Anim’est 2014: ce vedem în weekend

4 Oct 2014
Sâmbătă seară, două proiecţii speciale în agenda festivalului aşteaptă publicul la Cinema Studio: de la 20.00, 50 Years of Pink!, un program al celor mai reprezentative scurtmetraje din celebra serie animată Pantera Roz, cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţă a simpaticei feline, iar de la 22.00, Trippy Animation Night, o noapte de filme ciudate, malefice, perverse

O armată de oiţe roz sunt pregătite să pună pe fugă griul, frigul şi amorţeala de toamnă: începe a noua ediţie Anim’est! Fani ai animaţiei, pregătiţi-vă să vă re:animaţi agendele, urmează o trecere în revistă a highlighturilor din primul weekend al festivalului.

Sâmbătă începe în forţă cu animaţii pentru copii: primul calup de scurtmetraje din competiţia Minimest va fi proiectat la Cinema Studio, de la ora 10.00, urmat, la 12.00, de lungmetrajul Mama mea este în America şi l-a întâlnit pe Buffalo Bill, iar de la 14.30, la Cinema Elvira Popescu va fi proiectat Mia şi Migou, încă o animaţie din portofoliul lui Jacques-Rémy Girerd.

Primul weekend al festivalului îl readuce în faţa publicului bucureştean pe Bill Plympton, unul dintre cei mai celebri animatori americani, supranumit regele animaţiei independente. Sâmbătă, de la ora 14.00, la Cinema Studio va fi proiectată o retrospectivă specială a primelor filme de scurtmetraj din cariera sa. Programul Plymptoons: The Complete Early Works Of Bill Plympton, va cuprinde, începând cu experimente din studenţie, fragmente scurte animate, spoturi şi reclame, până la hituri de scurtmetraj care i-au adus faima internaţională. Programul dedicat lui Plympton continuă la Cinema Studio cu lungmetrajele The Tune/Melodia (1992), de la ora 16.00, şi Cheatin’ /Amanţii electrici (2013), de la 18.00.

Ziua de sâmbătă aduce şi primele calupuri de scurt-metraje din competiţia Animash, spectatorii fiind invitați să voteze filmele preferate pentru Premiul publicului. Acestea vor fi proiectate, pe rând, la Cinema Elvira Popescu, de la 18.30 şi de la 20.30.

Pe seară, două proiecţii speciale în agenda festivalului aşteaptă publicul la Cinema Studio: de la 20.00, 50 Years of Pink!, un program celor mai reprezentative scurtmetraje din celebra serie animată Pantera roz, cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţă a simpaticei feline, iar de la 22.00, Trippy Animation Night, o noapte de filme ciudate, malefice, perverse, sau pur și simplu nepotrivite, scoase de curatorul și colecționarul olandez Michael Helmerhost din arhive numai de el știute. Noaptea continuă, la Re:Animation Hub, cu o petrecere cu dress code: pink, la care inserţiile tematice de saxofon şi ritmuri de funk & disco vor fi asigurate de cei de la Nicecream.fm.

Duminică, programul de la Cinema Studio debutează cu al doilea calup de scurtmetraje din secţiunea Minimest, de la 10.00, şi continuă cu noi lungmetraje dedicate celor mici, precum Albinuţa Maya – Filmul, de la ora 12.00, şi Minuscule: Valea furnicilor pierdute, de la 16.00. Misterele planetei mele, un program special marca Girerd, vine în completarea secţiunii, de la ora 16.00, la Cinema Elvira Popescu.

Duminică vizionăm noi lungmetraje din fructuoasa carieră a lui Plympton: Idiots and Angels/Idioţi şi îngeri (2008), I Married A Strange Person/Soţul meu e un ciudat (1997), Mutant Aliens/Mutanţi extratereştri (2001) şi Hair High (2004). Iar pentru ca experienţa să fie completă, publicul e invitat să participe, în limita locurilor disponibile, la masterclassul de animaţie pe care celebrul animator îl va ţine la Cinema Elvira Popescu, de la ora 12.30.

Alte două titluri de neratat, duminică, aparţin secţiunii Animash, din afara competiţiei: Jack et la mécanique du coeur / Jack şi mecanica inimii, (r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla), un lungmetraj de animaţie ce abundă de romantism macabru à la Tim Burton, ce va fi proiectat la Cinema Studio, de la ora 18.00, şi The Wind Rises/Se-nalţă vântul, ultimul lungmetraj de animaţie din cariera celebrului regizor japonez câştigător al premiului Oscar, Hayao Miyazaki, proiectat şi el la Studio, de la 20.00. Weekendul se încheie cu o petrecere la Re:Animation Hub marca Origami Sound, cu CALAMANSI şi HERNE.

Exploreaza subiecte similare:

The Pink Panther

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells