Cai putere şi Frunze căzătoare câştigă prima ediţie MMIFF

de Ştefan Dobroiu în 20 Iul 2015
Sighetu Marmaţiei a avut primele proiecţii pe ecran mare într-un deceniu

Duminică seara s-a încheiat prima ediţie a festivalului Maramureş International Film Festival (MMIFF), eveniment care, cel puţin pentru o generaţie de sigheteni, a reprezentat prima întâlnire cu filmul proiectat pe marele ecran.

Juriul format din regizorul Copel Moscu, reprezentantul FIPRESCI Dana Duma şi actorul Doru Ana a acordat trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj filmelor Cai putere, de Daniel Sandu, şi Frunze căzătoare, al regizoarei din Ucraina Maşa Kondakova. Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc a fost câştigat de Brigada neagră, de Andrei-Nicolae Teodorescu. Regizorul a câştigat şi o rezidenţă în Sighetu Marmaţiei, unde primăria îi va pune la dispoziţie fonduri şi echipament pentru realizarea unui scurtmetraj. Premiul Crossing Borders al MMIFF a fost primit de scurtmetrajul Îngheţata, regizat de turcul Serhat Karassian.

Din selecţia festivalului au mai făcut parte Nunta mută al lui Horaţiu Mălăele, care şi-a prezentat filmul cu un scurt moment comic, dar şi animaţiile Minuscule: Aventura furnicuţelor rătăcite şi Mielul Shaun - Filmul. Toate proiecţiile din Parcul Central al oraşului s-au bucurat de succes, dar Cinemagia a rămas impresionată de reacţiile copiilor la cele două animaţii: cei mai mulţi dintre ei erau prezenţi pentru prima oară în viaţă la o proiecţie pe ecran mare, cinematograful Mara fiind închis acum mai bine de zece ani de zile.

În acest moment, sighetenii sunt nevoiţi să meargă până la Baia Mare pentru a vedea un film la cinema, având nevoie de o jumătate de zi pentru accesul la un ecran mare. Impulsionat de primirea foarte bună a filmelor din festival, primarul Ovidiu Nemeş a promis că la următoarea ediţie a MMIFF vor avea loc proiecţii şi în cinematograful Mara.

Exploreaza subiecte similare:

Cai putere, Brigada neagră, Daniel Sandu, Horaţiu Mălăele, Nunta Mută, Andrei-Nicolae Teodorescu, Minuscule - La vallée des fourmis perdues, Shaun the Sheep

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells