Celebrul cascador Szobi Cseh a murit

de Cinemagia în 1 Aug 2014
Celebrul cascador Szobi Cseh, in varsta de 71 de ani, a murit în această dimineaţă la Institutul Clinic Fundeni, după ce - de mai multă vreme - se lupta cu o boală cumplita: cancerul osos

Szabolcs Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Şaguna şi la Liceul Unirea din Braşov, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în anul 1966. Încă din timpul facultăţii, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti în trupa „Ganea”.

Aflat în anul 3 de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul Dacii, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele Împuşcături pe portativ (regizat de Cezar Grigoriu), Tom Sawyer şi Huckleberry Finn (producţie franceză) şi Serbări galante(în regia lui René Claire). Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică.

A colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascade dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial. Tot din 1967, Szoby Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987. Astfel, Szoby Cseh a contribuit substanţial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci şi la „perioada de aur” a filmului românesc de acţiune în context mondial. În anul 1975, devine coordonator al şcolii de cascadori din Germania, lucrând în colaborare cu regizorul Peter Fogel ca regizor de acţiune şi cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin şi Tele München (până în anul 1986).

De la debutul său, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 de producţii străine sau coproducţii (Germania, Franţa, SUA etc), realizând concepţia şi regia secvenţelor de acţiune-lupte, conceperea şi/sau execuţia cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvenţelor de acţiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în ţară şi străinătate.

La data de 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o timp de mai mulţi ani.

După Revoluţie a avut apariţii rare în filme, acuzând corupţia şi banii puţini plătiţi unui cascador. Între 1999 – 2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste 10 filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv Amen (în regia lui Costa Gavras). Szobi Cseh a elaborat studii ştiinţifice şi cursuri universitare teoretice şi practice, despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvenţelor de acţiune etc. Din 1980, iniţial în calitate de lector universitar şi, ulterior, de conferenţiar universitar, a predat la UNATC „I.L. Caragiale" din Bucureşti, secţiile Actorie, Imagine Film si TV, Regie Film, Regie Teatru.

A contribuit la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori de teatru, de film şi operatori de film şi de televiziune. A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secţia Regie Operă. Din anul 2005, lărgindu-şi sfera preocupărilor, Szoby Cseh derulează programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile. Din 2008, derulează Programul-metodă pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe sunt bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 1 august 2014 19:22
Pacat! Un mare caracter, un suflet minunat...Odihneasca-se in pace!
SarpeleCocosat pe 2 august 2014 21:38
RIP
edyzaharia pe 3 august 2014 08:10
RIP
Jack-Jack pe 3 august 2014 18:57
Regretabil,a fost un mare cascador și chiar ca actor avea o bună prestație.Mi-a plăcut tandemul făcut cu Florin Piersic .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells