A murit Robin Williams

de Ştefan Dobroiu în 12 Aug 2014
Află cele mai importante momente din cariera regretatului actor

Robin Williams, actorul celebru pentru o mulţime de hituri precum Good Will Hunting şi Mrs. Doubtfire, a fost găsit luni fără cunoştinţă în locuinţa sa din oraşul Tiburon, din statul California. Actorul a fost declarat mort ceva timp mai târziu, în jurul prânzului (ora locală). Raportul poliţiei locale nu exclude posibilitatea unei sinucideri, dar cauza morţii nu a fost confirmată încă. Conform agentului său, actorul în vârstă de 63 de ani suferea de depresie gravă. Fanii au început deja să lase buchete de flori în faţa casei lui Robin Williams, dar şi în jurul stelei dedicate lui pe Hollywood Walk of Fame, iar celebrităţile au lansat o adevărată avalanşă de omagii în presă şi pe reţelele de socializare.

Robin Williams a devenit celebru în Statele Unite cu serialul de televiziune Mork and Mindy, difuzat între 1978 şi 1982. Personjul său, extraterestrul Mork, a devenit atât de popular, încât majoritatea materialelor de promovare aveau imprimate imaginea lui, în detrimentul celei, mai cuminţi, a lui Mindy (interpretată de actriţa Pam Dawber). Încă de atunci, Williams a început o fructuoasă carieră în stand up comedy, care l-a făcut cunoscut unei categorii mult mai largi de public decât serialul.

Face trecerea pe marele ecran destul de repede: în 1980 îl interpretează pe Popeye în filmul cu acelaşi nume, un nou prilej pentru a-şi arăta aptitudinile comice. Schimbă tonul în Lumea văzută de Garp, ecranizarea din 1982 după romanul omonim al lui John Irving, iar în 1984 câştigă un Glob de Aur pentru Moscow on the Hudson, în care îl interpretează pe Vladimir Ivanov, un saxofonist rus care decide să rămână la New York, când orchestra sa ajunge în Statele Unite. Filmul va deveni un punct de referinţă în cariera ulterioară a lui Williams, celebru pentru modul inspirat în care combină comedia cu drama.

În 1987 apare primul său mare succes de casă şi critică, Good Morning, Vietnam. Unul dintre cele mai iubite filme ale anilor '80, această comedie regizată de Barry Levinson îi va aduce lui Williams un nou Glob de Aur, dar şi o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun actor. Va termina deceniul al nouălea cu Cercul poeţilor dispăruţi, care va rămâne în amintirea multora cu celebrul îndemn Carpe Diem/Trăieşte clipa. Încă o nominalizare la Oscar pentru Williams.

Va începe ultimul deceniu al mileniului trecut cu The Fisher King, în regia lui Terry Gilliam. Un nou mare succes cu rolul dramatic al lui Parry, un bărbat fără casă pornit în căutarea Sfântului Graal, "ajutat" de cinicul prezentator de radio Jack, interpretat de Jeff Bridges. Un nou Glob de Aur pentru Williams şi o nouă nominalizare la Oscar pentru acest rol care rămâne de referinţă în cariera sa. Tot în 1991 îi apare Hook, regizat de Steven Spielberg, care îl întroduce în lumea blockbusterelor. Cu 300 de milioane de dolari încasate în lume, Hook devine al cincilea cel mai popular film cu piraţi, întrecut doar de cele patru Piraţii din Caraibe.

 În 1992, Robin Williams înregistrează o premieră în lumea animaţiilor: este Duhul din lampă în populara animaţie Disney Aladdin. Dacă până atunci în animaţii erau folosite doar vocile unor actori mai puţin cunoscuţi, dar cât se poate de familiarizaţi cu lumea Broadway-ului, Williams este primul star al marelui ecran ales să interpreteze un personaj animat. Folosirea vocilor actorilor de categorie A va deveni ulterior o modă la Hollywood.

Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăsnit apare în 1993 şi devine unul din marile succese ale anului 1993. A avut încasări atât de mari, încât a fost întrecut doar de Jurassic Park, filmul lui Spielberg care devenea la vremea respectivă cel mai profitabil film al tuturor timpurilor, fiind întrecut în 1997 de Titanic. Williams îşi încearcă în 1995 puterile cu filmul de aventuri în Jumanji, un alt succes de casă, iar în 1996 revine pe tărâmul dramediei cu Jack, povestea unui copil care, din cauza unei boli, îmbătrâneşte de patru ori mai repede decât cei din jurul său.

După The Birdcage, remake-ul filmului francez La cage aux folles, îi apare în 1997 Good Will Hunting, pentru care Robin Williams primeşte în sfârşit recunoaşterea Academiei Americane de Film. Unul din marile succese ale lui 1997, filmul a câştigat 225 de milioane de dolari şi a fost de nouă ori nominalizat la Oscar, mai câştigând statueta pentru Cel mai bun scenariu pentru pe atunci mai puţin cunoscuţii Matt Damon şi Ben Affleck.

Urmează un întreg deceniu în care Williams îşi diversifică rolurile: este un robot extrem de uman în Bicentennial Man în 1999, un evreu dintr-un ghetou polonez din 1944 care lansează zvonuri optimiste pentru a îmbunătăţi starea de spirit a tovarăşilor săi în Jakob the Liar (1999), un asasin urmărit de Al Pacino în Insomnia (2002), prezentator de televiziune în Death to Smoochy, deprimatul proprietar al unui studio foto în One Hour Photo etc.

În ultimii ani se îndepărtează treptat de lumea filmului. În 2013 îi apare The Angriest Man in Brooklyn, un film desfiinţat de critică (11% cronici pozitive pe RottenTomatoes) şi lansat pe DVD după o premieră restrânsă în cinematografe. La sfârşitul anului îl vom vedea în Night at the Museum: Secret of the Tomb, în care reia pentru a treia oară rolul preşedintelui Roosevelt.

Care e filmul tău preferat din cariera lui Robin Williams?

Foto: Mediafax Foto

Exploreaza subiecte similare:

Robin Williams, Aladdin, Popeye, Hook, The Fisher King, Mork and Mindy, The World According to Garp, Moscow on the Hudson, Good Morning Vietnam, Dead Poets Society, Mrs. Doubtfire, Jack, The Birdcage, Good Will Hunting, Bicentennial Man, Insomnia, Jakob the Liar, Night at the Museum: Secret of the Tomb

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 12 august 2014 08:02
RIP
TheJesus pe 12 august 2014 08:03
Jumanji
xerses pe 12 august 2014 08:04
Regret sincer aceasta disparitie pre timpurie.L-am apreciat enorm ca actor si mi-ar parea rau sa se confirme ipoteza sinuciderii.Odihneasca-se in pace!
alex_antonovici pe 12 august 2014 08:06
Actorul meu preferat in ceea ce priveste comedia.Nu am cum sa aleg numai un film preferat;tot ceea ce a jucat el a fost de calitate. RIP
tuiila pe 12 august 2014 08:39
De ce nu amintiti de blockbustere ca: What Dreams May Come,Awakenings? Rest in Peace Robin Williams!
AeroX pe 12 august 2014 09:05
Nu!! :(( Actorul meu preferat dintre toti americanii! Nuuu!! :(((((((((
AeroX pe 12 august 2014 09:22
Deci jur ca unii merita sa traiasca forever! N-au inlocuitori unii oameni!
micutul1988 pe 12 august 2014 09:23
Bobby McFerrin - Don't Worry Be Happy
ingeripierduti pe 12 august 2014 09:59
R.I.P :(((
Si s-a mai dus o stea....

crisdany75 pe 12 august 2014 10:07
RIP - Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăsnit
Pacat!

naturalborn37 pe 12 august 2014 10:24
...regretele sant multe,pe marile ecrane dau culoare si viatza unor roluri inedite rasplatite cu vreun Oscar etc...dar in viatza privata sant niste dependenti de droguri,alcool...sex. R.I.P
naturalborn37 pe 12 august 2014 10:29
Pe actorii de comedie nu i-am luat in serios niciodata, nu stim cand intr-adevar glumesc sau isi joaca un alt rol de fatzada...
AeroX pe 12 august 2014 11:23
Poate. Dar aici e vorba de Robin Williams, nu despre eu stiu...unul ca Paul Walker in jurul caruia s-a facut multa valva aiurea ... Robin Williams n-a fost chiar un neica nimeni al cinematografiei!
CPU pe 12 august 2014 12:46
@naturalborn37 tocmai de aceea ar trebui sa apreciez un clovn ( comic in cazul de fata ). faptul ca nu stii cand glumesc sau joaca un rol de fatada il face un artist desavarsit. mai citisem un comment pe undeva in care spunea ca nu "a ras niciodata la filmele lui. nu i s-a parut vesel si pozitic ca actor". indiferent de problemele din viata privata Robin Williams pe ecran deborda de energie, mare talent.
DonaldDuck pe 12 august 2014 11:37
Daca ar fi sa enumar filmele care mi-au placut cu Robin Willims cred ca as putea insira aproape intreaga sa filmografie. A fost un actor deosebit cu o expresivitate aparte, care a facut roluri memorabile atat in comedie cat si in drama. Dumnezeu sa-l ierte si sa se odihneasca in pace
Rallu..Danielle pe 12 august 2014 11:46
R.I.P...Dumnezeu sa te odihneasca in pace,Robin. Vei ramane mereu in inimile fanilor tai. :|
Claudynho pe 12 august 2014 12:03
R.I.P ... Nu imi vine sa cred :(
Ovidiu239 pe 12 august 2014 12:08
R.I.P.
Un actor adevarat.

catajedi pe 12 august 2014 12:35
A plecat dintre noi prea devreme unul dintre actorii mei preferati de comedie. R.I.P. Odihneasca-se in pace. Pur si simplu nu imi vine sa cred.
Printesa_79 pe 12 august 2014 12:51
Dumnezeu sa aiba grija de sufletul lui !
Imi pare rau ca a disparut atat de devreme dintre noi.... :( !
Odihneasca-se in pace !
De cand am aflat vestea, de azi dimineata, am ramas marcata, nu-mi vine sa cred nici acum....! Unul din actorii mei preferati de comedie !
Nu pot alege un anumit film, toate filmele in care a jucat sunt extraordinare !

radu3455 pe 12 august 2014 13:20
Odihneasca-se in pace!
Mrs.M pe 12 august 2014 15:27
Dumnezeu sa-l odhineasca in pace ! A fost un mare actor !
Mrs.M pe 12 august 2014 15:27
odihneasca*
chrismechris pe 12 august 2014 16:53
R.I.P.
Sorin87 pe 12 august 2014 17:00
Dumnezeu sa-l odihneasca a fost un actor exceptional
nBlur pe 12 august 2014 17:06
A murit omul bicentenar, pacat ca nu in acelasi fel.
Macabru pe 12 august 2014 17:14
Dumnezeu sa-l odihneasca. S-a mai stins o stea a cinematografiei de la Hollywood, la doar 63 de ani. A fost ca un soc vestea asta azi pentru toata lumea. Absolut nimeni nu se astepta sa moara Robin Williams. Pacat.
iulian94 pe 12 august 2014 17:55
R.I.P. Robin Williams.
petrus_radu pe 12 august 2014 19:36
Un clovn bun dar trist.
Sa-l odihneasca Dumnezeu

cristi23 pe 12 august 2014 19:52
sunt socat.......unul din actorii mei preferati.....film preferat cu el?? ar fi mai multe....amu aleg jumanji........sa se odihneasca in pace......
GAMBITT pe 12 august 2014 22:46
Un om care a facut lumea un pic mai buna,care te bine dispunea cu filmele sale superbe:HOOK,JUMANJI,JACK,DOAMNA DOUBTFIRE:TATICUL NOSTRU TRAZNIT,APARIATIA DIN NOUA LUNI CU ROLUL DOCTORULUI RUS VETERINAR.Acum ii va face pe acei de sus sa rada cu famecul lui aparte,un om special.
johnnyg pe 13 august 2014 01:08
Inca nu imi vine sa cred. Ma simt incontinuu trist de la aflarea vestii ... RIP, Harryman
justjohn pe 13 august 2014 01:28
Pacat ca s-a dus.Actualii asa zisi actori de comedie ar fi trebuit sa ii ceara meditatii in ceea ce inseamna o comedie adevarata.
Nu uitati de "Jumanji" un film foarte bun din copilaria noastra si unul mai de curand " Old Dogs" cu John Travolta.
Odihneasca-se in pace

FlorinMovieFreak pe 13 august 2014 08:30
A murit Jack :( RIP !
leo26 pe 13 august 2014 17:55
Nu cred in tot ce se spune, de fapt nimeni nu stie adevarul, daca si-a luat viata sau nu, dar traim in era manipularii. Asa s-a spus si despre Kurt Cobain, vocalul de la Nirvana, si ulterior s-a ajuns la concluzia ca a fost omorat, dar presa a musamalizat totul, si sunt o sumedenie de cazuri... de acest gen., exemple pot continua. Pacat ca aceasta lume nu mai are coloana vertebrala, ce usor se poti manipula masele, nici nu ma mir la cate religii sunt in acesta lume.
AeroX pe 13 august 2014 19:43
Este posibil, dar intr-o prea mica masura la Robin Williams. Atatia oameni apropiati lui au confirmat ca se lupta cu depresia. Nu e vorba doar de presa.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells