30 de ani de la The Terminator

de Ştefan Dobroiu în 27 Oct 2014
Totul despre filmul care a început cu un coşmar şi s-a terminat ca un vis frumos

The Terminator a început cu un coşmar şi a devenit o adevărată catapultă pentru James Cameron. Lansat pe 26 octombrie 1984, The Terminator avea să devină primul mare succes de casă din cariera regiozorului, care a avut grijă să se întreacă pe sine cu sequelul Terminator 2: Judgment Day. Iată mai jos povestea acestui film clasic, care a început cu un coşmar al regizorului.

În decembrie 1981 complet necunoscutul Cameron se afla la Roma, unde participa la premiera lui Piranha II: The Spawning, filmul de la regia căruia fusese concediat cu un an în urmă. Imobilizat la pat din cauza unei boli, regizorul are un coşmar în care un bust metalic se târăşte de la locul unei explozii. Într-o perioadă în care marile succese de casă erau obţinute de filme horror realizate cu buget minuscul (unul dintre idolii lui Cameron, conform declaraţiilor acestuia, era John Carpenter, care făcuse Halloween cu 300.000 de dolari şi încasase un total de 70 de milioane), coşmarul ar fi putut fi uşor de transformat de Cameron într-un horror, dar la întoarcerea în SUA regizorul decide să meargă pe calea SF-ului.

Lupta pentru aducerea filmului pe marele ecran nu a fost uşoară. Agentului lui Cameron nu i-a plăcut deloc ideea scenariului şi i-a sugerat regizorului să îşi încerce puterile cu altceva. A fost concediat. Cameron a început apoi ofensiva pentru găsirea unui producător gata să investească o sumă importantă într-un proiect mai mult decât riscant.

Interesant este faptul că în prima versiune a scenariului doi terminatori erau trimişi din viitor. Unul dintre ei era realizat dintr-un metal lichid şi îşi putea schimba înfăţişarea, ceea ce ne face să credem că iată sunt deja trei decenii de când James Cameron aşteaptă ca tehnologia efectelor speciale să se dezvolte suficient de mult pentru ca regizorul să-şi poată aduce ideile pe ecran. Cum în 1984 era imposibil să realizezi un astfel de cyborg, Cameron a amânat ideea pentru Terminator 2 şi a mers pe formula unui antagonist robotic şi a unui erou uman.

James Cameron a vândut drepturile de ecranizare pentru un singur dolar, punând condiţia ca el să fie regizorul SF-ului. Încet-încet în jurul proiectului s-a format o echipă interesantă, după găsirea unui distribuitor şi a unui producător, Hemdale Pictures, care avea să declare falimentul un deceniu mai târziu. The Terminator a avut un buget iniţial de patru milioane de dolari, acesta urmând să fie majorat la 6,5 milioane, aşa cum s-a întâmplat practic la fiecare producţie din cariera regizorului.

Arnold Schwarzenegger a fost contactat pentru interpretarea eroului pozitiv, Kyle Reese, soldatul trimis din viitor pentru a o proteja pe Sarah Connor, mama viitorului lider al rezistenţei umane din 2029, când omenirea intră într-un război pe viaţă şi pe moarte cu Skynet, inteligenţa artificială ce domină toate maşinile de pe Terra. O întâlnire cu Schwarzenegger îi va dovedi regizorului că actorul este perfect nu pentru rolul pozitiv, ci pentru cel titular, al Terminatorului trimis să o ucidă pe Sarah Connor. Cu Michael Biehn ales pentru a-l interpreta pe Reese şi Linda Hamilton distribuită în rolul lui Sarah, Cameron era gata să înceapă filmările, numai că acestea au fost amânate de un val de încurcături legale şi obligaţii ale mai multor oameni implicaţi în producţie, mai ales Schwarzenegger, blocat de filmările lui Conan the Destroyer.

Producţia filmului a început în martie 1984 în Los Angeles. A fost încetinită de faptul că marea majoritate a scenelor erau filmate noapte, dar şi de o accidentare a Lindei Hamilton, care a trebuit să îşi filmeze o parte din scenele de acţiune cu o gleznă luxată.

După o perioadă de post-producţie în care au fost realizate toate efectele speciale, The Terminator se lansează în 1000 de cinematografe pe 26 octombrie 1984. În primul weekend încasează patru milioane de dolari şi urcă pe primul loc în topul încasărilor. Îşi păstrează poziţia şi în al doilea weekend. În ciuda reticenţei distribuitorului Orion Pictures, The Terminator devine un important succes de casă, cu încasări de 80 de milioane de dolari. Este şi un succes de critică, mulţi cronicari lăudând intensitatea filmului şi potenţialul pentru dezvoltarea unei francize. Arnold Schwarzenegger îşi vede poziţia la Hollywood consolidată de succesul SF-ului şi va fi extrem de deschis să apară în sequelul din 1991. La 31 de ani de la prima interpretare a rolului, actorul austriac îl va aborda din nou în Terminator: Genisys, producţie aşteptată pe ecrane la anul, din 1 iulie.

Când ai văzut The Terminator? Ce te-a impresionat la film?

Exploreaza subiecte similare:

James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, the terminator, Terminator 2: Judgment Day

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 27 octombrie 2014 20:07
l-am vazut cand eram mic.........am fost impresionat si a ramas una din filmele mele preferate.....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells