Cel mai bun scurtmetraj de Crăciun, remarcat de Academia Americană de Film, este românesc și se poate vedea pe YouTube. Echipa filmului „Cadoul de Crăciun”, la emisiunea Cinemagia

de Gloria Sauciuc în 18 Dec 2023
Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moș Gerilă” a micuțului Marius (Luca Toma) îi pune pe jar pe părinți (Ioana Flora, Adrian Văncică)

Ne apropiem cu pași repezi de Crăciun, iar Cinemagia este cu gândul la cele mai bune filme cu aceeastă temă, pentru a vi le recomanda. Cadoul de Crăciun, de Bogdan Mureșanu, ne vine imediat în minte. Aduce nostalgie, așa cum sărbătoarea în sine a Crăciunului o face. Și a fost remarcat chiar de Academia Americană de Film, calificându-se acum trei ani pe lista scurtă de 10 scurtmetraje avute în vedere pentru o nominalizare la Oscar.

Filmul se poate urmări pe YouTube, iar Cinemagia a invitat o parte din echipa filmului la episodul cu numărul 3 al emisiunii, ce s-a lansat marți, 19 decembrie, la ora 18, pe canalul dedicat de Youtube. Este o mare realizare pentru un film românesc să fie luat în calcul la Oscar.

O parte din echipa filmului Cadoul de Crăciun a fost invitată în studioul emisiunii Cinemagia, iar de marți, 19 decembrie, îi puteți urmări în episodul 3. Emisiunea va continua și cu alte subiecte surpriză...

Regizorul Bogdan Mureşanu este al doilea român, după Cristian Mungiu (cu După dealuri, 2012), care ajunge pe lista scurtă pentru premiile Oscar.

Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moș Gerilă” a micuțului Marius (Luca Toma) transformă seara părinților (Ioana Flora, Adrian Văncică) într-un coșmar. Scurtmetrajul surprinde momentul decembrie 1989, tratat anterior de filme precum Hîrtia va fi albastră și Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii. Dar „este o comedie neagră. Asta aduce nou scurtmetrajul meu”, a declarat regizorul pentru Cinemagia.

Pe 10 noiembrie 2018, în cadrul Galei Festivalului Internațional de Film de la Cottbus (Germania), Cadou de Crăciun primea Marele Premiu al Competiției de scurtmetraj. Juriul prestigiosului festival a considerat la acea dată că scurtmetrajul „îi permite spectatatorului să treacă printr-o foarte bună construcție dramatică, cu umor sensibil și să devină martorul unei povești cu ritm eficace, în care dorința nevinovată a unui mic copil scufundă o familie simplă într-un mare conflict, marcat de o atmosferă de teamă într-un sistem totalitar”.

Și la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF 2018), filmul a obținut „Premiul Zilelor filmului românesc pentru secțiunea scurtmetraj”.

Pe 7 decembrie 2019, Cadoul de Crăciun a fost numit la Berlin Cel mai bun scurtmetraj european în cadrul Galei EFA. Premiul Academiei Europene de Film a fost al 53-lea din palmaresul acestui film de 23 de minute.

O parte din echipa filmului Cadoul de Crăciun a fost invitată în studioul emisiunii Cinemagia, iar marți, 19 decembrie, începând cu ora 18, îi puteți urmări. Emisiunea va continua și cu alte subiecte surpriză.

Exploreaza subiecte similare:

Cadoul de Crăciun, Bogdan Mureşanu, Ioana Flora, Adrian Văncică, Luca Toma

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells