Autoritățile iraniene au arestat-o pe actrița Taraneh Alidoosti, protagonista din filmul cu Oscar The Salesman

de Gloria Sauciuc în 18 Dec 2022
Iranul a fost zguduit de proteste încă de la moartea, pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, care a murit după ce a fost reținută de poliția religioasă

Actrița din filmul cu Oscar The Salesman a fost arestată pentru acuzația de a fi răspândit zvonuri false despre protestele care au loc la scară națională în Iran, anunță mass-media controlată de stat din Iran, conform hollywoodreporter.com.

Autoritățile din Iran au arestat-o pe actrița Taraneh Alidoost, de altfel una dintre cele mai renumite din țară, sub acuzația de a fi răspândit zvonuri false despre protestele violente din țară.

Știrea anunțată de IRNA (Agenția națională de presă) relatează că Taraneh Alidoosti, actrița din filmul de Oscar The Salesman, a fost închisă la o săptămână după ce a publicat pe Instagram o postare în care își exprima solidaritatea cu bărbatul executat recent în legătură cu protestele din Iran.

Anunțul vine în contextul arestării unor personalități din Iran printre care fotbaliști, actori și influenceri, ca reacție la faptul că au ales să își exprime deschis susținerea pentru demonstrațiile împotriva guvernului, aflate acum în cea de-a treia lună de derulare. Conform unei știri publicate pe site-ul Telegram al agenției oficiale de știri din Iran, Alidoosti a fost arestată pentru că „nu a putut prezenta dovezi pentru afirmațiile făcute”.

S-a spus că multe alte celebrități din Iran au fost „convocate de aparatul judiciar pentru publicarea de conținut provocator”, iar unii au fost și arestați. Nu s-au oferit alte detalii.

În postarea ei, actrița de 38 de ani a scris: „Numele său a fost Mohsen Shekari. Orice organizație a drepturilor omului care observă acest masacru și nu ia atitudine este o rușine pentru omenire...”  Shekari, bărbatul despre care este materialul, a fost executat pe 9 decembrie după ce a fost pus sub acuzare de către un tribunal din Iran pentru gestul de a fi blocat o stradă din Teheran și pentru atacul contra forțelor de ordine cu o macetă.

În noiembrie, Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi, două alte actrițe iraniene celebre, au fost arestate de către autorități pentru gestul lor de solidaritate cu protestatarii pe social media. Voria Ghafouri, jucător de fotbal, a fost și el arestat luna trecută pentru „insultarea echipei naționale de fotbal și pentru propagandă antiguvernamentală”. Toți trei au fost între timp eliberați.

Din septembrie încoace, Alidoosti și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii în cel puțin trei postări de Instagram. Contul ei, cu opt milioane de urmăritori, a fost suspendat.

Săptămâna trecută, Iranul l-a executat pe un al doilea prizonier, Majidreza Rahnavard, în legătură cu protestele. Cadavrul acestuia a fost lăsat spânzurat de o macara, ca un avertisment macabru. Autoritățile susțin că Rahnavard ar fi înjunghiat doi membri ai forțelor paramilitare ale regimului.

Atât Shekari cât și Rahnavard au fost executați la mai puțin de o lună după ce au fost acuzați, ceea ce subliniază ușurința cu care Iranul dă condamnări la moarte pentru presupuse delicte împotriva statului, comentează hollywoodreporter.com. Activiștii susțin că cel puțin doisprezece oameni au fost condamnați la moarte, numai în cadrul unor procese cu ușile închise, în condițiile în care oricum Iranul este în topul numărului de condamnați la moarte în fiecare an.

Iranul a fost zguduit de proteste încă de la moartea, pe 16 septembrie, a  Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, care a murit după ce a fost reținută de poliția religioasă. Protestele ulterioare s-au transformat într-una dintre cele mai mari provocări la adresa regimului religios instalat în 1979 de Revoluția Islamică.

Alidoosti a mai criticat guvernul iranian și forțele sale de poliție înainte de protestele de anul acesta.

În iunie 2020, femeia a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare după ce a criticat poliția pe Twitter în 2018: polițiștii ar fi brutalizat atunci o femeie care nu purta văl.

Cel puțin 495 de persoane și-au pierdut viața în demonstrații în contextul unei represiuni organizate de stat, așa cum precizează un grup iranian care monitorizează protestele de când au început. Peste 18 200 de persoane au fost reținute de către autorități.

Alte filme binecunoscute în care a jucat Alidoost sunt The Beautiful City și About Elly.

Exploreaza subiecte similare:

The Salesman, Taraneh Alidoosti

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells