Actrița Cristina Stamate a murit

de Gloria Sauciuc în 27 Nov 2017
Tumultoasă, mereu în vervă, debordând de vitalitate, de umor, dar și de autoironie, așa a fost percepută de colegi și public deopotrivă

În această dimineaţă, la ora 06.30, inima marii actriţe Cristina Stamate s-a oprit. „Încă o veste năpraznică îndoliază Teatrul Românesc de Revistă”, anunță  Teatrul „Constantiin Tănase”.  Cristina Stamate era internată de joi, la Spitalul Floreasca, în stare gravă, cu suspiciune de atac cerebral. Avea 71 de ani. O nefericită coincidență face ca actrița să îi urmeze la cele veșnice Stelei Popescu, cea care a descoperit-o pe Cristina Stamate, cea care i-a fost mentor. Ne-o amintim ca pe a treia membră a grupului „Madam Iordan, Madam Fitil, Madam Gogoa-aa-şă!!!", alături de Vasilica Tastaman şi Stela Popescu.

„Are vocația iubirii față de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numește mizeria omenească, are o privire ironică, dar înțelegătoare. Are vocația prieteniei, gata oricând să-ți fie aproape, fără să aștepte nici o recompensă”, spunea în trecut despre ea Stela Popescu.

Cristina Stamate și-a dedicat viața artistică Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Actrița a fost operată pe cord deschis, în ianuarie 2015. Intervenţia a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac, scrie revista Ok!. Totodată, Alexandru Arşinel a confirmat faptul că ea se retrăsese din activitate din cauza problemelor de sănătate care îi dădeau mari dureri şi îi era tot mai greu să se mişte. Practic, de două luni nu mai ieşise din casă. Din păcate, tot Arşinel se va ocupa şi de înmormântarea ei, după ce duminică a condus-o pe ultimul drum pe draga lui prietenă şi parteneră de scenă, Stela Popescu, scrie aceeași publicație.

Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, în Bucureşti. S-a măritat la vârsta de 20 de ani și a fost căsătorită cu actorul Dan Ivănescu, timp de 11 ani. A jucat în filmele Grăbeşte-te încet şi Secretul lui Bachus, însă este mult mai cunoscută pentru rolurile ei de la Teatrul de Revistă Constantin Tănase: „Vivat Revista", „Hohote in Herastrau", „Comedie pe Titanic", „Revista Revistelor", „Vara nu-i ca iarna", „Arca lui Nae şi Vasile",  „Bufonii regelui", „Dai un ban, dar face", „Idolii femeilor", „Nimic despre papagali", „Poftă bună lui Tănase", „Te aştept diseară pe Lipscani", „Ura... şi la gară" , „O seara la revista", „Scandal in paradis".

Mai întâi a vrut să se facă medic, apoi avocat, dar de mică toţi i-au spus că are talent şi că „artistă trebuie să se facă". „Sincer, pe mine m-a ales meseria, nu eu am ales-o şi am fost încurajată de copil să fac actorie. Am fost la Şcoala Populară de Artă, am făcut balet, recitam, cântam, deşi mă pregăteam pentru Drept. Când am hotărât cu două săptămâni înainte să dau la Teatru am zis doar aşa, hai să încerc şi asta! Ştiu oameni care au dat la teatru de zece ori până au intrat, dar mie mi s-ar fi părut o pierdere de timp. Eu nu am vrut să pierd nici măcar o zi din viaţa asta, ştiind mereu că pot să fac orice, ştiind că pot să o iau oricând de la capăt şi că pot face orice altă meserie cât se poate de bine", spunea actrița într-un interviu acordat Jurnalului Național.

Oana Ghioca, actriță a Teatrului de Revistă, despre Cristina Stamate:

Se duce încă o Călăuză. O Stăpână a științei de-a transforma lucrul simplu în miracol. Sau de-a zări miracolul și a ni-l arăta, acolo unde ochii noștri sunt neputincioși. Ochii noștri plânși, și orbi, și muritori.

Cum mi-o amintesc pe Doamna Cristina Stamate după atâtea spectacole în care am urmărit-o cu sufletul la gură?

Pe scenă, da! Dar într-o pauză a unei repetiții de la Gradina de Vară, privindu-mi fiul cum mănâncă măr pentru prima oară în viață. Nu s-a dezlipit de lângă noi până la ultima gură de piure, minunându-se de fiecare linguriță ca de-un eveniment epocal. Învăluindu-ne și învăluindu-se în bucuria a ceea ce devenise brusc cea mai mare minune a unei zile. Spunându-mi că cel mai bun lucru pe care o să-l fac vreodată în viață tocmai mănâncă măr acum din mâna mea.

FOTO principală Dragoș Constantin

Exploreaza subiecte similare:

Secretul lui Bachus, Grăbeşte-te încet, Cristina Stamate

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 27 noiembrie 2017 12:21
R.I.P.
xerses pe 27 noiembrie 2017 20:28
Chiar este o saptamana nefericita pentru doamnele care ne-au adus zambetul pe buze atatia ani... si pentru noi, cei care le-am indragit.....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells