Cât valorează, de fapt, un premiu Oscar?

de Gloria Sauciuc în 11 Ian 2020
Mare parte din încasările internaționale ale unui film iau amploare după o nominalizare la Oscar

Pe măsură ce pregătirile pentru Gala Oscar iau amploare, iată o analiză a publicației The Hollywood Reporter despre cine beneficiază - de fapt - din punct de vedere financiar de un Oscar.

După ce covorul roșu a fost strâns și lucrurile s-au potolit, Oscarul își merită cheltuielile? Probabil că da, însă nu în sensul în care este tradițional evaluată valoarea lui, scrie publicația.

„Să ne uităm mai întâi la box-office-ul intern din Statele Unite. Oscarul diferă la box-office față de altădată”, susține Paul Dergarabedian, analist Comscore. „Înainte de 2000, a câștiga Oscarul pentru cel mai bun film te ducea la box-office la peste 100 de milioane de dolari pe teritoriul american. Ceea ce nu se mai întâmplă acum”. Niciun câștigător al premiului pentru cel mai bun film nu a încasat mai mult de 100 de milioane de dolari pe piața americană de la Argo (2012) încoace. Filmul a încasat 136 de milioane dolari în SUA, dar - chiar și așa - numai 4,7% din încasări au venit după luarea Oscarului.

Câștigurile la box-office ale filmului după o nominalizare la Oscar au decăzut, de asemenea. Totuși, laureatul lui 2019 - Green Book - a câștigat peste 42,6 milioane de dolari după nominalizarea la Oscar (dublându-și încasările interne), iar The Shape of Water din 2018 a încasat încă 33,4 milioane de dolari în SUA. Dar creșterea medie de după nominalizări a fost de mai puțin de jumătate - „bani de buzunar” pentru studiouri.

Box-office-ul internațional (din afara SUA) este, totuși, alt capitol. Mare parte din încasările internaționale ale Shape of Water, de 131 milioane dolari, au venit după ce a luat un Oscar. De asemenea, Green Book a încasat internațional 237 milioane de dolari (de trei ori cât în Statele Unite) abia după ce a luat Oscarul.

Anul acesta, cu o perioadă atât de scurtă între nominalizările la Oscar și Gală (13 ianuarie, respectiv 10 februarie), beneficiile la box office nu se vor observa, comentează THR.

Cât câștigă actorii

Și actorii din filme au de câștigat financiar, deși nu atât pe cât ați putea crede. Dacă pentru unii actori Oscarul este un vehicul al celebrității (Octavia Spencer, Lupita Nyong'o), recompensa imediată este limitată. Mulți actori, regizori și scenariști de listă A primesc un bonus dacă sunt nominalizați sau câștigă. Totuși, o sursă din interior spune că cel mai mare asemenea câștig e de 100.000 dolari nominalizarea și 250.000 dolari premiul.

Staruri de top precum Brad Pitt sau Leonardo DiCaprio primesc și ei bonusuri dacă Once Upon a Time in Hollywood ia trofeul Oscar pentru Cel mai bun film: fiecare ar primi în jur de 250.000 de dolari. Totuși, per ansamblu, spune un avocat renumit citat de THR, „bonusurile lor pentru un premiu Oscar  tind să fie mai modeste dacă și-au negociat primirea de profit din încasări - poate 50.000 de dolari pentru o nominalizare și 100.000 pentru un premiu. Asta se justifică și prin onorariile lor mai mari: „Dacă un actor celebru negociază participarea la un film”, susține o sursă din industrie „acesta urmărește mai degrabă cota din încasări decât un bonus.”

Unele staruri, precum Halle Berry, au trecut prin asta în sens invers. La Monster's Ball a luat 10 milioane de dolari, scăzând însă la 2 milioane după Catwoman. Acesta este rezultatul unor campanii care pot costa între 5 și 25 de milioane per film, conform unor analiști. Anul trecut, Netflix a cheltuit între 50 și 60 de milioane pentru promovarea filmului Roma, inclusiv circa 10 dolari pentru fiecare DVD trimis votanților Academiei Americane de Film.

Așadar, cine câștigă din asta? Strategii înșiși, deși bonusurile lor sunt doar de ordinul câtorva zeci de mii de dolari. Studiourile îi angajează, pentru creșterea vânzărilor pe segmentul TV și home entertainment. Totuși, mulți consultanți pe un film înseamnă venit mai mic pentru studiouri.

De unde vine adevărata valoare adăugată a Oscarurilor?

Adevărata valoare adăugată a Oscarurilor vine din direcția distribuției pe streaming, e de părere publicația THR. Dacă Toy Story 4 primește Oscarul, cota Disney + va crește, după cum va crește și cota lui Netflix dacă Irishman sau Marriage Story iau Oscarul.

„Nu e vorba doar de abonați”, susține un avocat citata de THR. „Este vorba de legitimitate: să fie pe picior de egalitate cu un Universal sau un Disney”. Este de asemenea vorba și despre bursă: după ce la Oscar filmul Roma a câștigat trei statuete, Netflix a avut creșteri la bursă de 1,5% (până la 371,49 dolari per acțiune). Deși creșterea a ținut scurt timp, efectul a fost pozitiv.

În numere:

1.5 % - Creșterea la bursă a lui Netflix după Oscarurile din 2019
250.000 de dolari - bonusul pentru Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor
63.000.0000 de dolari - creșterea la box-office-ul american a lui Shakespeare in Love în 1999 după nominalizarea la Oscaruri

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2020, Once Upon a Time in Hollywood, Brad Pitt, leonardo dicaprio, The Shape of Water , Monster's Ball, Halle Berry, roma, Octavia Spencer, Lupita Nyong'o, Green Book, Toy Story 4, The Irishman, Marriage Story, Shakespeare in Love

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells