Bruce Willis: povestea băiatului bâlbâit care a devenit actor

de Oana Balaci în 27 Mar 2024
Dacă spui „filme de acțiune” sunt câteva nume de actori care îți pot trece prin minte, dar cu siguranță nu ai cum să îl ratezi pe cel al lui Bruce Willis

Bruce Willis a împlinit recent 69 de ani. Nu este un secret că, până la această vârstă, actorul s-a făcut remarcat ca legendă a filmelor de acțiune și nu numai. El a încetat să profeseze în anul 2022 din cauza afaziei, o afecțiune care se manifestă prin dificultăți de vorbire, scriere sau citire și, un an mai târziu, a fost diagnosticat cu demență frontotemporală, caracterizată prin schimbări radicale de comportament. Cu toate acestea, Willis a trăit o viață plină atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

Băiat de muncitori 

Walter Bruce Willis s-a născut pe data de 19 martie 1955 în Idar-Oberstein, aflat pe vremea aceea în Germania de Vest. Mama sa, Marlene, era de origine germană, iar tatăl lui, David Willis, era un soldat american staționat într-o bază militară din țara ei. Așa s-au cunoscut părinții lui. Willis spune că provine dintr-o familie de muncitori, întrucât mama lui a lucrat la bancă și tatăl lui a muncit în fabrică înainte să se dedice armatei. După ce și-a terminat angajamentul militar, David Willis s-a relocat acasă în New Jersey alături de familia sa, însă aceasta s-a destrămat în 1972, când el și Marlene au divorțat. Bruce este cel mai în vârstă dintre copiii lor, având o soră, Florence, și un frate, David. Celălalt frate, Robert, a decedat în 2001 din cauza cancerului pancreatic, la vârsta de 42 de ani.

Ani de liceu cu bâlbâieli și porecle

Un detaliu greu de crezut al vieții sale este că în timpul liceului, pe care l-a făcut la Penns Grove High School, Willis era atât de bâlbâit încât colegii săi l-au poreclit Buck-Buck – în contrast total cu alura sa de actor dur de mai târziu. Acesta este și unul dintre motivele pentru care băiatul bâlbâit s-a orientat spre teatru: frecventând clubul de actorie, a descoperit că bâlbâiala i se diminuează atunci când este pe scenă. Ulterior, a devenit și președintele consiliului elevilor.

Agent de pază, barman sau detectiv particular?

Willis a absolvit liceul în 1973. Înainte de a se înscrie la cursul de teatru de la Montclair State University, a avut câteva locuri de muncă destul de neașteptate. A fost agent de securitate la Centrala Nucleară din Salem și a transportat muncitorii companiei DuPont la fabrica din Deepwater. O scurtă perioadă de timp a fost ucenicul unui detectiv particular, experiență care l-a ajutat ulterior în rolurile sale din Moonlighting și The Last Boy Scout. Deși a fost distribuit în producția teatrală Cat on a Hot Tin Roof, Willis a renunțat la facultate în 1977 și s-a mutat în New York City, unde s-a susținut financiar singur, lucrând ca barman într-un bar pentru artiști numit Kamikaze.

Cântărețul care joacă în filme sau actorul care scoate albume?

Bruce Willis a avut parte de câteva roluri mici în filme la începutul anilor ’80, însă s-a făcut remarcat odată cu serialul de televiziune Moonlighting (1985-1989), în care a primit rolul principal, ales din peste 3000 de candidați. Acest prim succes l-a catapultat în industria hollywoodiană și astfel, în 1988, a venit rolul carierei sale: polițistul John McClane din seria de filme de acțiune Die Hard. Producția celor cinci thrillere s-a întins pe o perioadă de 25 de ani, ultimul fiind lansat în 2013. Încasările majore de care s-a bucurat filmul i-au schimbat traiectoria lui Willis pe plan financiar, devenind în 2010 al optulea cel mai bine plătit actor principal – filmele în care a avut rol de protagonist au încasat până în acel an între 2,64 și 3,05 miliarde de dolari.

Alte roluri notabile ale lui Willis pot fi găsite în comedii negre, filme SF, dar și în drame. În Pulp Fiction (1994) al lui Quentin Tarantino, actorul interpretează rolul unui boxer care supără un interlop atunci când trece peste înțelegerea de a pierde intenționat un meci. The Fifth Element (1997), un SF impresionant vizual, îl găsește în interpretarea unui șofer de taxi ce se vede nevoit să salveze lumea. În drama The Sixth Sense (1999), receptată pozitiv de public și critici deopotrivă, este psihologul unui copil ce spune că vede morți. Rolul unui gangster care are o recompensă pusă pe capul lui îi revine în comedia The Whole Nine Yards (2000). Sin City (2005) și continuarea lui din 2014, Sin City: A Dame to Kill For, sunt de asemenea printre cele mai cunoscute titluri din filmografia actorului.

Pe lângă activitatea sa în domeniul cinematografiei, Bruce Willis a avut și o carieră în muzică, lansând trei albume solo: The Return of Bruno (1987), If It Don't Kill You, It Just Makes You Stronger (1989) și Classic Bruce Willis: The Universal Masters Collection (2001).

Retragere din cauza bolii

În anul 2022, Bruce Willis s-a retras din actorie din cauza afaziei. Un an mai târziu, familia lui a anunțat că starea lui de sănătate a degenerat și legenda filmelor de acțiune a fost diagnosticată cu demență frontotemporală.

 

Știați că?

Bruce Willis a cunoscut-o pe actrița Demi Moore la premiera filmului Stakeout. Cei doi s-au căsătorit pe 21 noiembrie 1987 și au divorțat pe 18 octombrie 2000. Au trei fete împreună, iar una dintre ele este actrița Rumer Willis. A fost logodit cu actrița Brooke Burns, dar s-au despărțit în 2004, după zece luni de relație. Pe 21 martie 2009 s-a căsătorit cu modelul Emma Heming, cu care a rămas până în ziua de azi și cu care a mai avut două fete.

Actorul a fost foarte vocal în ce privește părerile lui politice, expunându-și mereu preferințele la alegerile electorale: l-a susținut pe Michael Dukakis în 1988 și pe George H. W. Bush în 1992. A fost un opozant înrăit al lui Bill Clinton, dar nu și-a arătat sprijinul pentru Bob Dole în 1996, fiindcă acesta a criticat-o pe Demi Moore pentru rolul din filmul Striptease.

Willis a fost crescut după tradițiile religiei luterane, însă a afirmat că nu le mai practică. Deși are încredere în știință și o consideră cea mai în măsură să ofere răspunsuri la cele mai vechi întrebări existențiale, îi mulțumește Domnului în fiecare zi pentru ceea ce i-a oferit.

Provenind dintr-o familie cu antecedente militare, Willis a fost mereu interesat de acest domeniu. A dorit să se înroleze în armată pentru a lupta în al doilea război din Irak, însă nu a putut din cauza vârstei. În 2002, la sugestia fiicei lui, Tallulah, de doar 8 ani, actorul a cumpărat 12 000 de cutii de prăjituri de la cercetașe și le-a donat trupelor din Orientul Mijlociu.

În anul 2000, a devenit producător, după ce și-a deschis o companie de producție numită Cheyenne Enterprises, împreună cu partenerul de afaceri Arnold Rifkin.

Bruce Willis a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Hollywood în 2006, astfel fiind încununați ani întregi de carieră prolifică, cu roluri în peste 100 de producții cinematografice.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Bruce Willis, Die Hard, Moonlighting, Sin City, The Fifth Element, The Sixth Sense, Sin City: A Dame to Kill For, Pulp Fiction, Demi Moore, Brooke Burns, The Whole Nine Yards, Stakeout, Rumer Willis

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells