina Oarga
Greta Oros
Valentino Rudolf - producator
Liviu Sandulescu – regizor
Ramona Sarbu
Dan Staiculescu – critic de film
Stere Gulea
 

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
yukkio pe 3 februarie 2014 11:20
in ultimii ani filmul românesc a avut mult de pierdut,sper sa se schimbe ceva
alex_il_fenomeno pe 14 februarie 2014 11:13
E interesanta aceasta "coalitie"... Oamenii nu lupta decat pentru drepturile lor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells