Trenul de aur

(1989)

Trenul de aur

Poster Trenul de aur Postere Trenul de aur

Sinopsis Trenul de aur

"Scenaristul Ioan Grigorescu si regizorul Bohdan Poreba s-au aplecat asupra faptului real cu atentia si respectul cuvenite, dar si cu dorinta neascunsa si legitima de a-l aduce in fata spectatorilor intr-o forma cinematografica cat mai atragatoare, deci, cat mai convingatoare. Scenaristul Ioan Grigorescu i-a oferit regizorului o materie prima de buna calitate pe care acesta a preluat-o si prelucrat-o, ajutat de coechipieri - polonezi si romani - inzestrati cu o vizibila stiinta a colaborarii." - Eva Sarbu - 1987 (Cinema)
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.1

Caseta tehnică

AKA

  • Train of Gold

Tip Ecran

normal

Distribuit in Romania de

Audio Visual Romania

Țara

Polonia

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Deceoare pe 30 Noiembrie 2013 09:17
Polonezii probabil au recuperat tezaurul lor . Ei au avut curajul să devină transparenţi în această problemă chiar înainte de anul 1989 . Pe când un film ''de ficţiune'' şi despre istoria tezaurului României şi soarta reală a acestuia ?
5 1
cezarika21 pe 09 Septembrie 2012 12:31
Odiseea tezaurului polonez
Fără efortul de documentare al marelui jurnalist Ioan Grigorescu, evenimentul istoric al evacuării tezaurului polonez prin România ar fi fost, fără îndoială, necunoscut de contemporani. Grigorescu se afla în anii '50 pe post de corespondent Agerpres la Varșovia și nu s-a mulțumit doar să-și încaseze leafa și să relateze victoriile socialismului în Polonia, ci a căutat să aprofundeze legăturile istorice româno-poloneze și a documentat, printre altele, traseul tezaurului polonez pe teritoriul României. Rezultatul documentării este acest film, care, deși combină realitatea cu ficțiunea, reușește să aducă în atenția publicului o frântură de istorie.

”Trenul de aur” este realizat în coproducție româno-poloneză și evocă într-un mod romanțat întâmplările dramatice ale evacuării tezaurului Poloniei prin România în perioada… citeşte

4 0
eduard_stratan pe 16 septembrie 2017 13:24
Daca Romania ar fi avut onoare nu ar fi cedat Basarabia fara lupta in urma ultimatumului dat de rusi in 1940! De fapt onoarea Romaniei s-a dus pe apa sambetii in 1913 cand la presiunea regelui german Carol am furat Cadrilaterul de la bulgari!
cezarika21 pe 26 februarie 2018 07:49
După o călătorie prin mai multe țări, aurul polonez a ajuns în cea mai mare în Canada. O altă parte (circa 3 tone) au fost îngropat până în 1947 undeva pe lângă Mănăstirea Tismana. În cele din urmă, aurul polonez a fost restituit Poloniei.
Cornel Misinger pe 19 Iunie 2008 12:22
Am avut norocul sa vad acest film in premiera,la Sibiu. Multe secvente s-au realizat in jud.Sibiu(de exemplu,gara Miercurea Sibiului a fost inlocuitorul pentru gara de frontiera polono-romana Snyatin, apoi la Saliste a fost gara Grigore Ghica-Voda=gara de frontiera romano-polona,in halta Sibiel a fost halta Sihlea,iar in statia-respectiv triajul Sibiu-a fost gara respectiv triajul Buzau.
Mai adaug ca cel care a condus cu adevarat locomotiva cu abur unde,in film,era mecanic dl.Valentin Uritescu,este prietenul meu,dl.mecanic de locomotiva Gheorghe Munteanu domiciliat in Sibiu, pe strada Eschile din cartierul Terezian.
in incheiere,concluzionez ca este un film care respecta adevarul istoric si opinez ca ar fi un gest onorabil de restituire a a unui eveniment important din trecutul atat al Romaniei cat si al Poloniei faptul ca una din televiziunile cu acoperire nationala din… citeşte

4 1
mishu88 pe 26 Mai 2012 16:57
O filă de istorie...
Trenul de aur este o coproducţie cinematografică româno-poloneză din anul 1986 care descrie un eveniment real petrecut în 1939: drumul parcurs de tezaurul Poloniei prin România, pentru a-l pune la adăpost de armatele germane care invadaseră Polonia.

Filmul se împarte în două secţiuni: în prima parte acţiunea se petrece pe tărâm polonez unde se decide ca tezaurul polonez să fie evacuat către România şi mai departe spre un loc mai sigur şi ferit de Reich-ul nimicitor, duşman Poloniei de atunci; a doua parte este, în mare măsură, legată de transportul aurului cu un tren de la Gara Snyatin şi până la Constanţa Mărfuri.

Pasiunea pentru trenuri m-a făcut să urmăresc cu sufletul la gură cadrele excelent filmate, cadre care sunt rare şi, după cum spunea un senior pasionat de FeRoviaRe, compun unul dintre puţinele filme în care apar… citeşte

3 0
Patrut Claudiu pe 07 Iunie 2005 18:40
Un film de actiune captivant pe care l-am vazut la scurt timp dupa aparitie (prin 1987 sau 1988).
Am asteptat sa-l revad la una din televiziunile romanesti, sau la cinematograf. Nu inteleg de ce nu a mai fost programat, mai ales ca, dupa cate-mi amintesc, nu este un film cu mesaj politic comunist (desi ar cam fi cazul sa devenim lucizi si sa vedem doar opera cinematografica, lasand la o parte mesajul politic artificial).

2 0
nicu_bors pe 15 Februarie 2015 03:43
TVRi - TvR international
E un film interesant, turnat acum 30 de ani ...
Pe când un film privind transportul tezaurului României la Moscova, in timpul Primului Razboi Mondial? Bunica mea materna, nascuta în 1901 în satul Strajescu din lunca Siretului, mi-a povestit, prin 1975, despre drama retragerii populatiei civile din Muntenia din toamna anului 1916, la care a asistat personal ...

1 0
lili22 pe 23 August 2020 22:38
Unul din cele mai proate filme vazute de mine, scenariul fiind scris de Ioan Grigorescu ,personaj dubios si mediocru.Nu e vorba de aurul polonez, e un ghiveci cu spioni si spioane care fug pe malul marii pe tocuri si in rochii de seara, comisari poligloti, ministri cu discurs scos din manuale comuniste.Imaginea, coloana sonora te calca pe nervi.Parca e un film facut la un camin cultural..
Si dureaza peste doua ore.

1 3
nemotoujours pe 17 octombrie 2023 16:02
biet om trist plin de frustrari...
afy06 pe 11 August 2009 18:03
Am auzit despre acest film si se pare ca este un film reusit. Vreau si eu acest film. Va rog........
Multumesc.

1 4
analuminita01 pe 14 Mai 2023 15:33
Un film foarte bun, de actiune, interesant, captivant chiar, cu actori notabili, actrite frumoase si elegante, despre realitati ale razboiului, intamplari adevarate ale unor oameni aflati in misiune. Recomand.
0 0
aurelian_rusu pe 23 August 2020 22:42
Un film foarte bun, m-a impresionat scenariul, artistii, curajul.
0 0

Spune-ţi părerea despre Trenul de aur

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi actiune
Liste cu Trenul de aur
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells