2016: 20 de filme româneşti pe ecrane

de Ştefan Dobroiu în 20 Ian 2016
Impresionantă gama de genuri şi abordări în producţiile autohtone din 2016

În 2015 20 de filme s-au lansat pe marile ecrane, iar 2016 clar nu vrea să se lase mai prejos. Anul acesta plusează şi cu reveniri ale unora dintre cei mai importanţi regizori români, iar o serie de debuturi vor infuza sânge proaspăt în noul - dar nu chiar aşa noul - val, abordând noi genuri şi cu noi perspective. Deşi toamna este în continuare anotimpul preferat pentru premierele româneşti, primăvara îşi intră în drepturi, iar avalanşa de lansări începe încă din februarie. Iată mai jos cum arată anul 2016 din punctul de vedere al filmelor autohtone.

După o premieră mondială la Tallinn, Orizont, în regia lui Marian Crişan, se lansează pe 12 februarie. Etichetat drept un thriller, filmul este inspirat de "Moara cu noroc" de Ioan Slavici, iar unul din marile sale merite este că reuşeşte să actualizeze subiectul, sincronizându-l cu criza defrişărilor ilegale. Rodica Lazăr şi András Hatházi îi interpretează pe Andra şi Lucian, un cuplu care ia în administrare cabana Orizont, ajungând în mijlocul conflictului dintre autorităţi şi mafia pădurilor.

Martie începe cu Miracolul din Tekir, de Ruxandra Zenide, lansat în primul weekend al lunii. Am vorbit pe larg despre film în timpul producţiei din noiembrie 2014. Între timp Miracolul a avut parte de o premieră mondială la Zurich, unde a luat prin surprindere publicul cu povestea Marei (Dorotheea Petre), o tânără femeie care vindecă locuitorii unui sat din Deltă şi care este izgonită după ce rămâne însărcinată.

Tot în martie se lansează Dincolo de calea ferată, cel mai recent film al lui Cătălin Mitulescu. Producţia Strada Film va anunţa curând data exactă când vom putea vedea o poveste despre înstrăinare ce poate părea familiară multora dintre români: reuniunea unor tineri soţi (Alexandru Potocean, Ada Condeescu), după ce el a lucrat multă vreme în afara ţării, va discuta despre motivele alienării şi modul cum ne schimbăm pe nesimţite până când nici nu ne mai recunoaştem.

Despre Ilegitim s-a discutat deja foarte mult ieri, când am aflat că cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru a fost selectat în secţiunea Forum a festivalului de la Berlin. Filmul ar putea isca discuţii, pentru că are în centrul atenţiei povestea de dragoste incestuoasă dintre doi fraţi gemeni.

În mai Cristina Iacob va lansa #Selfie69, continuarea lui #Selfie, iar cinema-ul lejer va avea parte şi de Doză Lozuri, o comedie de Paul Negoescu a cărei lansare ar putea fi programată pentru la toamnă.

Debuturile interesante de care vorbeam la începutul articolului sunt La drum cu tata, de Anca Miruna Lăzărescu (noiembrie 2016), producţie prezentată pe larg în noiembrie 2014, şi Câini, de Bogdan Mirică, o nouă abordare a thriller-ului în cinema-ul românesc. Anul acesta se va lansa şi Breaking News, filmul Iuliei Rugină despre un reporter (Andi Vasluianu) extrem de ambiţios, zdruncinat de accidentul fatal al cameramanului său. Deşi premierele Câini şi Breaking News sunt programate pentru sfârşitul acestui an, ele vor depinde de eventuale selecţii în festivaluri.

Printre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului sunt Sierra Nevada al lui Cristi Puiu, Povestea iubirii, de Radu Mihăileanu, Fotografii de familie al lui Cristian Mungiu şi 6,9 pe scara Richter, de Nae Caranfil. Ştim deja că pentru Sierra Nevada producătorul Mandragora intenţionează o lansare la toamnă. Celelalte trei titluri îşi vor programa lansările în funcţie de selecţiile la festivaluri, ca şi Inimi cicatrizate, noul film al lui Radu Jude după succesul Aferim!.

Tot la toamnă mai putem vedea Perfect sănătos, de Anca Damian (detalii aici). Dublu, debutul în lungmetraj al regizoarei Catrinel Dănăiaţă, Vara s-a sfârşit, de Radu Potcoavă, Minte-mă frumos în Centrul Vechi, de Iura Luncaşu, Ultima zi, de Gabriel Achim, şi Aniversarea, de Dan Chişu, vor putea şi ele să fie văzute pe ecrane în acest an.

Exploreaza subiecte similare:

Minte-mă frumos în Centrul Vechi

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 20 ianuarie 2016 13:50
o lista interesanta si ma bucura sa vad ca cinematografia ince esa creasca in Romania si se investesc sume destul de importante atat in productie cat si in distributie. Saptamana asta AFERIM se va lansa in State.
spartacus pe 21 ianuarie 2016 10:24
Tot astept si eu de ceva ani buni sa vad un nou film istoric si... e clar că o sa tot astept deoarece nu sunt sanse si nici interes, desi cred ca impactul ar fi pe masura asteptarilor. Pacat ca nu exista interes pt un astfel de proiect deoarece avem o istorie la care alte popoare nici nu viseaza. Părerea mea.
bogyvaly pe 21 ianuarie 2016 11:51
Depinde la ce istorie te gandesti tu ;)
spartacus pe 22 ianuarie 2016 08:57
Este adevarat ca fiecare popor are o istorie a lui de care e mandru, dar repet - istoria pe care o are tara noastra a aparte deoarece Europa ar fi avut acum o cu totul altă față dacă noi nu am fi avut domnitori (cum alte popoare din zonă nu au avut) care au înfruntat si învins imperii; dacă acesti ROMÂNI nu ar fi luat pozitie, noi am fi avut acum o altă limbă etc etc etc. Nu mai vorbesc că se pot face filme si despre eroii din legende si alte variatiuni pe un asemenea subiect. Cu alte cuvinte: s-ar putea face filme de succes cu ceva interes din partea investitorilor. Părerea mea.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells