Black Panther: schimbări profunde în Universul Marvel

de Ştefan Dobroiu în 26 Feb 2018
Află ce influenţe cu bătaie lungă are supereroul de culoare asupra viitorului Marvel

Black Panther a fost văzut deja de peste 200.000 de români de la lansarea de acum zece zile, prin urmare a venit vremea să vorbim despre influenţa sa asupra următoarelor filme Marvel. Atenţie, pentru cei care nu au văzut filmul, acest articol conţine spoilere. Iată mai jos direcţiile pe care le-ar putea deschide Black Panther pentru viitorul Universului Cinematografic Marvel (MCU).

O influenţă pe care o vom vedea pusă în aplicare încă din aprilie este faptul că în Black Panther nu-şi face apariţia Giuvaierul Sufletului, ultimul Giuvaier al Infinitului. Acesta, împreună cu cele cinci surate ale sale, îi acordă lui Thanos (Josh Brolin) puterea de a schimba universul din temelii, cu un singur gând. Cei mai mulţi fani ai universului Marvel au fost convinşi că acest Giuvaier, ale cărui influenţe sunt evidente în Wakanda, îşi va face şi apariţia fizică în filmul lui Ryan Coogler.

Se pare că va trebui să aşteptăm Răzbunătorii: Războiul Infinitului pentru a vedea Giuvaierul. Deja am văzut în trailer-ul blockbusterului aşteptat în aprilie o confruntare de proporţii între echipa Răzbunătorilor, aliaţi cu poporul lui T'Challa, şi o armată de monştri aflată în slujba lui Thanos. Câştigătorul acestei bătălii posedă, fără mare îndoială, şi Giuvaierul Sufletului.

O altă influenţă, dar de această dată cu bătaie lungă, este prezenţa mai consistentă a personajelor şi actorilor de culoare în universul MCU. Încă de la primele filme, studiourile Marvel au promovat personaje secundare afroamericane, dar până la Black Panther nu au îndrăznit să le ofere acestor personaje roluri principale. Recordurile bătute de premiera lunii februarie distruge una din marile prejudecăţi ale Hollywood-ului, aceea că filmele cu afroamericani în rolul principal nu au încasări mari.

Studiourile Marvel nu doar că vor mai realiza filme cu Black Panther în prim-plan, dar cu siguranţă vor deschide calea către o prezenţă mai consistentă a personajelor de culoare. Don Cheadle şi War Machine ar putea juca un rol mai consistent în viitoarele filme Marvel, ca şi Anthony Mackie şi al său Falcon. Să nu uităm de Tessa Thompson şi Valkyrie, actriţă şi personaj foarte populare în Thor: Ragnarok.

Există chiar şansele ca personajele menţionate mai sus să înlocuiască, la un moment dat, eroii deja clasici ai MCU, precum Iron Man, Căpitanul America şi Thor. De asemenea, personajele feminine din Black Panther au toate şansele să îşi facă prezenţa în alte filme Marvel. Şi oare cine nu ar vrea să le revadă în acţiune pe Danai Gurira şi Lupita Nyong'o în rolurile lui Okoye şi al Nakiei?

Pe genericul său de final, Black Panther are două scene, ambele cu bătaie lungă. Într-una, pe lângă actualul mesaj politic al filmului ("În vremuri de restrişte înţelepţii construiesc punţi, iar proştii ziduri", T'Challa anunţă că va da acces lumii întregi la tehnologia revoluţionară din Wakanda. Este o decizie care influenţează aspectul vizual, dar şi efectele speciale din următoarele filme, pentru că acestea vor beneficia de gadget-urile din Wakanda. Rămâne de văzut ce formă şi atribute vor avea aceste gadget-uri.

În a doua scenă îl vedem pe Sebastian Stan revenind în rolul lui Bucky Barnes. Scena pare mai mult decât neinteresantă, asta dacă nu luăm în considerare apelativul lui Bucky, "Lup alb". "Lupul alb" este un personaj cu greutate în aventurile lui Black Panther din benzile desenate. Chiar dacă acest personaj nu are nicio legătură cu Bucky Barnes sau Războinicul iernii, studiourile Marvel nu s-ar afla la prima "scurtătură" menită să transforme evenimente sau personaje din benzile desenate în unele mai uşor sau mai coerent de transpus pe ecrane. Salvat de tehnologia Wakandei, Bucky are toate şansele să devină Lupul alb, aghiotant şi uneori antagonist al lui Black Panther.

Exploreaza subiecte similare:

Black Panther, Avengers: Infinity War, Ryan Coogler, Don Cheadle, Anthony Mackie, Tessa Thompson, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Sebastian Stan

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells