Berlin 2015: starurile ediţiei

de Ştefan Dobroiu în 5 Feb 2015
Cine va călca pe covorul roşu la această ediţie a Berlinalei?

A 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin începe astăzi, 5 februarie, iar acum se fac ultimele retuşuri la scena amplasată în faţa Berlinale Palast, gazda tradiţională a evenimentului. Diseară are loc gala de deschidere a festivalului, cu apreciata actriţă Juliette Binoche (singura din lume care a obţinut premii de interpretare la toate cele trei mari evenimente de cinema europene, Cannes, Berlin şi Veneţia) pe covorul roşu, pentru a prezenta filmul Nadie quiere la noche/Nobody Wants the Night, în regia lui Isabel Coixet.

Este o alegere interesantă pentru deschidere pentru că de obicei organizatorii festivalului preferă un film cu "star power" mai consistent. Deja putem presupune că filmul regizoarei spaniole, a cărui acţiune are loc în Groenlanda anului 1908, cu relaţia dintre soţia unui celebru explorator de la Polul Nord şi o localnică inuită în centrul atenţiei, ar putea deveni un favorit la premiile ediţiei.

Chiar dacă e greu să găseşti o actriţă europeană mai celebră decât Binoche, ochii miilor de jurnalişti acreditaţi la Berlinală se vor îndrepta spre invitaţii de la Hollywood. Probabil că cel mai important nume este cel al lui Nicole Kidman, star al unuia dintre cele mai aşteptate filme din competiţie, Queen of the Desert, în regia lui Werner Herzog. Filmul biografic ne poartă în Orientul Mijlociu de după Primul Război Mondial, când Imperiul otoman, celebrul "bolnav" al Europei, se destramă, iar în Cairo, Bagdad şi Basra apar interesante mişcări de eliberare de sub jugul Turciei. Vedem totul prin ochii exploratoarei Gertrude Bell (Kidman), prinsă în aceste mişcări şi cu rol hotărâtor în transformarea hărţii politice a zonei. Cu ajutorul eroinei etichetate drept "un Lawrence of Arabia femin", Herzog ia pulsul unor vremuri încercate, explorând şi unul dintre cele mai fascinante destine feminine din secolul trecut.

Hollywood-ul este reprezentat şi de Every Thing Will Be Fine, film în regia lui Wim Wenders care îi va aduce pe covorul roşu pe James Franco şi Rachel McAdams. Cea mai apreciată actriţă tânără a Franţei, Léa Seydoux, va prezenta noul film al lui Benoit Jacquot, Journal d’une femme de chambre. Christian Bale, Cate Blanchett şi Natalie Portman vor veni pe covorul roşu pentru a atrage atenţia asupra lui Knight of Cups, cea mai recentă producţie a lui Terrence Malick.

Blanchett ar putea fi la Berlin şi pentru a-şi promova primul rol negativ al carierei, cel al mamei vitrege din Cinderella, în care face echipă cu Lily James (Downton Abbey) în rolul titular şi Richard Madden (Urzeala tronurilor) în cel al Prinţului. Ian McKellen lasă toiagul fermecat al lui Gandalf pentru bastonul lui Sherlock Holmes în Mr. Holmes, noul film al lui Bill Condon prezentat în afara competiţiei.

Isterie va provoca la Berlin şi o proiecţie specială, în avanpremieră, cu Fifty Shades of Grey, filmul despre care noi am spus că ar putea deveni cea mai de succes premieră a lunii februarie în România (detalii despre toate premierele lunii aici).

Nici românii nu vor lipsi de pe covorul roşu: echipele filmelor Aferim! (competiţie) şi De ce eu? (Panormala Special) se vor bucura şi ele de atenţie, festivalul organizându-le proiecţii de gală. Noi credem că filmul de epocă Aferim!, în regia lui Radu Jude, are şanse la premiile ediţiei, mai ales că propune un subiect perfect potrivit atracţiei Berlinalei pentru teme sociale. Povestea zapciului Costandin (Teodor Corban) care porneşte împreună cu fiul său Ioniţă (Mihai Comănoiu) în căutarea unui sclav ţigan (Cuzin Toma) fugit de la curtea boierului său atrage atenţia asupra unei realităţi puţin cunoscute a secolului 19 şi oferă o frescă interesantă a epocii, ceea ce ar putea impresiona juriul condus de Darren Aronofsky.

De ce eu?, thriller politic inspirat din evenimente petrecute în realitate (cazul procurorului Panait) îl are în centrul atenţiei pe Emilian Oprea în rolul procurorului Cristian Panduru. Acesta primeşte un caz controversat de la şeful său şi, dacă la început are impresia că investigaţia îi va catapulta cariera, curând va vedea că în cale îi apar obstacole inexplicabile.

De ce eu? va putea fi văzut în România din 27 februarie, iar Aferim! din 13 martie.

Exploreaza subiecte similare:

Nadie quiere la noche, Isabel Coixet, Juliette Binoche, Nicole Kidman, Queen of the Desert, Werner Herzog, Wim Wenders, James Franco, Rachel McAdams, Cate Blanchett, Ian McKellen, Mr. Holmes, Emilian Oprea, Aferim!, De ce eu?, festival:berlin 2015

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells