Cinci detalii captivante despre documentarul Beckham, disponibil acum pe Netflix

4 Oct 2023
Serialul vine cu nume faimoase - în cinstea carierei și a moștenirii bogate a lui Beckham

Pe 4 octombrie Netflix a lansat pe platforma sa de streaming documentarul Beckham, povestea nevăzută a unui star al fotbalului, David Beckham, pe care îl descoperim reflexiv, împăcat cu sine însuși, sincer.

Documentarul urmărește parcursul tânărului David: de la momentul în care era un puști de școală cu puțini prieteni, interesat numai de fotbal, până la terenul de joc de la Manchester United și apoi la sosirea lui Sir Alex Ferguson în viața sa. Relația dintre cei doi de-a lungul anilor, de asemenea, este tratată. Ferguson oferă varianta sa a poveștii, discutând de toate, de la începuturile prieteniei lor și până la plecarea lui Beckham de la club. Beckham vorbește despre Ferguson ca despre o figură paternă și își aduce aminte cu nostalgie de momentul când relația a luat sfârșit. Alți membri ai familiei oferă mici anecdote și crâmpeie de povestire, de la tatăl strict al jucătorului, Ted, un fan înrăit al Manchester United, încă dinainte de a-l avea pe David, la mama acestuia, Sandra, fostă coafeză. 

Regizorul Fisher Stevens - cel care joacă rolul lui Hugo în Succession, și pe care îl auzim ocazional punând întrebări - îl urmărește pe Beckham în jurul casei acestuia de la țară, în timp ce se ocupă de sarcini gospodărești, precum creșterea albinelor sau curățenia din bucătărie. Cinemagia vă prezintă cinci detalii captivante despre această miniserie documentară.

1. Miniseria documentară din patru părți a avut nevoie de patru ani pentru a fi pregătită și a implicat 45 de ore de interviuri montate pe parcursul a doi ani. Iar munca aceasta „se vede”, scrie presa internațională.

2. Serialul vine cu nume faimoase - în cinstea carierei și a moștenirii bogate a lui Beckham. Apar colegii și managerii lui Beckham de la Manchester United și Real Madrid: Eric Cantona, Ronaldo Nazario, Paul Scholes, Paul Ince, Roy Keane, Rio Ferdinand. Adeseori, invitații apar fie și doar pentru o replică. Peter Hook apare numai pentru a pomeni că jucătorii de fotbal i-au înlocuit pe muzicieni drept „vedete” ale orașului Manchester. Anna Wintour apare pentru a relata ca fiica ei a îndrăgit fenomenul creat în jurul lui Beckham și al soției sale, poreclită Posh Spice.

3. Documentarul e presărat cu declarații de o frapantă sinceritate: „Nu îmi place fotbalul. Nu mi-a plăcut atunci, nu îmi place nici acum.”, spune Victoria Beckham. „Nu am fost bun la școală, nu am fost inteligent”, declară la un moment dat David Backham, și îl admirăm că se arată în toată vulnerabilitatea lui. Apoi, la câteva minute înainte de meciul contra Argentinei din 1998, care urma să îi atragă multă antipatie lui Beckham, Victoria i-a mărturisit că este însărcinată cu primul lor copil, Brooklyn. „Îi spui deci asta înaintea celui mai mare meci din viața lui?”, a întrebat regizorul Fisher Stevens neîncrezător...

4. Documentarul este și o sursă de informații pentru „Cartea recordurilor”. „ Șutam la 25 de metri cu precizie maximă”, povestește Beckham. Totodată, Beckham este descris drept primul fotbalist care a îmbrățișat parteneriatul cu marile branduri, devenind o celebritate înafara domeniului său, spre surprinderea neplăcută a antrenorului său, Ferguson.

5. Filmul face indirect și portretul relației dintre fosta Spice Girl și fotbalist. Când este intervievată, Victoria spune că relația lor a mers pentru că amândoi făceau parte din familii aparținând „clasei muncitoare”. Moment în care David o tachinează (Qui s'aime se taquine, nu?) și îi amintește că tatăl ei o lua de la școală într-un… Rolls-Royce…

Căsătoria cu una dintre membrele grupului pop Spice Girls a aruncat perechea în lumea revistelor mondene. La acel moment, este o cronică a anilor 90, descriind atitudinea tabloidelor față de cei doi, ca orice documentar modern. El și Victoria răspund la afirmațiile tabloidelor despre infidelitate, dar fără să intre în detalii. Există mici bârfe: despre sarong, despre tunsori, despre ținuta în mov la căsătorie.

Sinopsis oficial extins

Beckham, un documentar în patru părți, spune povestea nevăzută a unui star al fotbalului devenit reper cultural. Deși numele lui David Beckham este unul dintre cele mai cunoscute de pe planetă, puțini îl cunosc cu adevărat. De la începuturile umile într-o familie din clasa muncitoare din estul Londrei, perseverența și dorința lui de a câștiga și lupta pentru a găsi echilibrul între ambiție, iubire și familie, povestea lui David este una a măririlor și căderilor de la înălțimi amețitoare. Serialul te poartă prin tot acest carusel, dezvăluindu-ți povestea surprinzătoare, intimă și revelatoare a unuia dintre cei mai cunoscuți și atent analizați sportivi ai tuturor timpurilor.

În documentarul Beckham, Fisher Stevens (Palmer, And We Go Green, The Cove), câștigător al premiului Oscar, alături de producătorul John Battsek (One Day in September, Searching for Sugar Man, Iarnă în flăcări: Lupta Ucrainei pentru libertate) câștigător al premiului Oscar și al premiului Emmy, îi surprind pe David, pe soția lui Victoria, familia, prietenii și coechipierii lui așa cum nu au mai fost văzuți până acum. Rezultatul este un portret intim al omului David Beckham, dar și o cronică a sportului contemporan și a culturii celebrității.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells