Cazul Da Vinci!

4 Mar 2006
Cazul Da Vinci!
Autorul Dan Brown va merge la Inalta Curte de Justitie londoneza pentru a se apara impotriva acuzatiilor de plagiat facute de istoricii Michael Baigent si Richard Leigh.

A reusit cineva sa descifreze Codul lui Da Vinci inaintea lui Dan Brown? Acesta este subiectul zilei la Curtea de Justitie din Londra de la inceputul saptamanii. Brown a aparut in fata Curtii pentru a se apara de acuzatiile de plagiat din partea istoricilor Michael Baigent si Richard Leigh, care afirma ca intreaga arhitectura a best-seller-ului lui Brown a  fost furata din cartea lor istorica publicata in 1982 Holy Blood, Holy Grail, care detalieaza ipoteza... pe care se bazeaza intreaga teorie a romanului despre care nu vrem sa va facem spoiler!
Asta daca premiera filmului nu va fi interzisa legal. Autorii cartii Holy Blood, Holy Grail cer despagubiri de 150 milioane $ si vor sa impiedice distribuirea cartii The Da Vinci Code pe viitor precum si a filmului omonim, care are premiera programata pe 19 mai.

Reclamantii si-au dat in judecata propria editura: Random House a publicat ambele carti. Una dintre probele acuzarii este chiar un pesonaj din cartea lui Brown, Sir Leigh Teabing. Leigh este numele unuia dintre reclamanti, iar "Teabing" este anagrama numelui celuilalt, Baigent.

Brown a recunoscut influenta cartii celor doi, dar sustine ca exista diferente majore intre cartea lui de fictiune si cartea istorica, si afirma ca procesul ameninta drepturile altor autori de a scrie fictiune pe baza unor izvoare istorice. 

Se asteapta ca procesul sa dureze doua saptamani.

Columbia Pictures, regizorul Ron Howard si vedetele Ian McKellen si Tom Hanks pot sa stea cat de cat linistiti, deoarece din putinele precedente care au existat Curtea Britanica a dat foarte rar ordine judecatoresti de suspendare a difuzarii vreunui film. Asta ar fi o veste buna si pentru organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, deoarece The Da Vinci Code este programat sa deschida festivalul primavara aceasta.
Taguri:  Dan Brown

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells