« Înapoi la pagina festivalului

Fundamentalisme veneţiene

de Ştefan Dobroiu in 30 Aug 2012
Fundamentalisme veneţiene

Cea de-a 69-a ediţie a festivalului de la Veneţia mai că te face să crezi că te afli la Berlin. Festivalul german este celebru pentru filmele sale angajate din punct de vedere politic şi social, iar din această categorie face parte şi The Reluctant Fundamentalist, cea mai recentă producţie semnată de  indiencei Mira Nair, aleasă în deschiderea celor 11 zile de proiecţii din lagună. Titlul e cât se poate de grăitor ("fundamentalist fără voia lui") în ceea ce priveşte povestea: un tânăr pakistanez face carieră pe Wall Street, dar presiunile exercitate asupra lui după 11 septembrie îl fac să renunţe la "visul american" şi să-l caute pe cel... pakistanez.

În rolul principal îl vezi pe Riz Ahmed, un actor pe care l-ai putut aprecia în Trishna al lui Michael Winterbottom, dar şi în comedia Four Lions/Patru lei paralei, câştigătoare la festivalul Bucureşti. Alături de el poţi să-i vezi pe mult mai cunoscuţii Kate Hudson şi Kiefer Sutherland, lucru care cu siguranţă va ajuta acestui film ce va fi foarte greu de vândut în lume, mai ales că Mira Nair nu găseşte cele mai bune metode de a discuta pe seama unei realităţi deloc plăcute.

Bazat pe romanul omonim scris de romancierul pakistanez Mohsin Hamid, The Reluctant Fundamentalist e departe de a face comentarii pozitive despre imperialismul american şi despre modul în care SUA tratează imigranţii de alte religii şi politica în general. Fără a pica în capcana de a demoniza cu totul autorităţile americane, Mira Nair încearcă să echilibreze balanţa şi să arate că totul are o cauză şi un efect. Bineînţeles, nu există soluţii. O dată ce ştii acest lucru, nu te mai interesează decât personajele.

Dacă Changez (Ahmed) e cu siguranţă interesant, un achiever care vrea să dea lovitura pe Wall Street, un loc unde toate minţile strălucite ale Americii vin să facă bani, nu la fel stau lucrurile cu cei din jurul său, aceştia fiind reduşi la câteva caricaturi care mai de care mai enervante decât altele. Changez este evident un simbol al luptei dintre Orient şi Occident: tatăl său este un poet din Lahore (interpretat de legendarul actor indian Om Puri), iar Changez a trăit toată viaţa printre "cuvintele care spun adevărul", alegând totuşi lumea banilor şi competiţia acerbă. E uşor să te identifici cu Changez, mai ales dacă ţi s-a întâmplat să faci alegeri greşite pentru a-ţi împlini un vis, dar Mira Niar nu-şi lasă personajul în pace şi-l împachetează cu stângăcie în fel de fel de evenimente, storcându-l ca pe-o lămâie de toate calităţile şi reacţiile posibile.

În orice caz, este benefic faptul că cineva încearcă să pună accentul pe un punct de vedere non-american, oricât de incoerent ar fi acest punct de vedere. Ştim atâtea despre eroismul american în Irak, Afganistan şi alte zone fierbinţi de pe glob, dar am văzut vreodată un film despre ce li se întâmplă localnicilor din aceste ţări? Ei sunt întotdeauna inamicul, niciodată victimele, iar prezentarea conflictului nu este niciodată echilibrată, ceea ce te face să te gândeşti că întotdeauna contează doar punctul de vedere al celui mai puternic, însăşi definiţia imperialismului. În acest context The Reluctant Fundamentalist e un film necesar, cu toate problemele lui, care îl fac în acelaşi timp o alegere ciudată pentru onorantul titlu de film de deschidere. Faptul că Mira Nair a câştigat Leul de Aur în 2001 pentru Monsoon Wedding/Nuntă în vremea musonului a avut cu siguranţă ceva de spus în justificarea acestei decizii.

The Reluctant Fundamentalist nu este singurul film notabil din selecţia festivalului care ar putea să işte controverse. În weekend este programată premiera lui The Master, cel mai recent proiect al lui Paul Thomas Anderson, despre liderul unei secte interpretat de Philip Seymour Hoffman. Anderson a declarat la un moment dat că protagonistul său este inspirat de fondatorul scientologiei, religie căreia îi aparţin multe staruri cunoscute de la Hollywood, precum Tom Cruise şi John Travolta.

Cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
the_eye pe 30 august 2012 18:42
Interesant! vreau sa-l vad! Cand apare in Bucuresti?
alex_il_fenomeno pe 13 septembrie 2012 12:15
foarte multe filme bune .
xerses pe 17 februarie 2014 14:51
Si pe mine m-a fascinat ce am vazut pe aici.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells