Formula succesului la box office, găsită de cercetători, după analiza a peste 6000 de filme

de Gloria Sauciuc în 26 Iul 2018
Cercetătorii au identificat elementele care au adus succesul filmelor din peste 21 de genuri

Rețeta de poveste cu „omul în greutăți” - o cădere urmată de o revenire - a fost descoperită ca cea mai de succes formulă din punct de vedere comercial. O echipă de cercetători britanici, citați de The Guardian, cred - astfel - că au găsit formula de succes la box office a unui film.

După analiza datelor din 6147 scenarii, pe care apoi le-au filtrat prin mai mulți algoritmi, cercetătorii au descoperit elementele emoționale ale unei povestiri care are șanse optime să câștige bani la box office: „omul în greutăți”. Ar putea fi rețeta unei schimbări majore atât pentru producători cât și pentru public, declară Ganna Pogrebna, profesor de economie comportamentală la Universitatea Birmingham. Cercetătorii au analizat filmele după șase profiluri emoționale, care fuseseră deja folosite pentru analiză literară.
 Acestea erau:

- din cerșetor în prinț: genul de creștere emoțională în filme precum The Shawshank Redemption;   
- din prinț în cerșetor: o cădere emoțională (Psycho);
- omul în necazuri: o cădere, apoi o ridicare (Nașul)
- Icar: o ridicare, apoi o cădere (On the Waterfront)
- Cenușăreasa: o ridicare urmată de o cădere apoi de o ridicare (Babe)
- Oedipus: o cădere urmată de o ridicare apoi de o cădere (All About My Mother)

Cercetătorii au identificat elementele care au adus succesul filmelor din peste 21 de genuri. Analiza a arătat că scenariul „om în necazuri cu traiectul fericit-trist-fericit” a fost cea mai de succes combinație, a costat în medie 40,5 milioane de dolari producția și a câștigat în medie 54,9 milioane de dolari la box office.

Strict pentru biografii, schema „din cerșetor în prinț” a ajuns pe primul loc. Însă nu a avut același clasament la genurile mystery și thrillere. Pentru comedii, schema „din prinț în cerșetor”, care lasă loc unui final trist, a fost cu cel mai puțin succes. Dacă însă filmul cu formula „din prinț, cerșetor” are anvergură și este făcut cu buget considerabil, precum trilogia Batman a lui Christopher Nolan, succcesul e garantat, se vede în studiu.

De asemenea, schema „om în necazuri” a făcut filme mai puțin îndrăgite, însă mult mai discutate.

Cercetarea a fost publicată de către Cornell University Library, folosind că date scenariile din opensubtitles.org, costurile din the-numbers.com și ratingurile Imdb.

Exploreaza subiecte similare:

Batman Begins, The Shawshank Redemption, Psycho, The Godfather, On the Waterfront, Babe, Christopher Nolan

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells