Cine putea să-i fure premiul lui Aferim!

de Ştefan Dobroiu în 17 Feb 2015
Totul despre Body, dar şi despre primirea în presă a celor două filme

Întreaga ţară a aflat cu mare bucurie, sâmbătă seara, că Radu Jude şi filmul său istoric, Aferim!, au fost premiaţi la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Dar nu puţini dintre jurnaliştii care au văzut ambele filme au fost surprinşi că Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie a fost acordat ex aequo, adică "la egalitate", producţiei româneşti şi uneia poloneze, Body, în regia Malgorzatei Szumowska.

O dramă emoţionată despre doliu, ce înseamnă pierderea celor dragi, dar şi relaţia noastră cu propriul corp, Body îl are în centrul atenţiei pe un investigator al poliţiei poloneze interpretat de Janusz Gajos (Three Colors: White). Investigarea celor mai oribile crime petrecute în Varşovia nu este cel mai bântuitor aspect al vieţii sale, ci relaţia cu fiica Olga, care suferă de anorexie după ce mama ei a murit şi care se răzvrăteşte împotriva tatălui incapabil de afecţiune. O terapeută cu o viziune proaspătă asupra vieţii (şi pierderii), dar şi cu... puteri paranormale va ajunge să le schimbe amândurora vieţile.

Ce frapează la Body este sfârşitul care vine nepregătit şi neaşteptat. Este şi concluzia pe care o au cronicile apărute în principalele publicaţii de cinema în timpul festivalului. The Hollywood Reporter scrie că Body "dispune de un concept interesant care începe puternic, dar care nu ajunge niciodată la punctul culminant". Variety scrie că, "în loc să construiască o naraţiune elegantă în jurul celor trei puncte centrale (adică cele trei personaje principale - n.r.), Szumowska încropeşte o serie de scene ce se suprapun în parte unele cu celelalte având în centrul atenţiei trio-ul principal". Cronica Variety se termină astfel: "Filmul nu promite răspunsuri, deşi este cumva derutant să vezi ceea ce Szumowska crede că este amuzant. În încercarea ei de a ne face să reflectăm, ea ne invită mai ales să chicotim".

În comparaţie, Variety a scris despre Aferim!: "este o excepţională şi extrem de inteligentă incursiune într-o perioadă istorică cheie, făcută atât cu ironie, cât şi cu mânie". Publicaţia laudă comentariul asupra prezentului, scenariul, interpretările actorilor ("toţi sunt excelenţi") şi imaginea lui Marius Panduru.

The Hollywood Reporter a scris că "reacţia României la 12 ani de sclavie este surprinzător şi sălbatic de amuzantă". "Pare un concurent cu şanse la premii, dacă e să ne luăm după aspectul impresionant, subiectul de actualitate şi scenariul extrem de amuzant", mai scrie publicaţia. "Rasismul contemporan împotriva populaţiei rroma din Estul Europei a inspirat mai multe filme puternice în ultimii ani. Dar Aferim! ajunge la rădăcinile istorice ale acestui subiect atât de actual, iar Jude şi co-scenaristul său, scriitorul Florin Lăzărescu, se inspiră din experienţele reale al sclavilor romi. Cel mai important este faptul că ei reuşesc să transforme această temă sumbră într-unul în egală măsură amuzant şi personal, fără să devină o dură predică socialist-realistă", a mai comentat cronicarul Stephen Dalton.

Cum spunem de fiecare dată la festivaluri, filmele care rămân în istorie drept câştigătoare a unora dintre cele mai prestigioase premii ale industriei sunt alese de jurii ce numără doar şapte membri. Probabil că pentru Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, juriul (Darren Aronofsky, Daniel Brühl, Bong Joon-ho, Martha De Laurentiis, Claudia Llosa, Audrey Tautou şi Matthew Weiner) a discutat în contradictoriu şi a ales să "împartă" trofeul între producţia română şi cea poloneză.

Exploreaza subiecte similare:

festival:berlin 2015, Radu Jude, Malgorzata Szumowska, Aferim!, Cialo

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells