Basic Instinct sau femeia fatală arhetipală

de Gloria Sauciuc în 24 Mai 2020
Violent, cu turnuri incredibile, este un neo-noir cu un conținut sexual explicit ce vorbește despre control, putere, exploatare sexuală și violență, și despre linia subțire dintre control și dominație

Basic Instinct se lansa acum aproape trei decenii și își contura statutul de film cult neo-noir, pătrunzând în noi teritorii pentru cinematograful mainstream de la Hollywood prin descrierea făcută sexualității. Acum 28 de ani, Basic Instinct era unul din acele filme cheie în care limitele a ceea ce era permis pe marele ecran erau forțate. Sharon Stone, picior peste picior și expunându-și zona intimă publicului adult (dar și adolescenților curioși), râmâne una dintre scenele cele mai disputate ale cinematografului postbelic. Personajul lui Sharon Stone, Catherine Tramell, este recunoscută drept una dintre cele mai reușite figuri de eroi negativi din toate timpurile.

Filmul, de asemenea, a dovedit că thriller-ul erotic poate fi o marfă ușor de vândut. Violent, cu turnuri incredibile, este un neo-noir cu un conținut sexual explicit ce vorbește despre control, putere, exploatare sexuală și violență, și despre linia subțire dintre control și dominație.

Regizorul Paul Verhoeven, care a fost cunoscut și pentru alte filme violente - precum RoboCop (1987) și Total Recall (1990), și-a propus să facă varianta contemporană a unui thriller de Alfred Hitchcock, dar cu mai multe scene de sex. Joe Eszterhas a scris scenariul în numai 13 zile înainte de a-l vinde producătorului cu 3 milioane de dolari în 1990.

Basic Instinct a încasat uriașa sumă de 353 milioane de dolari la un buget de numai 49 de milioane, punându-l pe locul patru ca încasări la nivel global în anul 1992. 

De ce este unul dintre cele mai bune filme neo-noir? Pentru că are toate elementele genului - și altele în plus. Femeie fatală? Bifat. Paranoia? Bifat. Legătură între atracția sexuală și dorința de a controla? Bifat...

Basic Instinct este, totodată, unul dintre filmele anilor 1990 ce au făcut celebră ideea de „director’s cut”, ce permitea regizorilor să livreze un material mult mai explicit pentru cei care vizionau fillmul de acasă.

Verhoeven (Starship Troopers, Black Book, Elle) exersase deja genul de film cu drama istorică explicită Flesh+Blood (1985), debutul său în America, și cu The Fourth Man (De vierde man, 1979), un film de artă cu care a debutat în Olanda sa de baștină.

Da! SuperDistracție pentru oameni mari pe Superbet.ro! Misterul unei anchete periculoase și adrenalina dată de pasiunea pe care o faci pentru Sharon Stone, aici, simbolul care te ajută să obții câștiguri mărite. Un film fascinant care a devenit un joc online ca la aparate care îți oferă 243 combinații plătitoare! Totul e mai intens și mai antrenant. Arma căutată de polițist e cel mai prețios simbol și poate aduce câștiguri de până la 1.500 X mâna jucată! Este vorba despre spărgătorul de gheață. Deschide cont la Superbet.ro și fii tu cel care învârte rolele și descoperă ce ascunde senzuala SuperBlondă!

Scenariul original al lui Eszterhas aborda, totuși, filmul dintr-un unghi diferit. „Intenția mea, atunci când am scris scenariul, a fost să fie un film despre un mister psihologic, cu niște scene erotice realizate subtil”, declara Eszterhas pentru Los Angeles Times în 1990. Filmul, clasificat inițial drept „Interzis minorilor”, înainte ca regizorul să „umble la unghiuri” a fost criticat pentru maniera în care descrie sexualitatea și scenele de crimă violentă dar și pentru faptul că glorifică fumatul (industria țigaretelor a apreciat într-atât filmul încât a fost lansată și o marcă de țigări „Basic”).

Cum arătau Sharon Stone și Michael Douglas în pielea goală

Cea mai mare parte a publicului, totuși, era mai puțin interesată de subtilitătile producției și mai interesată de cum arătau Sharon Stone și Michael Douglas în pielea goală. Douglas, actor și producător, care câștigase un Oscar pentru rolul lunecosului Gordon Gekko în Wall Street în 1987 (același an în care Fatal Attraction avea premiera) își confirma statutul de protagonist care face scenele de sex să fie indecente. În Basic Instinct, totuși, Sharon Stone urma să îi dea clasă: actrița fusese cunoscută pentru rolurile de soție de erou în Total Recall sau de jurnalistă fără scrupule în Year of the Gun (1991).

Cea mai celebră scenă din film nu exista inițial în scenariu

Desigur, cea mai celebră scenă din Basic Instinct este aceea a interogatoriului, în care Sharon Stone își expune corpul punând picior peste picior. Scena nu exista inițial în scenariu. „Paul Verhoeven a hotărât că sena va ieși mai bună dacă Sharon nu ar purta lenjerie intimă”, relata mai târziu Eszterhas în memoriile sale, „Hollywood Animal”, publicate în 2005.

Personajul lui Sharon Stone, femeia fatală arhetipală

Personajul lui Sharon Stone, Catherine Tramell, este recunoscută drept una dintre cele mai reușite figuri de eroi negativi din toate timpurile. Fiind încă un reper de referință, natura de femeie fatală arhetipală a lui Tramell este ceea ce a făcut filmul să fie un vârf al neo-noir-ului, care se joacă în permanență cu psihologia minții umane, menținând interesul publicului până la finalul filmului.

După succesul lui Basic Instinct au mai existat thrillere erotice care au avut succes la critică, precum filmul lui Cronenberg - Crash sau debutul fraților Wachowski - Bound. În schimb, Basic Instinct 2 a fost un eșec în 2006. Până în 2015, când Fifty Shades of Grey readucea genul în atenția publicului, thriller-ul erotic rămânea din nou neexplorat.

Acest articol este susținut de Superbet, liderul național din domeniul Betting & Gaming. În oferta Superbet găsești și jocuri de cazinou inspirate din filme și seriale de succes. Distrează-te de acasă jucând de pe orice dispozitiv și trăind noi aventuri alături de personajele preferate din filmul Basic Instinct. Poți juca acest slot video în cazinoul online, direct pe site-ul Superbet sau din aplicaţia Superbet Games. Deschide cont aici #SuperDistractia #ContinuaOnline

jinglebells