Cercuri, de vineri pe ecrane

de Ştefan Dobroiu în 14 Aug 2013
Unul dintre cele mai lăudate filme sârbeşti, în cinematografe

Cercuri/Krugovi este unul dintre filmele recente cel mai bine primite în Serbia. După ce a avut premiera românească în cadrul festivalului Transilvania, a cărui a 12-a ediţie a avut loc în iunie, iată că producţia semnată de Srdan Golubovic poate fi văzută acum şi pe marile ecrane din ţară.

Cu premiera în 9 august, Cercuri poate fi urmărit săptămâna aceasta în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Târgu Mureş şi Craiova. Iată sinopsisul filmului: Bosnia, 1993. În mijlocul conflictului din Bosnia, soldatul sârb Marko este martorul agresiunii lui Haris, un bărbat musulman, de către trei soldaţi din compania sa. Marko intervine şi-l salvează pe Haris, dar este ucis în bătaie de soldaţii furioşi. 25 de ani mai târziu, războiul s-a sfârşit, dar rănile lăsate de el nu s-au închis. Tatăl lui Marko reconstruieşte o biserică şi fiul unuia dintre ucigaşi se oferă să-l ajute, dar bărbatul ezită să accepte. Prietenul lui Marko, acum renumit chirurg la Belgrad, are o dilemă teribilă când trebuie să-l opereze pe unul dintre cei trei soldaţi, aflat în pragul morţii.

Inclus în februarie în secţiunea Forum a festivalului de la Berlin, Cercuri a câştigat Premiul juriului ecumenic al secţiunii. Filmul a fost întâmpinat cu entuziasm nu doar de critici şi oameni din industrie, ci şi de public: festivalul de la Sofia a acordat în martie Premiul publicului, ales în urma votului spectatorilor, dramei lui Golubovic. În colecţia de premii se află la loc de cinste şi Premiul special al juriului câştigat la cea mai recentă ediţie a festivalului de la Sundance.

În rolul principal poate fi văzut Leon Lucev, poate cel mai celebru actor al Serbiei în acest moment. El şi colegii săi din distribuţie răspund la întrebarea: sunt oamenii în stare să treacă peste vină, frustrare şi dorinţa de răzbunare şi să o ia de la început? Cei de la publicaţia Screen International au scris despre film: "Este imposibil să nu te impresioneze! Inspirat dintr-o poveste adevărată, Cercuri va avea un public receptiv în fiecare colţ al lumii."

Srdan Golubovic a devenit celebru cu primul său film de lungmetraj, Absolute Hundred, selectat în competiţia multor festivaluri importante, precum cele de la Toronto, San Sebastian, Salonic şi Rotterdam. Absolute Hundred a câştigat zece premii internaţionale şi 19 premii naţionale şi a fost urmat de un alt succes al regizorului Trap/Capcana, care, pe lângă cele 20 de premii obţinute în toată lumea, a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Cercuri este al treilea film al regizorului născut pe 24 august 1972 şi stabilit la Belgrad.

Exploreaza subiecte similare:

Srdan Golubovic, Klopka, Leon Lucev, Krugovi

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 14 august 2013 21:17
Curioasa distribuire a filmului, ajunge la Constanta, dar la Cluj nu ajunge.Vor prietenele lui Mazare sa il vada sau e mai culta lumea in Constanta?
alex_il_fenomeno pe 24 august 2013 01:03
Astept sa il urmaresc si eu, desi din poveste pare foarte emotionant si motivant totodata.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells