Veneţia 2015: trei super-filme

de Ştefan Dobroiu în 8 Sep 2015
Posibili nominalizaţi la Oscar debutează în selecţia festivalului italian

Black Mass, Spotlight şi tot mai discutatul The Danish Girl/Daneza au avut parte de o primire foarte bună la festivalul de la Veneţia, considerat primul barometru al sezonului Oscarurilor. Iată mai jos câteva dintre reacţiile criticilor, dacă şi când aceste filme ajung în România şi de ce ar trebui să le avem în vedere.

The Danish Girl/Daneza
Se lansează în România pe 8 ianuarie şi şi-a făcut debutul cu dreptul: prima proiecţie de la Veneţia a fost urmată de zece minute de ovaţii pentru regizorul Tom Hooper şi distribuţia condusă de Eddie Redmayne şi Alicia Vikander. După ce a câştigat Oscarul în 2015 pentru The Theory of Everything, Redmayne a devenit principalul favorit pentru următoarea ediţie a Premiilor Academiei. Variety scrie că "Redmayne are parte de cea mai notabilă interpretare a carierei, infinit mai intimă şi mult mai puţin tehnică decât uimitorul rol al lui Stephen Hawking care i-a adus recent un Oscar".

Publicaţia notează şi sincronizarea fericită dintre subiectul filmului şi subiectul transsexualităţii, atât de prezent în presă o dată cu legalizarea căsătoriilor gay şi cu schimbarea de sex a fostului atlet Bruce Jenner, cunoscut acum sub numele Caitlyn Jenner. Numai vorbe bune şi pentru Alicia Vikander, interpreta Gerdei, soţia artistului danez Einar Wegener, cel care va deveni Lili Elbe, unul din primele cazuri de schimbare de sex din istoria lumii. Cei de la Variety mai scriu că filmul "este destinat să fie cel mai discutat fenomen arthouse al anului", ceea ce cu siguranţă nu îi va strica producţiei Working Title la promovarea pentru Oscaruri.

Black Mass: Afaceri murdare
Vom aştepta 2 octombrie pentru a-l vedea pe Johnny Depp lăsând piraţii şi pălărierii pentru o partitură serioasă: mafiotul Whitey Bulger, cel care va colabora cu FBI-ul pentru a elimina mafia italiană din oraşul Boston. Variety scrie că interpretarea lui Depp "este cea mai bună din întreaga sa carieră" şi că actorul "dispare în rol". "Poate că interpretarea fascinantă a lui Johnny Depp este principalul punct de atracţie al lui Black Mass, dar sunt multe alte aspecte de recomandat la această sobra, complexă, extrem de captivantă evocare a fiefului lui Bulger din sudul Bostonului şi a complexei sale relaţii cu agentul FBI John Connolly, interpretat cu talent impresionant de Joel Edgerton", mai scrie cronicarul Variety.

Este cert că vom avea de-a face cu o competiţie extrem de strânsă la categoria Cel mai bun actor principal, cu Depp, Redmayne şi foarte posibil Leonardo DiCaprio, pentru The Revenant, şi Michael Fassbender pentru filmul biografic Steve Jobs, pe lista de nominalizaţi.

Spotlight
Probabil că subiectul incomod i-a făcut pe distribuitorii români să nu se aruce asupra filmului inspirat din evenimente reale regizat de Thomas McCarthy. Dar distribuţia (Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Shreiber, Stanley Tucci) şi posibile nominalizări la Oscar ar putea face ca drama jurnalistică să fie proiectată şi în cinematografele noastre. "Este una din marile drame cu jurnalişti", scrie Variety, comentând că actorii colaborează ca "o maşină bine unsă" şi că Asociaţia Actorilor de la Hollywood ar face bine să nominalizeze ansamblul de actori la categoria Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture, premiu ce adesea prezice câştigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film.

"Nu poţi ieşi de la acest film fără să simţi extraordinare apreciere şi respect pentru a patra putere în stat. Este o combinaţie puternică şi, atunci când funcţionează - All The Presidents' Men, The Insider - poate fi o nemaipomenită sursă de inspiraţie", scrie Variety.

Care dintre cele trei filme ţi se pare cel mai interesant?

Exploreaza subiecte similare:

Black Mass, Johnny Depp, Eddie Redmayne, Tom Hooper, Alicia Vikander, The Danish Girl, Spotlight, Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci, The Theory of Everything, Joel Edgerton, The Revenant, Steve Jobs, Michael Fassbender, All the President’s Men, The Insider, Thomas McCarthy

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 8 septembrie 2015 16:54
The Danish Girl este un film din mai multe puncte de vedere foarte bun si cu actori care fac roluri mari dar totusi subiectul este departe de a fi unul pe placul meu asa ca prefer Black Mass

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells